138369511_kina_.jpg

En boble av tro

Publisert: 22. juni 2009 kl 00.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Kinas brutto nasjonalprodukt vokste med 6,1 prosent i første kvartal, den svakeste veksten på nesten 10 år.
Likevel har flere av verdens ledende økonomiske institusjoner de siste ukene oppjustert sine vekstanslag for Kina i 2009 med i gjennomsnitt 0,5 prosentpoeng til 7,5 prosent.

Kinesiske myndigheter har bidratt med krise- og stimuleringstiltak for cirka 500 milliarder dollar.

I perioden januar til mai i år økte de nasjonale myndighetene sine investeringer med 28 prosent og de lokale myndigheter med 33,4 prosent.

Resultatet er en vekst i eiendomsinvesteringene på 6,8 prosent, de viktigste bedriftene har økt sitt forbruk med 79,7 prosent og investeringer i jernbane har økt med 119,9 prosent i perioden, ifølge det kinesiske statistikkbyrået.

Den kraftige økningen i investeringene, samt en kraftig økning import av råvarer, blir fremholdt som et bevis på at de massive økonomiske stabiliseringstiltakene virker og at Kina vil kunne dra hovedtyngden av lasset i verdensøkonomien de neste årene.

Troen

- Eiendomsinvesteringene, som står for 10 prosent av Kinas BNP, og er en trigger for de andre sektorene, vil bli en sterk drivkraft i kinesisk økonomi, sier sjeføkonom Frank Gong hos JPMorgan Chase til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Både JPMorgan, Goldmans Sachs, Morgan Stanley har oppjustert sine vekstanslag for Kina i inneværende år.

- Her blir resesjonen verken dyp eller langvarig, skriver analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities i en analyse. Han mener det kan utløse århundrets aksjefest på børsen.

- Bare verden kommer tilbake i vater, tilføyer han til og frykter først og fremst en kollaps i dollarkursen.

Men det er også andre varsellamper som blinker.

En syk spøk

- Rallyet i råvareprisene og relaterte aksjer skyldes en boble av tro på kinesisk økonomi som trolig vil sprekke, mener den kjente analytikerveteranen i Societe Generale, Albert Edwards.

Edwards var blant annet en av de få som advarte mot finanskollapsen, og en uke før oljeprisen nådde 147 dollar fatet i fjor sendte han ut en advarsel til sine klienter om at oljeprisen vil falle brått tilbake under 60 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror vi vil se tilbake på det kinesiske økonomiske mirakelet som den sykeste spøken investorene noensinne har vært utsatt for, skriver han i sin analyse.

Bak den kraftige uttalelsen fra Edwards ligger nye tall som viser resultatene til de kinesiske virksomhetene faller dramatisk.
Samtidig øker belåningen voldsomt.

Varsellampe

- Den hurtige veksten i Kina bør ses på som et varselssignal, sier Andrew Crockett i JPMorgan. Han er også rådgiver for den kinesiske bankreguleringskomiteen.

- Nesten alltid når vi får problemer i finansindustrien skyldes det en hurtig økning i utlån, understreker han.

Saken fortsetter under annonsen

- Den hurtige økningen i bankenes utlån er farlig; risikoen inkluderer inflasjon, råtne lån og økonomisk volatilitet, sier sjeføkonom Ma Jun i Deutsche Bank.

I ratingbyråenes søkelys

Kredittvurderingsbyrået Fitch opplyser at de er "økende oppmerksom" på det kinesiske banksystemet og forventer en økning i mengden råtne lån. Ratingbyrået sier det er flere "tidlige advarsler" som indikerer at kvaliteten på lånene blir dårligere

Et tegn er at bankene avsetter stadig større beløp til å dekke fremtidige tap, noe som antyder at de selv forventer en økning i mislighold.
Dessuten har utenlandske banker som opererer i Kina, og som har gode risikostyringsmetoder, registrert en økning i ikke-lønnsomme lån, ifølge Fitch.

Men ratingbyrået tror ikke på noen kinesisk finanskrise med det første på grunn av den enorme utlånsmengden. Men over tid, når den økonomiske gjenopphentingen dabber av, kan fallende innenlands etterspørsel og fallende inntjening i næringsliver føre til et kraftig hopp i betalingsproblemene, mener kredittvurderingsselskapet.

Sjokk i vente

Saken fortsetter under annonsen

Albert Edwards i Deutsche Bank er derimot sikker på at mange vil få seg et ordentlig sjokk.

- Denne "bullish" gruppementaliteten er like sårbar overfor massive skuffelser som alt annet boble-nonsens vi har sett de siste to tiårene, skriver han.

- Fallet til jorden vil bli tilsvarende sjokkerende, avslutter Edwards.