138371694_roule.jpg

Børsrullette med bank og olje

Publisert: 20. januar 2009 kl 14.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det europeiske aksjemarkedet åpnet opp tirsdag etter et lite rekyl i banksektoren som falt kraftig mandag.
I løpet av formiddagen snudde markedet ned igjen med bank- og finans i spissen, før det bar oppover igjen.

I London stuper Lloyds nesten 40 prosent, etter et brutalt fall på om lag 50 prosent i går, som følge av at en Merrill Lynch-analyse som hevder at banken har for lite kapital og for mange råtne lån.

Barclays ramler nesten 12 prosent. HSBC er ned neste 8 prosent.

BNP Paribas faller 7 prosent etter en ny nedgradering. Credit Suisse skriver i en analyse at banken trolig trenger mer kapital, og de vanskelige markedsforholdene vil gjøre det vanskelig for BNP Paribas å selge eiendeler.

I Zurich faller Credit Suisse 5 prosent og UBS er ned 3,2 prosent.

Spanias største bank, Banco Santander, fortsetter ned 2,2 prosent.

Italienske UniCredit er ned over 4 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Royal Bank of Scotland. som klasket ned nesten 70 prosent i går etter å ha barslet det største tapet i britisk næringslivs historie, er tirsdag opp om lag 13 prosent tirsdag.

- Etter gårsdagens massakre henger røyken fremdeles over markedet, sier investeringssjef Justin Urquhart hos Seven Investment Management til CNBC.

Ekstremt nervøst

- Finanssektoren startet på et rally i morges, men det gikk ikke fordi investorene er ekstremt nervøse, sier strateg Philippe Gijsels hos Fortis.
- Det er klart at vi ikke har sett slutten på nedskrivningene. Det er et sektorproblem og bankene blir nødt til å reise mer kapital, noe som er ekstremt vankelig i dette markedet. Eventuelt må myndighetene steppe inn, sier Fortis-strategen.
- Det markedet frykter, spesielt i forhold til Royal Bank of Scotland, er en total nasjonalisering som kan vanne ut de andre aksjonærene, presiserer han.
- Så lenge vi får disse dårlige nyhetene fra finanssektoren, er det veldig vanskelig for markedet å gjøre et skikkelig rally, sier Gijsels til MarketWatch.com.

Ny skuffelser

IT-selskapet Logitech ramler 10 prosent etter resultater som viser et fall i inntjeningen på 70 prosent. Invensys faller nesten like mye etter varsel om at kvartalsresultatet vil bli "signifikant" svakere enn forventet.

Air France-KLM faller nesten 9 prosent etter varsel om negativt driftsresultat i siste kvartal.

Saken fortsetter under annonsen

- Resultatene er absolutt grusomme, sier investeringsdirektør Lucy MacDonald hos RMC UK Ltd.
- All dokumentasjon vi får fra de økonomiske data og fra selskapene viser at tingene forverres, sier MacDonald til Bloomberg News.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker ned, og antyder en svak start på Wall Street i ettermiddag når Barack Obama tas i ed som USAs 44. president.

Oljeprisen videre ned

Oljeprisen fortsetter å dale videre ned.
Nordsjøolje (brent crude) er svakt ned, til rundt 44 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen er ned ytterligere 6 prosent til om lag 34 dollar fatet.

De europeiske oljeselskapene Total, BP, ENI og Shell klatrer likevel mellom 1 og 2 prosent.

De defensive legemiddelaksjene GlaxoSmithKline, Novartis, Shire, Roche, Sanofi-Aventis og AstraZeneca er opp mellom 1 og 1,5 prosent. Sistnevnte aksje har steget 30 prosent siden nyttår.

Henger med i svingene

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs henger med i de voldsomme svingingene på de internasjonale børsene.
Etter et fall på 2,65 prosent, klatret hovedindeksen nesten over på pluss-siden før indeksen satte kursen ned igjen.

I fokus er DnB NOR som får føle investorenes skepsis til bankene og aksjen sendes ned over 12 prosent.
En analytiker sier til TDN Finans at DnB NOR tynges av en svak banksektor i Norden, samt avisoppslag om at markedet venter økte tap på utlån i fjerde kvartal 2008.
- Det er en generell bankuro som følge av det som har hendt i Storbritannia de seneste dagene som tynger bankaksjer. Nå begynner markedsaktørene å spørre seg hvilke banker som trenger å hente inn kapital og hvilke som slipper, sier analytikeren.
Ifølge analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier priser aksjemarkedet inn et tap på 5 prosent av bankens utlån de neste årene, noe som tilsvarer 43 milliarder kroner med en kurs på 20,5 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Storebrand falle 6 prosent.

StatoilHydro er ned 0,17 prosent.

Blant de andre tungvekterne er Yara ned 1,43 prosent, REC ned 1,40, Hydro ned 1,19 og Aker Solutions er ned 2,11 prosent.

SeaDrill klatrer 1,92 prosent og Orkla er opp 0,45 prosent.

Ringerikes Sparebank topper taperlisten med et fall på nærmere 20 prosent, mens Arendal Fossekompani ligger i motsatt ende med en kursoppgang på over 15 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 0,41 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,32 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,85 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,17 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,10 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,74 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje ned - gull opp

Nordsjøolje omsettes for 43,74 dollar fatet - ned 76 cent.

Gull omsettes for 850,50 dollar per unse - opp 10 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 7,1032 kroner. En euro noteres til 1,2936 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.