138371726_new_y.jpg

Dramatisk på Wall Street

Publisert: 16. januar 2009 kl 00.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det amerikanske aksjemarkedet åpner med et svalestup.
Bank of America klasker ned neste 30 prosent, mens Citigroup følger etter med et fall på 26 prosent.

Den brede S&P's 500 indeksen åpner ned 3 prosent, mens Dow Jones indeksen dupper under 8000 poeng for første gang siden november.

Ifølge flere nyhetsmedier er Bank of America i samtaler med myndighetene om milliardbeløp i krisehjelp for å klare å fordøye oppkjøpene av Merrill Lynch og Countrywide Financial. Investorene frykter en ny bankkollaps.
- Selv med hjelp fra myndighetene tror vi at Bank of Americas egenkapital er lav i forhold sammenlignbare selskaper. Banken blir nødt til å kutte i aksjeutbyttet eller skaffe ny kapital i løpet av de kommende måneder, sier analytiker Stuart Plesser til The Wall Street Journal.

Citigroup forventes å rapportere sitt femte kvartalsvise tap i morgen fredag. Enkelte anslår at bankens tap de siste tre månedene er i størrelsesorden 10 milliarder dollar.
I tillegg ser mange Citigroups salg av meglervirksomheten sin til Morgan Stanley som en indikasjon på at det går mot nasjonalisering og full oppsplittelse av banken.

Sammen med sjokkmeldingene fra Deutsche Bank og HSBC tidligere denne uken er frykten for nye tapsbomber og bankkollapser tilbake til gamle høyder.

Tapene i storbankene har infisert hele bransjen og finansaksjene i S&P's 500 har falt 20 prosent bare siden nyttår.

Tetter hull

Saken fortsetter under annonsen

- Mangelen på kapital i amerikanske banker, og i vest-europeiske for den saks skyld, er større enn hva folk var villig til å tro for bare få måneder siden, sier grunnlegger av Westwood Capital, Daniel Alpert, til The Wall Street Journal.
- På dette nivået tror jeg markedet sier: Vet dere hva, guttter? Dere er insolvent, dere er i ferd med å selge familiejuvelene, sier han.

Ifølge Alpert har det vært en misforståelse i aksjemarkedet om at etter nedskrivningene av de boliglånsrelaterte verdipapirene i fjor, ville bankene kunne gjenoppta normal virksomhet i et stadig voksende marked. Men nå bygger det seg opp nye tap fra investeringer i næringseiendommer, belånte oppkjøp, kommersielle obligasjoner og aksjer.
- Alt vi gjør er å tette hull. Når myndighetene går inn med penger, dekker det bare en masse tap. Det hjelper ikke på de makroøkonomiske forholdene, de bare redder institusjonene, sier Alpert.

Slukket brann

Representanter for både Bank of America og Citigroup må etter hvert gå ut i mediene for å berolige markedet.

Fox Business Network melder at Bank of America er i ferd med å forhandle en krisepakke på 15 milliarder dollar fra det såkalte TARP-fondet - et beløp som er adskillig mindre enn fryktet. Nyhetsbyrået Bloomberg opplyser at krisepakke i første rekke vil knyttes til Merril Lynch og ikke til BoA.

Citigroups talsmann kommer i tv-studioet til CNBC og sier at det ikke er aktuelt med en statlig overtakelse av banken.

Etter brannslukkingen klatrer aksjeindeksene hurtig opp igjen, men Bank of America ender til slutt ned 18 prosent, Citigroup faller 15 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Stoler på staten

JPMorgan leverer et kvartalsresultat som er bedre enn forventet, men tallene viser et fall i inntjeningen på 76 prosent i løpet av de siste tre månedene og aksjekursen senkes 6 prosent.

Reginonalbanken Marshall & Ilsley får den største smellen torsdag, med et fall på 26 prosent etterbetydelige tap, samt kutt i utbyttet.

- Problemet i banksektoren vil ikke bli fikset over natten. Jeg tror ikke aksjemarkedet vil være i stand til å finne fotfeste før myndighetene får fotfeste, sier direktør Doug Peta hos Peta Associates til CNBC.

- Resultatsesongen er i ferd med å avsløre hvor mange råtne lån som fremdeles eksisterer, sier strateg Marc Pado hos Cantor Fitzgerald.
- Viktigheten av dette er at bankene endelig vil vise frem sine regnskaper og hva som trengs å gjøres de neste månedene. Myndighetenes støtte til bankene forteller at de ikke vil la noen gå under, og at det er nødvendig å absorbere disse negative tilstandene, sier Pado til TheStreet.com.

Oljefall gir aksjeløft

Flyselskapene Delta, AMEX og AMR var blant aksjene som sørget for at markedet endte i pluss.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg klatret store detaljhandlere som Home Depot og Amazon som følge av et kraftig fall i oljeprisen, som på et tidspunkt var ned nesten 4 dollar.

Paradoksalt nok trakk også oljekjempen Chevron i positiv retning sammen med andre råvareprodusenter som Alcoa og DuPoint til tross for videre fall i råvareprisene.

Men den største drivkraften bak snuoperasjonen på Wall Street torsdag var likevel IT-sektoren med fiberoptikkprodusenten Amphenol i spissen - opp 15 prosent.
Research in Motion opp 9 prosent, Motorola opp 7 prosent, Intel opp 2 prosent, IBM opp 1 prosent og Google opp 0,2 prosent.

Lettelse og teknikk

Analytikere peker på at oppturen på slutten av dagen ble utløst av en kombinasjon av tekniske faktorer og lettelse over at Bank of America ikke blir den neste Lehman Brothers.
- Så snart vi fikk bekreftelsen på at Bank of America ikke er i fare, løp alle for å dekke sine short-posisjoner, forklarer direktør for aksjehandelen hos Canaccord Adams, Dave Rovelli.
- Dermed oppstod det et selvoppfyllende momentum, sier Rovelli til CNN Money.

- Vi kommer til å ser mer av ting som dette så lenge vi får den ene negative nyheten etter den andre, inntil det komer en god nyhet som skviser shortselgerne, sier meglersjef Joseph Saluzzi hos Themis Trading.

Torsdag ble en ny runde i tørketrommelen for aktørene på Wall Street, men om de er svimmel i dag så bli det neppe bedre i morgen. Da er det nemlig årets første "freaky friday" - forfallsdato for opsjonskontrakter som vanligvis medfører enda større svingninger.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,13 prosent.

Dow Jones er opp 0,15 prosent.

Nasdaq Compsite er opp 1,49 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 0,59 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 3,79 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,51 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull ned

WTI-oljen omsettes for 35,40 dollar fatet -ned 1 dollar og 88 cent.

Gull omsettes for807,30 dollar per unse - ned 1 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 7,1200 kroner. En euro noteres til 1,3146 dollar.

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.