Den grusomme uken
Tirsdag kveld endte New York børsene rundt null. Og det er lyspunktet.
De amerikanske børsene stupte den første åpningstimen tirsdag, men tok seg etter hvert opp, og endte nær null.
De viktigste årsakene til frykten, er serien av serien av skumle nyheter. Først krisen i søreuropeiske land som Hellas og Spania, deretter den nye konflikten mellom Sør- og Nord-Korea og tyske myndigheters midlertidige forbud mot nakne salg ava aksjer i ti tyske banker og forsikringsselskap.
Hver av disse faktorene er alene nok til å skremme markedene nedover, men så meldte det seg altså mange nok kjøpere på banene til å stoppe fallet, og sende kursene opp mot null igjen.
Isolert sett er det et styrketegn i et fallende marked, men sett i et litt større perspektiv har børsen hatt en skummel utviklingen også ut fra et teknisk perspektiv. Det betyr at selv om man legger fundamentale betraktninger til side og bare ser på forholdet mellom pessimister og optimister i markedet, og hvem som har overtaket av disse, så er pessimistene på offensiven.
Slike store svingninger røper dessuten at nervene er frynsete hos investorene. De håper på bedre tider, men frykter at det går mot dårligere tider. Sånn sett blir de to neste dagene spennende.
Oslo Børs
Omtrent samme utvikling har de vært på Oslo Børs, som falt 3,6 prosent tirsdag. Børsen har falt 9,0 prosent i løpet av en uke og 15,3 prosent i løpet av en måned. Hittil i år har hovedindeksen falt nesten 11 prosent. Trøsten for investorene får være at børsen fortsatt ligger 16,1 prosent over nivået for ett år siden.
Det har ikke hjulpet på nervøsiteten at statsminister Jens Stoltenberg, som også er anerkjent som en habil samfunnsøkonom, sier at de europeiske velferdsmodellene er i fare.
Ulltveit-Moe
En av de som ikke ser ut til å være vettskremt for tiden, er milliardæren Jens Ulltveit-Moe, som investerer i dette fallende markedet. Han sier til E24 at han styrer etter det samme gamle, det vil å kjøpe det Kina trenger. Det vil i førte rekke si råvareaksjer.
- Det har vært en alvorlig krise, men den er overvunnet. Hjelpen kom sent, men den kom godt, og nervøsiteten vi ser nå er falsk, sa Ulltveit-Moe til Finansavisen for kort tid siden.