Britisk banksjokk banker børsene
Storbritanians største eiendomsbank Bradford & Bingley stuper over 30 prosent på Londonbørsen etter at selskapet opplyser de kutter prisen på aksjene i den varslede emisjonen med 33 prosent.
Banken opplyser videre at den vil selge 23 prosent av selskapet til det amerikanske private equity-selskapet Texas Pacific Group , TPC, for 179 millioner pund.
B&B fikk et tap, før skatt, på 8 millioner pund i årets fire første måneder, og skriver i en uttalelse mandag at det er "forsiktige" når det gjelder de økonomiske utsiktene for resten av året.
Toppsjef går
Søndag ble det kjent at bankens toppsjef, Stephen Crawshaw , går av på grunn av helsemessige årsaker.
Crawshaw blir midlertidig erstattet av styreformann Rod Kent inntil en etterfølger er funnet.
Crawshaw fikk skarp kritikk da han 14. mai opplyste at B&B var nødt til å foreta en aksje-emisjon for å dekke opp for tap - en måned tidligere hadde han avvist spekulasjoner i pressen om at banken trengte kapitaltilførsel.
- Vi har gjort for mange feil i det siste. Det er min jobb å korrigere disse, sa Rod Kent på en konferanse med analytikere i dag.
Signaliserer forverring
- De signaliserer klart en forverring i boligmarkedet og generelt i kredittmarkedet, sier investeringsdirektør Robert Talbut hos Royal London Asset Management til Bloomberg News.
- Vi er ikke ute av skogen ennå når det gjelder kredittproblemene, og effektene på realøkonomien begynner å skinne gjennom, sier Talbut.
Skaper frykt
- Dette fornyer bekymringene omkring banksektoren, og vi vil trorlig se flere nedskrivninger i markedet. Men det er i det minste et lite håp i at TPC kommer til unnsetning. Sektoren er fremdeles i trøbbel, men faren for en systemsvikt er over, sier aksjeanalytiker Chicoung Dang hos Richelieus Finance til CNBC.
- Igjen er det kredittkrisen som er i fokus. Eiendomsboblen sprekker, og de engelske bankene er de mest sårbare, sier leder for aksjehandelen hos Groupama Asset Management , Romain Boscher, til CNBC.
- Men det kan spre seg, og andre europeiske land som for eksempel Spania kan bli neste, sier Boscher.
- Med økende bekymring over den suksessfulle kapitaltilgangen som mange banker har annonsert nylig, er risikoen for en dominoeffekt tilbake. Banksektoren er fremdeles ekstremt shaky. Det vil ta mellom tre og seks år å komme ut av denne krisen, ikke bare et par kvartal som noen håper på, sier Romain Boscher.
Bankras
Meldingen fra Bradford & Bingley har trigget en sell-off av bankaksjer i Europa i dag.
- Det er akkurat den type meldinger mange håpet vi hadde sett slutten på, sier trader Matt Buckland hos CMC Markets til Bloomberg News.
HBOS er ned over 8 prosent, Alliance & Leichester er ned over 6 prosent, UBS er ned nesten 4 prosent, mens UniCredit er ned cirka 2,5 prosent.
Også aksjene til JPMorgan og Merrill Lynch faller på børsen i Frankfurt.
Dow Jones Stoxx bank index er ned om lag 2 prosent.
Kursen på britiske pund tar det kraftigste svalestupet mot dollar på fire uker.
Førhandelen med amerikanske indeksfutures lyser rødt og signaliserer en problemfylt start på Wall Street i ettermiddag.
Turbulens i luften
The International Air Transport Association , IATA, opplyser mandag at de beregner de samlede tapene blant flyselskapene til 6,1 milliarder dollar i år, på grunn av den høye oljeprisen.
Estimatene baserer seg på en oljepris rundt 135 dollar fatet.
De 230 IATA-medlemmene opererer med et tapsanslag på 2,1 milliarder dollar, basert på en oljepris rundt 107 dollar fatet.
Så sent som i april regnet flyselskapene med en netto fortjeneste på 4,5 milliarder dollar i 2008.
Air France-KLM Group faller 3 prosent, mens Lufthansa er ned om lag 2,5 prosent.
Oljeprisen faller markert, og trekker olje- og energiselskapene ned.
BP er ned neste 2 prosent, Royal Dutch Shell er ned 1,5 prosent og Repsol faller cirka 2,5 prosent.
På Oslo Børs er StatoilHydro ned 1,4 prosent.
"Limbo-marked"
- Internasjonale markeder fortsetter å befinne seg i et slags limbo - det stedet som hverken er himmel eller helvete, men der, etter katolsk tradisjon, avdøde "gode hedninger" som Sokrates venter på å få sin evige skjebne avgjort på dommens dag, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork dagens morgenrapport fra Handelsbanken .
Sjeføkonomen er usikker på hvor veien går videre for internasjonale finansmarkeder.
- Riktignok er det ikke dommedag vi nå venter på, men en avklaring om hvorvidt amerikansk økonomi nå tar seg opp igjen eller faller dypere ned i resesjon, skriver Mork.
Blant tungvekterne på Oslo Børs er Yara ned 0,13 prosent, Hydro ned 0,12, Orkla ned 0,41 og DnB NOR er ned 1,91 prosent.
Telenor er opp 1,13 prosent, REC er opp 1,16.
Dagens klare vinner er igjen oljeselskapet Questerre som kan vise til et kurshopp på over 13 prosent.
60 aksjer stiger i kurs, 106 faller, mens 200 er uendret.
Her er dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er ned 0,45 prosent.
OMX 20 i København er ned 0,59 prosent.
OMX 30 i Stockholm er ned 1,04 prosent.
FTSE 100 i London er ned 0,95 prosent.
DAX i Frankfurt er ned 1,11 prosent.
CAC 40 i Paris er ned 1,41 prosent.
Olje og gull ned
Nordsjøoljen omsettes 126,19 for dollar per fat - ned 1 dollar og 59 cent.
Gull omsettes for 891,40 dollar per unse - ned 10 cent.
En dollar noteres i øyeblikket til 5,1284 kroner. En euro noteres til 1,5503 dollar.