138369919_reces.jpg

Dommedag er avlyst

Publisert: 28. mai 2009 kl 23.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter den største sammenhengende oppturen i det globale aksjemarkedet siden 1930-tallet, har flere eksperter både i inn- og utland varslet en ny kraftig nedtur.

Aksjeindeksene har også trukket noe nedover siden forrige uke, men ser nå ut til å være på full fart opp igjen.

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget om lag 45 prosent siden 9.mars i år, men har falt cirka 2,5 prosent den siste uken.

Avlyser dommedag

- Markedet har gått veldig mye på veldig kort tid. Det er derfor mest nærliggende og argumentere for at markedet skal falle tilbake.

Men vi er ikke så sikre på det, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene og viser til at verdiene på Oslo Børs er 45 prosent lavere enn toppnoteringene fra i fjor.

- Flere og flere aksjer har begynt å etablere relativt sterke trender. Det er ikke usannsynlig at vi får en liten korreksjon, men vi tror det er mindre sannsynlig med et nytt stort fall, sier Sætre.

Saken fortsetter under annonsen

- Dommedag er priset helt ut av markedet, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities. Men påpeker samtidig at hvis kursene skal stige videre krever det trolig reell økonomisk vekst og ikke bare indikasjoner på at det frie fallet er over.

Skal opp 10 prosent

De tekniske analysene til forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com antyder at hovedindeksen på Oslo Børs skal opp ytterligere 10 prosent, til 308 poeng.

- Det er dannet en stigende trend i det kortsiktige bildet og signaliserer en oppgang til 308 poeng eller mer i løpet av fem måneder, sier Linløkken og tilføyer:

- Tre av fire investorer er positive til børsen på kort sikt, og over 60 prosent er nå positive på mellomlang sikt.

Redd for å miste toget

Aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities er fremdeles ikke helt overbevist om at børstrenden har snudd, men har begynt å satse mer offensivt på aksjer i Børsspeilet.

Saken fortsetter under annonsen

- Selskapsresultatene har vært på det jevne og ikke verre enn fryktet. Det synes også som om utlendingene er blitt mer positive til Oslo Børs. At markedet ikke har korrigert mer ned skyldes nok at investorene sitter klar til å være med når markedet stiger igjen - de er simpelthen redde for å stå igjen på perrongen når toget går, sier Hansen.

Kjedereaksjon?

Analysesjef Stig Myrseth i Orion mener det er mest sannsynlig at vi står foran et konjunkturoppsving.

- Økonomien kan sammenlignes med en maskin som utfører enkle ting på en komplisert måte, ofte ved hjelp av selvforsterkende kjedereaksjoner, forklarer han.

- Oppsving starter som regel med at myndighetene iverksetter en stimulerende finans- og pengepolitikk. Det bidrar til å stabilisere etterspørselen. Det får næringslivet til å øke produksjonen. Selskapsresultatene tar seg kraftig opp som følge av lav lønnsvekst, samtidig som produksjonen øker raskere enn sysselsettingen. Inspirert av økt lønnsomhet begynner næringslivet å investere, samt øke bemanningen. Økt sysselsetting får i neste omgang etterspørselen til å øke enda mer. Det får næringslivet til å investere enda mer og ansatte enda flere.

- Og slik fortsetter det helt til helt til den neste resesjonen innledes på grunn av overopphetning, kredittkontraksjon eller uflaks, som for eksempel krig, jordskjelv eller epidemier, avslutter Myrseth.

Saken fortsetter under annonsen


Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.


Her finner du BØRSSPEILETS aksjetips, porteføjer og resultater.

Amerikanske markeder.

Asiatiske markeder.