138373340_wall_.jpg

Finans-slakt på Wall Street

Publisert: 18. juni 2008 kl 21.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Vi er bare om lag en tredjedel gjennom perioden med nedskrivninger, sa John Paulson (52) på The GAIM International hedge fund conference i Monaco onsdag.
- Det er en masse problemer der ute og de vil føles året ut. Vi ser ikke noen tegn til stabilisering, sa Paulson, ifølge Bloomberg News.

1.300 milliarders tap

Paulson hevder også at tapene i forbindelse med finanskrisen kan komme opp i 1.300 milliarder dollar, adskillig mer enn de 945 milliarder dollar som det internasjonale pengefondet, IMF, har anslått.
Så langt har banker og finansinstitusjoner verden over bokført tap, eller nedskrevet verdier, for rundt 400 milliarder dollar.
Ifølge Paulson er USA på vei mot en resesjon etterhvert som fallende boligpriser vil påvirke det private forbruket negativt. Andre halvdel av dette året vil bli verre enn det første og den økonomiske nedbremsingen fortsetter inn i 2009, er spådommen fra John Paulson.
- Det er tegn på at "stress are accelerating" i boligmarkedet, hevder hedgefondforvalteren og sier at han nå satser på fallende aksjekurser.
Royal Bank of Scotland advarer onsdag sine kunder mot et fullstendig krasj i kreditt- og aksjemarkedet.

Søkkrik på subprime

John Paulson er grunnlegger av hedgefondselskapet Paulson & Co.
Allerede i 2006 begynte Paulson å gamble på at subprimemarkedet ville falle etter at han oppdaget boble-lignende priser. Paulsons subprimefond økte med 591 prosent i fjor.

Hovedselskapet, Paulson Partners, har steget 18 prosent i verdi siden det ble startet i 1994.
- Jeg ser ikke på meg selv som hverken "bear" eller "bull", sa Paulson på konferansen. - Jeg er en realist.

Finansslakt

Saken fortsetter under annonsen

Uttalelsene fra Paulson tilskrives mye av årsaken til at investorene på Wall Street nå kvitter seg med finansaksjene.
Verst går det ut over de regionale bankene. Blant andre er Fifth Third Bancorp ned 17,5 prosent, SunTrust er ned 8,9, og Regional Financial er ned 7,5 prosent.
Opsjonsmegleren MF Global dundrer ned 40 prosent etter et negativt resultatvarsel og opplysninger om at selskapet trenger 300 millioner i ny kapital.
Blant de store finansinstitusjonene er Morgan Stanley ned over 1 prosent til tross for at selskapet kvartalstall var litt bedre enn forventet.
Lehman Brothers fortsetter ned 1,3 prosent, mens Merrill Lynch faller over 2 prosent.
- Banksektoren vil fortsette å tiltrekke seg oppmerksomhet i ukene som kommer etterhvert som vi beveger oss gjennom resultatsesongen, eller kanskje rettere sagt, ikke-resultatsesongen, sier administrerende direktør Kevin Giddis hos Morgan Keegan & Co. til MarketWatch.com.

Varsellampe

Transportgiganten FedEx rapporterer et tap på 241 millioner dollar i andre kvartal som følge av høyere drivstoffkostnader.
Fortjeneste per aksje ble på 1,45 dollar - 2 cent mindre enn forventet.
Omsetningen økte i kvartalet, men selskapet opplyser at de ikke er i stand til å øke inntektene i samme tempo som oljeprisen øker.
FedEx blir sett på som et av barometerene i amerikansk økonomi fordi de kontrollerer over 30 prosent av leverandørmarkedet.
Dagens rapport fra FedEx illustrerer problemene de fleste amerikanske bedrifter står overfor for tiden.
- Tapene i FedEx gir oss et lite vindu inn i helsetilstanden til den overordnede økonomien, sier analytikere hos Action Economics, ifølge MarketWatch.com.

Oljeprisen dreper

Oljeprisen har igjen gått over 136 dollar fatet etter nye uroligheter ved Chevron sitt oljeanlegg i Nigeria.
- Et par kjente selskaper har stått frem å vist oss hvor vanskelig det er å tjene penger i dette markedet, sier sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co. til CNNMoney.com.
- Det er umulig å løsrive AS Amerika fra energiprisene. Vi blir minnet om at høye energipriser har en effekt på bedriftene, understreker Hogan.

Bernanke i håndjern?

Ifølge Royal Bank of Scotland er Ben Bernanke bundet på hender og føtter av den stigende inflasjonen.
- Markedet er i en konsolideringsfase, og det er lite trolig det skjer noe dramatisk før neste ukes møte i The Federal Open Markets Committe, sier Marc Pado, strateg hos Cantor Fizgerald, til MarketWatch.com.
Pado toner ned frykten for at at sentralbanken skal begynne å heve rente igjen etter en serie med kutt.

Saken fortsetter under annonsen

- Forventningene er at FED vil innta en "hard-line" holdning til inflasjonen, men ikke gå så langt som å øke renten umiddelbart. Det er likevel lite håp om at en renteøkning kan forandre retningen på oljeprisen som er årsaken til hoppet i inflasjonen, sier investeringsdirektør Robert Pavlik hos Oaktree Asset Management..
Men han legger også til: - Uten en form for oppfølging fra FED, kan ord bare nå så langt. Til slutt må FED enten "put up or shut up" og gripe til handling enten i form av en direkte dollar-intervensjon eller høyere renter, konkuderer Pavlik.

StatoilHydro er ned 0,5 prosent på NYSE onsdag, Frontline er ned 1,8 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,84 prosent.

Dow Jones er ned 0,91 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,99 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,69 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 0,33 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 4,78 prosent.

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 136,56 dollar fatet - opp 2 dollar og 55 cent.

Gull omsettes for 893,50 dollar per unse - opp 6 dollar og 60 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1712 kroner. En euro noteres til 1,5524 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.