138372004_world.jpg

Danner ny gigantbørs

Publisert: 6. desember 2008 kl 17.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Europas største børs, Deutsche Boerse, og verdens største eier av børser, NYSE Euronext, er i samtaler om å slå sammen selskapene.
Det melder tyske Der Spiegel magazine lørdag, med henvisning til anonyme kilder.

Børsdirektør Reto Francinio frem en 13-siders plan for styret i Deutsche Boerse i slutten av november, skriver det tyske ukemagasinet i en forhåndsomtale for neste utgave.
Planen går ut på å opprette et felles holdingselskap i Nederland som skal koordinere de forskjellige markedene. Holdingselskapet vil bli ifølge planen bli ledet av den tyske børsdirektøren og et styre på 18 personer.

Aksjehandelen vil bli styrt fra New York og ha enheter i Paris og Frankfurt.
Derivathandelen vil bli styrt fra Frankfurt, skriver Der Spiegel magazine.

Kamp for å overleve

Volumet på Deutsche Boerse har falt 49 prosent i år, Frankfurtbørsens elektroniske alternativ, Xtra, har mistet 50 prosent.
Aksjekursen til den tyske børsen har 63 prosent så langt i år, mens aksjekrusen til NYSE Euronext har falt 76 prosent.
Alle de tradisjonelle børsene får stadig sterkere konkurranse fra de elektroniske markedene.
Konkurransen i Europa er blitt ekstra tøff etter at amerikanske Nasdaq OMX Group har fusjonert med børene i Sverige, Danmark og Finland, og på den måten fått et solid fotfeste i Europa.
Deutsche Boerse, NYSE Euronext og London Stock Exchange er de tre store børskonkurrentene i Europa i øyeblikket.

Oslo Børs dropper OMX?

Oslo Børs opplyste torsdag at de vil inngå en intensjonsavtale om å starte kontraktsforhandlinger med London Stock Exchange om leveranse av nytt handelssystem. Om forhandlingene når frem vil Oslo Børs og London Stock Exchange også inngå et børsfaglig samarbeid og et strategisk samarbeid om forretningsutvikling.
Dette kan bety at Oslo Børs dropper samarbeidet med de andre nordiske børsene i Nasdaq OMX Group.
- London er Europas finansielle sentrum. Vi er selvsagt svært fornøyde med at både London Stock Exchange og Oslo Børs ser muligheter i et strategisk samarbeid. Vi har oppnådd gode resultater gjennom vårt samarbeid med Nasdaq OMX. Men basert på den nye konkurransesituasjonen vi befinner oss i, ser vi at et strategisk samarbeid med London Stock Exchange vil passe bedre med vår strategi, sier børsdirektør Bente A. Landsnes på Oslo Børs.
Oslo Børs tar sikte på å bytte ut eksisterende handelsplattformer i 2009/2010.

Saken fortsetter under annonsen