Europa under press
Både det asiatiske og europeiske aksjemarkedet åpnet dagen godt, drevet av spekulasjoner omkring fusjoner og oppkjøp i gruvesektoren.
I Australia meldes det at den kinesiske staten ønsker å kjøpe en betydelig andel i verdens største gruveselskap, anglo-australske BHP Billiton, for å sikre fremtidige leveranser av nødvendige råvarer.
BHP Billiton er i en prosess om mulig oppkjøp av verdens tredje største gruveselskap, Rio Tinto, hvor den kinesiske staten også har en eierandel.
BHP Billiton-aksjen trakk børsen i Sidney opp i natt, og hoppet nesten 5 prosent på børsen i London. I løpet av ettermiddagen har aksjen derimot falt tilbake og ligger nå i minus 0,5 prosent.
Rio Tinto er opp nesten 3 prosent i London.
Flere andre gruveselskaper trekkes med opp på oppkjøpsryktene. Deriblant Xstrata som er opp 1,3 prosent og Vedanta Resources som er opp 2,6 prosent.
Airbus i rute
En annen positiv "market mover" i formiddag har vært EADS (European Aeronautic Defence and Space Company ) - selskapet som eier Airbus-fabrikken.
EADS hoppet 7 prosent i Paris etter kvartalstall som var i overkant av analytikernes forventninger. Selskapet opprettholder også sin resultatguiding for 2008.
Mer finansuro
Men onsdag ettermiddag melder verdens største lånegiver for lokale myndigheter, Dexia SA, at overskuddet har falt med 60 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme kvartal ifjor.
Resultatsvekkelse er en konsekvens av sviktende inntekter på investeringer i sin amerikanske obligasjonsforsikringsenhet.
Dexia stuper nesten 4 prosent i Frankfurt.
Franske BNP Paribas melder om et fall i inntektene på 21 prosent i første kvartal, men dette er litt mindre enn hva markedet hadde fryktet på forhånd.
Mot stagflasjon i England?
Den engelske sentralbanken sier i dag at inflasjonen i Storbritania vil "akselerere", og komme over sentralbankens inflasjonsmål på 3 prosent i "flere kvartaler" fremover, dersom BoE senker renten fra dagens nivå på 5 prosent.
Det blir med andre ord vanskeligere og vanskeligere for Mervin King & co i BoE å kutte i renten etterhvert som den økonomiske veksten avtar.
Engelske banker er hard rammet av den internasjonale finanskrisen, og sliter med en lokal boligkrise.
- The Monetary Policy Commitee står foran sin vanskeligste utfordring til nå, sa sentralbanksjef Mervin King da han la frem BoEs kvartalsvise rapport onsdag.
Sta oljepris
Prisen på nordsjøolje har riktignok trukket seg litt tilbake, men ligger stadig rundt 123 dollar fatet.
Dette trekker i første rekke flyselskapene med sine store drivstoffkostnader ned.
Europas største lavprisselskap, Ryanair, stuper 3,5 prosent i London, mens British Airways faller 2,5 prosent.
Hva skjer på Wall Street?
Handelen med amerikanske indeksfutures har vekslet mellom rødt og grønt i hele dag, og tyder på at volatiliteten fortsetter på Wall Street i ettermiddag.
USAs største leverandør av økologiske matvarer, Whole Foods, rapporterer om fall i inntektene på 13 prosent i første kvartal.
USAs største radiokringkaster, Clear Channel, opplyser at det takker ja til et oppkjøpstilbud fra flere private equity-selskaper, og godtar et lavere bud enn det opprinnelige.
I tillegg melder det amerikanske lånefortaket, Freddie Mac, om et tap på 151 millioner dollar i første kvartal, og annonserer et kapitalbehov på 5,5 milliarder dollar.
Oppmuntrende tall for den amerikanske inflasjonen er akkurat lagt frem, og trekker markedet i positiv retning.
Venter nye skuffelser
Selv om børsselskapene har levert brukbare resutater i første kvartal, mener analytikere at det kan være flere skuffelser i vente.
- Presset på kostnadene er på et veldig høyt nivå for tiden, og vi kommer til å se noen skuffende driftsmarginer i andre halvdel av 2008, sier strateg Darren Winder hos Cazenove til CNBC.
- Det er tegn på at FEDs nødhjelp er i ferd med å stoppe opp, og inflasjonen i Europa er et hinder. Å forvente flere rentekutt kan være for krevende, sier han.
- Det er ganske mye å fordøye, og det er smart å være forsiktig, sier Darren Winder.
Oslo med i dansen
Oslo Børs har hatt en like så volatil dag som resten av europabørsene, men oljeprisen holder hovedindeksen i pluss.
StatoilHydro er opp 0,47 prosent.
Blant andre tungvektere er Hydro opp 3,07 prosent, REC opp 2,32, Telenor er ned 0,70 og DnB NOR er ned 0,92 prosent.
Marine Harvest stuper 4,73 prosent etter nye problemer i Chile.
Den nye folkeaksjen
Verdens største gjødelprodusent, Yara, er opp 2,20 prosent - til ny all time high - etter at etter at tyske K+S, Europas største produsent av potash til gjødsel, oppjusterte sine resultatanslag for 2008. Selskapet venter nå et tredoblet driftsresultat i 2008, fra tidligere dobling.
K+S stiger nesten 8 prosent i Tyskland.
Yara-aksjen er i dag den mest omsatte aksjen på Oslo Børs, og blir av DN.no utropt til den nye "folkeaksjen".
83 aksjer stiger i kurs, 83 faller, mens 198 er uendret.
Dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er opp 1,08 prosent.
OMX 20 i København er opp 0,32 prosent.
OMX 30 i Stockholm er ned 0,91 prosent.
FTSE 100 i London er opp 0,16 prosent.
DAX i Frankfurt er opp 0,09 prosent.
CAC 40 i Paris er opp 0,70 prosent.
Olje ned - gull opp
Nordsjøoljen omsettes for 122,38 dollar fatet - ned 1 dollar og 72 cent.
Gull omsettes for 869,90 dollar per unse - opp 30 cent.
En dollar noters i øyeblikket til 5,0822 kroner. En euro noteres til 1,5442 dollar.