Børsmedisin uten effekt
Det europeiske akjemarkedet faller for tredje dag på rad etter at Royal Bank of Scotland opplyser at det vil be aksjonærene om 24 milliarder dollar for å komme gjennom finanskrisen.
Meglerhuset MF Global Securities endrer sin anbefaling på aksjen fra "nøytral" til "selg", og RBS stuper 6 prosent på Londonbørsen.
Manglende samsvar
- Saken om rettigheter i forbindelse med aksjeutvidelsen blir ikke fulgt opp med endringer i startegi eller ledelse, skriver analytiker Mamoun Tazi hos MF Global Securities i et analysenotat.
- De makroøkonomiske forholdene forverres og Storbritania kan falle inn i en resesjon, legger han til.
Royal Bank of Scotland bidrar sterkt til å senke det europeiske aksjemarkedet.
Europas største bank, UBS, er ned 4 prosent i Zurich, og englands største boliglånsbank, HBOS stuper 6 prosent.
Mer finanstrøbbel
USAs nest største gjeldsforsikringsselskap, Ambac, fikk et tap på 1,69 milliarder dollar i første kvartal, opplyser selskapet onsdag ettermiddag.
Flere internasjonale ratingbyrå har truet med å nedgradere selskapenes livsviktige trippel-A rating ettersom selskapenes tap reduserer kapitaldekningen.
Ambac forsikrer gjeld for om lag 800 milliarder dollar, og en nedgradering av ratingen kan medføre nye nedskrivninger i bankene.
- Virksomheten har blitt skadet av presset mot selskapets rating og negativ publisitet skrev Barcaly Capital-analytiker Seith Glasser i en oppdatering tidligere denne uken.
Handelen med amerikanske indeksfutures lyser nå rødt og indikerer ny nedtur på Wall Street i kveld.
Børsmedisin
Den tyske legemiddelgiganten Merck klatrer 5 prosent i Frankfurt etter å ha presentert et resultat på 239,1 millioner euro i første kvartal, sammenlignet med et tap på 8,3 millioner i samme periode i fjor.
Analytikernes estimater lå rundt 207 millioner euro, ifølge Bloomberg.
- Med disse tallene er Merck helt på linje for å møte den tidligere guidingen for 2008, sier Marck-sjefen Karl-Ludwig Kley i en uttalelse.
Den belgiske legemiddelprodusenten UCB hopper over 20 prosent i Brussel etter at selskapet har fått godkjent sin medisin for Crohns sykdom av amerikanske Food and Drug Administration. Selskapet har tidligere opplyst at godkjennelsen ville ta mer enn ett år.
Den engelske medisinkjempen GlaxoSmithKline, som legger frem sine kvartalstall senere i dag, opplyser at selskapet vil kjøpe konkurrenten Sirtis Pharmaceuticals.
Aksjen er opp nesten 1 prosent på Londonbørsen.
Analytikere spår at legemiddelindustrien vil vokse mer enn markedet ellers i år. Resultatene for legemiddelselskapene i Dow Jones Stoxx 600 indeksen vil vokse med 17 prosent i år, sammenlignet et gjennomsnittlig fall på 0,5 prosent for alle aksjene i indeksen, ifølge Bloomberg.
- Når det er gode resultater og produktnyheter hjelper det aksjemarkedet, sier analytiker Benoit de Broissia hos Richelieu Finance til Bloomberg News.
- Så snart det er beroligende nyheter fra disse selskapene om deres produkter og forsyningslinjer har aksjene et sterkt potensiale for vekst, sier den franske analytikeren.
Full rulle for VW
Europas største bilprodusent, Volkswagen, opplyser at resultatet økte med 26 prosent i første kvartal.
Netto inntekter (EBIT) økte fra 740 millioner euro i første kvartal ifjor til 929 millioner i år.
Analytikernes estimater lå på 924 millioner euro.
Selskapet har økt fortjeneste ved å introdusere nye modeller, og kutte arbeidsstyrken i Tyskland med 20 prosent.
- VW illustrere en trend i business og effektivitetsforbedring, sier analytiker Michael Tyndall hos Nomura Securities til Bloomberg News.
- Utsiktene for året er fortsatt positive til tross for det tøffe markedet, med en optimistisk ledelse som skal lansere nye modeller, samt vekst i de fremvoksende markedene, påpeker Tyndall.
God service
Veksten i den europeiske serviceindustrien - fra flyselskaper til finansforetak - økte overraskende i april, opplyser Royal Bank of Scotland.
RBS sin europeiske serviceindeks økte fra 51,6 til 51,8 poeng fra mars til april, viser foreløpige tall. Det var ventet at indeksen skulle dale til 51,4 poeng.
- Selv om aktiviteten i servicesektoren er ned fra toppen, er den fortsatt ganske bra, sier økonom Robert Lind hos ABN Amro til Bloomberg News.
- Vi har fremdeles et sterkt eksportmarked utenfor USA, og det er også flere tegn på at den interne dynamikken i Europa begynner å ta tak, sier han.
Renteøkning i EU?
Den relativt sterke europeiske økonomien gjør at flere økonomer nå tror den europeiske sentralbanken kan kommet til å heve styringsrenten.
Særlig etter de siste inflasjonstallene som viser at prisene i EU steg med 3,6 prosent (årsbasis) forrige måned - den kraftigste inflasjonen på 16 år.
- På forbrukersiden ser vi stadig en ganske sterk vekst i sysselsettingen, og lønningene akselererer hurtig, påpeker økonom Nick Kounis hos Fortis Bank.
Oslo rett ned
Hovedindeksen på Oslo Børs - og de fleste andre europeiske indeksene - gikk umiddelbart i minus etter meldingen fra Ambac. Men har mot slutten av dagen kommet over på pluss-siden igjen.
Oljeprisen er svakt ned. StatoilHydro er uforandret.
Blant andre tungvektere er Yara ned 1,95 prosent, REC ned 2,55 prosent, Orkla ned 1,04 mens DnB NOR er opp 1,75 prosent.
Ellers får Acta en del oppmerksomhet på Oslo Børs onsdag, etter at selskapet opplever ras i nytegningene, og må se resultatet bli halvert i første kvartal.
- Det har vært et turbulent kvartal, både på grunn av turbulente aksjemarkeder globalt men også på grunn av regulatoriske endringer, og fordi vi opplever utfordringer på funding-siden, sa konsernsjef Simen Mørdre med på dagens presentasjon.
Acta er ned om lag 2 prosent.
80 aksjer stiger i kurs, 84 faller, mens 201 er uendret.
Dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er opp 0,50 prosent.
OMX 20 i København er ned 0,72 prosent.
OMX 30 i Stockholm er opp 0,06 prosent.
FTSE 100 i London er ned 0,72 prosent.
DAX i Frankfurt er ned 0,68 prosent.
CAC 40 i Paris er ned 0,12 prosent.
Olje og gull ned
Nordsjøoljen omsettes for 115,39 dollar fatet - ned 56 cent.
Gull omsettes for 918,50 dollar per unse - ned 6 dollar og 70 cent.
En dollar noters i øyeblikket til rekordlave 4,9592 kroner. En euro noteres til 1,5971 dollar.