138374670_dodse.jpg
Analytiker Meredith Whitney. Oppenheimer & Co.

Dødsengelen på Wall Steet

Publisert: 27. mars 2008 kl 23.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I et nytt analysenotat fra Meredith Whitney i investeringsbanken Oppenheimer & Co advarer hun mot nye kjempetap i storbankene.
Ifølge Whitney vil Citigroup, Merrill Lynch og UBS melde om tap på tilsammen 30 milliarder dollar når de legger frem sine resultater for første kvartal neste måned.

"Rude awakening"

- Som mange regnet med ble fjerde kvartal "the kichen sink" for finansindustrien. Vi tror første kvartal som rapporteres om et par uker vil bli "a rude awakening", skriver Whitney i dagens analyse.

Dødsengelen

Meredith Whitney er i løpet av de siste fem månedene blitt en slags dødsengel i finansverdenen.
I et intervju med Fortune sier hun at det er veier ut av elendigheten for banker som Citigroup.
Men som hennes seneste analyser; de er stygge.

- Kursene må halveres

- Det beste scenarioet for finansforetakene er å ta smerten hurtig og stryke verdier fra sine regnskaper. Det kan bringe verdien på aksjene ned med så mye som 50 prosent, noe som vil være nok til å legitimere langsiktige prosisjoner, sier hun.
Men ettersom mange av de store investeringsbankene har mistet en tredjedel av verdien sine siden kredittkrisen startet i fjor sommer, ønsker de neppe mer smerte.
Så Meredith Whitney går for "worst case scenario":

Saken fortsetter under annonsen

- Blir stygt

- Aksjekursen stuper ikke, det blir en sakte forblødning av kapital og et press på aksjekursene over en lang periode. Vi vil mest sannsynlig oppleve en kombinasjon av de to scenarionene, med mest av det siste. Det blir ikke pent, sier Whitney til Fortune/CNN.
Den kjente Wall Street analytikeren er torsdag nok en gang hovedårsaken til at aksjemarkedet med finanssektoren i spissen faller.

Verdiløse analyser

Det som Whitney refererer til som en "rude awakening" har sammeheng med det som allerede har gått opp for enkelte kommentatorer.
Megan Barnett på nettstedet Portfolio.com kaller Wall Steet-analytikernes research for "verdiløs".
Noe Meredith Whitney langt på vei bekrefter i en av sine rapporter: - Vi har veldig liten visibilitet og veldig liten tillit til våre estimater, opplyste hun.
Bloomberg-kommentator Michael Lewis antyder at Wall Street-analytikerne mangler forståelse for dagens verdipapirhandel. Og fortsetter; - Det er selvsagt en årsak til at markedet ikke forstår Wall Street-selskapene. De som styrer selskapene, og som skal kommunisere deres indre arbeid til verden utenfor, forstår det heller ikke, skriver Lewis.

Hemmeligheter

De kompliserte finansielle instrumentene og beregningsmodellene har lenge vært noen av de mest bevoktede forretningshemmelighetene på Wall Street.
Flere av verdens ledende eksperter i finansiell matematikk advarte mot dette i bladet Økonomisk Rapport i juli i fjor.
- Derivatene er blitt så kompliserte at bankene selv ikke skjønner dem før de har tapt et par hundre millioner dollar, sa den britiske finanseksperten Paul Wilmott til ØR. Han kunne like gjerne sagt milliarder.
En av verdens aller fremste eksperter på finansiell ingeniørkunst, professor i teoretisk fysikk Emanuell Derman, hevdet at hemmeligholdelsen av de kompliserte beregningsmodellene økte risikoen for at noe kunne gå forferdelig galt.


Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,15 prosent.

Dow Jones er ned 0,97 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,87 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 2,17 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 0,55 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er ned 0,77 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje opp - gull ned

WTI-oljen omsettes for 107,58 dollar fatet - opp 1 dollar og 68 cent.

Gull omsettes for 954 dollar per unse - ned 20 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,0852 kroner. En euro noteres til 1,5780 dollar.


Sjekk de amerikanske markedene her.