Elektro-sjokk på Wall Street
Det kom som en meget ubehagelig overraskelse på aktørene i aksjemarkedet da industrigiganten General Electric i dag presenterte sine resultater for første kvartal.
Selskapet rapporterer om en fortjeneste per aksje på 44 cent, mot 48 cent i samme kvartal i fjor.
Analytikere hadde forventet en fortjeneste per aksje på 51 cent, ifølge Bloomberg News.
GE nedjusterer også resultatguidingen for hele 2008.
Det er første gang siden 2003 at General Electric leverer et fallende kvartalsresultat.
Aksjen stuper 12 prosent på Wall Street - det største fallet i GE-kursen siden krakket i 1987 - og trekker resten av markedet med seg ned.
Rammes av krisen
Årsaken til resultatsvekkelsen i verdens tredje største børsselskap er krisen på kredittmarkedet, fremgår det av kvartalsrapporten.
GE er blitt nødt til å kutte verdien på noen av sine verdipapirer, og har ikke klart å gjennomføre planlagete salg av eiendeler.
Det er bare en måned siden GE-sjefen Jeffery Immelt fortalte investorene at resultatene for 2008 var i boks.
På en telefonkonferanse fredag krevde analytikere svar på hvorfor Immelt hadde sagt at GE ville møte sitt årsanslag på 2,42 dollar per aksje på et webcast møte 13. mars.
- En ny verden
- To dager etter den nevnte webcast, oppstod situasjonen rundt Bear Stearns. De siste ukene i mars var "a different world" for finansselskapene, forklarte Immlet.
GE hadde lagt sin amerikanske og japanske kredittkortvirksomhet ut for salg allerede i fjor, men uroen i finansmarkedet har gjort det umulig å gjennomføre salget, ifølge GE-sjefen.
- Dette er noe vi ikke så klart før mot slutten av kvartalet. Vi har prøvd å reflektere over det, ikke gjøre unnskyldninger men gjøre passende tiltak, sa Immelt.
Presset er nå stort på GE-ledelsen etter resultat-bommerten.
- Presset på ledelsen er større enn det noensinne har vært. Dette er en av de største bommertene GE har hatt på lang tid, sier analytiker Nicholas Heyman hos Sterne Agee & Leach til Bloomberg News.
Sjokkerer
- Man blir sjokkert av slike resultater, sier investeringsdirektør Benjamin Pace i Deutsche Bank til Bloomberg Television.
- Det er en stor bommert. Det setter en veldig dårlig tone for resten av resultatsessongen, sier seniorstrateg Philippe Gijeles hos Fortis til MarketWatch.com.
Kan knekke markedet
- Det var en negativ holdning til GE på forhånd, tydeligvis. Så hvorfor skulle folk være sjokkert over dette? Det er jo et finansselskap, sier sjefstrateg Phillip Roth hos Miller Tabak til TheStreet.com.
- Men det kan være mer til dette en hva vi ser, legger han til og peker på GEs nye anslag for global omsetningsvekst på 22 prosent. Det er et bra tall, men likevel betydelig ned fra selskapet tidligere anslag på 27 prosent. Noe som kan være et bevis på fallende internasjonal vekst - en global resesjon.
- Hvis investorene absorberer den potensielle meldingen, kan markdet knekke og falle under nivået fra januar, sier Roth.
- Der har ikke vært noen vilje til å tro på en global nedbremsing, og er det det meldingen fra GE betyr vil det bety endringer i markedet. Jeg tror ikke vi kan lage en bunn før frykten for en global nedtur er priset inn, sier sjefstrateg Philip Roth.
Mister troen
Amerikanere flest får stadig mindre tiltro til egen økonomi, viser The Reuters/University of Michigan preliminary index of consumer sentiment.
Indeksen har falt til 63,2 poeng denne måneden, det laveste nivået siden 1982 da arbeidsledigheten i USA nærmet ser 11 prosent.
Flere arbeidsledige, og økende priser på olje og bensin, truer det private forbruket som står for to tredjedeler av amerikansk økonomi.
Alt faller
Det meste faller på Wall Street fredag. Igjen er det finanssektoren som fører an.
Men 26 av de 30 selskapene i Dow Jones Industrial Average indeksen er ned. Alle de 10 sektorene i Standard & Poor's 500 er ned.
- Vi ser "collateral damage" i økonomien. Tingene blir verre, sier sjefstrateg Bill Starzzullo hos Bell Curve Trading til Bloomberg Television.
StatoilHydro er ned 0,9 prosent på NYSE fredag, Frontline er ned 0,5 prosent.
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 1,77 prosent.
Dow Jones er ned 1,87 prosent.
Nasdaq Composite er ned 2,36 prosent.
Nasdaq Other Finacial er ned 4,41 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,62 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 6,10 prosent.
Olje og gull ned
WTI-oljen omsettes for 109,31 dollar fatet -ned 80 cent.
Gull omsettes for 927 dollar per unse - ned 4 dollar og 80 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,0352 kroner. En euro noteres til 1,5813 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.