138371296_skrem.jpg

Finanskrisen har nådd toppen

Publisert: 13. februar 2009 kl 22.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

En ny finansbombe gikk av på Wall Street fredag da banken som er utpekt som verdens sikreste sendte ut en melding om at tapene de hadde rapportert for fjerde kvartal faktisk er større.

Wells Fargo opplyser at tapet i fjerde kvartal - som i hovedsak skyldes oppkjøpet av Wachovia - er på 2,73 milliarder dollar, ikke 2,55 milliarder som tidligere rapportert.

Tillegget på 328,4 millioner stammer trolig fra Wells Fargos investeringer i finanssektoren, ifølge bankanalytiker William Schwartz hos DBRS Inc.

Signaleffekt

Wells Fargo-aksjen klasket ned 7 prosent, men har klatret litt opp igjen.

Meldingen fra Wells Fargo har en betydelig signaleffekt - selv ikke verdens sikreste bank er lenger sikker.

Wells Fargo & Co er USAs fjerde største bank, den nest største lånegiveren og den eneste som har toppratingen AAA hos kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's.

Saken fortsetter under annonsen

Banken ble i 2007 kåret til verdens sikreste bank av ratingbyråene Fitch og S&P's.

I motsetning til sine konkurrenter leverte Wells positive resultater både i andre og tredje kvartal - og til og med bedre enn estimatene.

Men det amerikanske ikonet, med røtter tilbake til ponnyekspressen på 1800-tallet, er nå i samme båt som alle andre.

Finanssektoren står for det største presset nedover fredag.

- For noen få måneder siden ville jeg sagt at Wells Fargo gjør det veldig , veldig bra. Det kan jeg ikke si lenger, sier investeringsdirektør Louis Navellier hos Navelier & Associates.

- En større overraskelse fra finanssiden er absolutt ikke velkommen, sier porteføljeforvalter Walter Todd hos Greenwood Capital,
- Situasjonen med finansinstitusjonene må løses for at vi kan få en vedvarende bevegelse oppover, sier Todd til Bloomberg News.

Kan ikke bli verre

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Standard & Poor's Index Services har nærmere 400 av de 500 selskapene i den ledende aksjeindeksen levert resultater hvor gjennomsnittet er negativt for første gang i historien.

- Det er det verste; etter seks kvartal med negativ vekst vil vi få det første kvartal noensinne hvor til og med inntjeningen er negativ, sier senioranalytiker Howard Silverblatt hos Standard &.

Standard & Poor's indeksen har opplevd seks kvartal på rad med negativ vekst en gang før. Fra første kvartal 1951 til andre kvartal 1952 under president Harry Truman.

I gjennomsnitt tapte selskapene i S&P's 500 indeksen 10,44 dollar per aksje i fjerde kvartal. Til og med uten finansaksjen medregnet er resultatet på minus 2,35 dollar per aksje, per selskap.

- I neste kvartal venter vi en rekord på sju kvartal på rad med negativ vekst, opplyser Silverblatt til MarketWatch.com.

Trenger mer penger

I en fersk analyse anslår RGE Monitor at amerikanske banker må skrive ned verdien på sine låneporteføljer med cirka 3,6 milliarder dollar, og at tapene vil bli på mellom 1700 og 1800 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Så lang er har amerikanske myndigheter gitt 350 milliarder dollar i nødhjelp til nasjonens banker.

RGE Monitor er et analysebyrå grunnlagt av professor Nouriel Roubini.

Europeiske banker kan trenge enda mer.

Ifølge det internasjonale pengefondet, IMF, sitter europeiske banker vesentlig større mengder dårlige lån enn amerikanske banker. For eksempel har europeiske og britiske banker 75 prosent større eksponering mot dårlige lån enn amerikanske banker,

I tillegg utgjør gjelden til næringslivet 96 prosent av EUs brutto nasjonalprodukt, mot 50 prosent i USA, og d har dessuten utestående kreditter for 1600 milliarder dollar i Øst-Europa som i øyeblikket er på raden av økonomisk sammenbrudd.

Europeiske banker sitter til sammen på risikable lånepapirer for til sammen 23 000 milliarder dollar.

Amerikanske banker har har så langt bokført tap for 738 milliarder dollar, mens europeiske banker bare har bokført 298 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen advarer om en eksplosjon i medlemslandenes budsjettunderskudd som i enkelte land er kommet over 10 prosent av BNP.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,00 prosent.

Dow Jones er ned 1,04 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,48 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,88 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,07 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,24 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 37,93 dollar fatet - opp 3 dollar og 95 cent.

Gull omsettes for 942,80 dollar per unse - ned 6 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,8154 kroner. En euro noteres til 1,2861 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.