138369281_nassi.jpg

Champagne og AAA-konfetti

Publisert: 13. august 2009 kl 05.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det tok Wall Street nøyaktig 28 minutter å innhente fallet fra i går.

Deretter lå aksjeindeksene så å si urørlige frem til meldingen fra sentralbankens rentekomite (FMOC) tikket inn klokken 14:30 - New York tid.

Renten holdes uendret, den økonomiske aktiviteten flater ut og det er tegn til at forholdene i finansmarkedet har bedret seg, melder Ben Bernanke & Co.

Akkurat som ventet, og markedet reagerte med et lite gjesp før det la seg tilbake på formiddagens nivå.

Champagne

The Wall Street Journal presenterer onsdag en undersøkelse som viser at et flertall av de økonomiske ekspertene i USA mener resesjonen er over.

En måling som nyhetsbyrået Bloomberg har gjort hver måned siden 2007 viser at over halvparten av aktørene i det globale markedet er nå optimistiske i forhold til den økonomiske utviklingen, for første gang siden målingene startet.

Saken fortsetter under annonsen

Trippel-A konfetti

Ukens andre auksjon av statsobligasjoner gikk ikke så bra.

Ettersom aksjemarkedet steg, falt prisen på de tiårige gjeldspapirene. USA måtte dermed betale litt mer i avkastning (yield) på obligasjonene enn hva man på forhånd hadde regnet med, 3,73 prosent.

I morgen skal det auksjoneres bort statsobligasjoner med 30 års løpetid for til sammen 15 milliarder dollar.

Federal Reserve varsler også at støttekjøpene av statsobligasjoner nå skal bremses og at det avsatte beløpet på 300 milliarder dollar trolig vil være brukt opp i oktober.

Dollarkursen svekket seg noe etter meldingen fra FMOC.

Inkompetanse

Saken fortsetter under annonsen

Mens Wall Street hyller Ben Bernanke og Obamas folk for å ha redde verdensøkonomien fra å gå fra resesjon til depresjon, går finansprofessor, hedgefondforvalter og forfatter, Nasim Taleb, til frontalangrep på Bernanke og kaller han rett og slett inkompetent.

Taleb er kjent for sine teorier om uventede og ekstreme hendelser, også kalt "Black Swans"

- Bernanke tilhører økonomer av den gamle skolen som ikke er synkronisert med det komplekse finanssystemet. Han forstår ikke kredittderivater og verdipapirisering. Den såkalte eksperten på Den Store Depresjonen forstår heller ikke at verdipapirisering var det som forte til depresjonen på 30-tallet. Den gang tok det 30 - 40 år. I dag, takket være Internett, fiberoptikk og direkte computer til computer kommunikasjon tok det bare fem år, sier Taleb i intervjuet med CNBC.

- Resultatet er flere arbeidsledige, gjeldsnivået er like stort som før, privat gjeld er omgjort til offentlig gjeld og vi har fremdeles de samme lederne som bokstavlig talt er inkompetente.

- De så ikke problemet, de har ikke sett på det som er kjernen i problemet. Det er en elefant i rommet og de er ikke i stand til å se den, Taleb som nå er i gang med oppfølgeren til boksuksessen "The Black Swan".



Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,15 prosent..

Dow Jones er ned 1,30 prosent.

Nasdaq Composite er opp 1,47 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 1,56 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,08 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,84 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 70,71 dollar fatet - opp 55 cent.

Gull omsettes for 952,10 dollar per unse - ned 40 cent.

En dollar noteres til 6,0848 kroner. En euro noteres til 1,4224 dollar.

Amerikanske markeder her.

Saken fortsetter under annonsen

Asiatiske markeder her.