Børsene stekes i olje

Publisert: 9. juni 2008 kl 15.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Prisen på nordsjøolje er ned nesten 2 dollar i dag, men ligger fremdeles på et skremmende høyt nivå.
Saudia-Arabias oljeminister Ali al-Naimi kaller fredagens voldsomme oljeprishopp for "unjustified", og shippingdokumenter indikerer at eksporten av nordsjøolje (brent crude) vil øke med 8,6 prosent neste måned.

- Unormalt

- Råoljen beveget seg utenfor de normale parametrene forrige uke, og nå er markedet dominert av folk som prøver å håndtere sine posisjoner, sier administrerende direktør Olivier Jakob hos Petromatrix Gmbh til Bloomberg News.
- Noen forvaltere vil bli tvunget til å dekke deres short-posisjoner, andre vil synes risikoen er for stor og bare ta gevinst, sier Jakob.
Fredagens oljeprishopp på 11 dollar har sjokkert markedsaktørene.
- Det faktum at oljen kunne stige 11 dollar på ett døgn er ekstraordinært, sier aksjestrateg Henk Potts hos Barclays Stockbrokers til CNBC.
- Vi ser trolig en oljepris i 200 dollar per fat på grunn av styrken i den nåværende trenden, sier sjefstrateg Tom Hougaard hos City Index Ltd. til Bloomberg Television.
- Jeg tror ikke trenden vil endre seg med det første, sier han.

Mer banktrøbbel

De europeiske bankene er kommet under ytterligere press etter at den tyske avisen Sonntag skriver at UBS kan komme til å rapportere et nytt tap på mellom 2 og 4 milliarder franc i andre kvartal.
Den sveitsiske storbanken UBS vil ikke kommentere opplysningene. På Zurichbørsen er UBS-aksjen ned nesten 6 prosent.
Den britiske storbanken Barclays faller nesten 9 prosent på Londonbørsen etter at The Sunday Telegraph skriver at banken er i forhandlinger med flere statlige investeringsfond (Sovereign Wealth Funds ) om en mulig kapitalinnsprøytning på 3 milliarder pund.
Barclays har blant annet kontakt med China Development Bank, gulfstaten Abu Dhabi og flere andre potensielle investorer i Midt-Østen, skriver avisen.
Den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers har mandag sendt ut resultatvarsel der de melder om et tap på 2,8 milliarder dollar i andre kvartal. Det første kvartalsvise tap for Lehman siden selskapet ble børsnotert i 1994. Ifølge The Wall Street Journal trenger banken mer enn 5 milliarder dollar i ny kapital.
På Frankfurtbørsen faller Lehman-aksjene om lag 5 prosent.
Deutsche Bank er faller nesten 2 prosent, Commerzbank er ned 1,6, HBOS er ned 1,5 og Societe Generale er ned 0,6 prosent.

Den enes død...

Royal Bank of Scotland melder at aksjeutvidelsen i banken er 95 prosent fulltegnet.
- Dette er en fenomenal suksess, spesielt i dette markedet, sier researchsjef Ralph Silva hos TowerGroup til Worldwide Exchange.
- Men det det har i grunnen ødelagt for alle andre banker som nå går inn for aksjeutvidelse fordi de stort sett har "tatt" hele markedet, sier Silva.
- Vi er fremdeles veldig forsiktig i finanssektoren, sier direktør for europeiske aksjer, Peter Jarvis, hos F&C Asset Management til Bloomberg News.
- Det er stadig ikke et område vi er klar til å gå inn i ettersom det fortsatt er snakk om flere nedskrivninger, sier Jarvis.

Saken fortsetter under annonsen

- Store utfordringer

- På kort sikt er det noen store utfordringer som skal overkommes. Det skyldes det faktum at oljeprisen ser ut til å være ute av kontroll, det faktum at finansselskapene fortsetter å skrive ned verdier og de økonomiske dataene antyder at den globale økonomien fortsetter å bremse ned, sier Henk Potts hos Barclays Stockbrokers.

Flyselskaper og bilprodusenter fortsetter mandag å trekke de europeiske aksjene ned på grunn av den høye oljeprisen.
British Airways, Lufthansa og Air France-KLM Group er ned mellom 2 og 3 prosent.
Bilprodusentene MAN og Volvo er ned henholdsvis 4 og 3 prosent.

Handelen med amerikanske indeksfutures ligger i øyeblikket i positivt terreng og peker mot et lite rekyl på Wall Street i ettermiddag.

Investorer i villrede

Den generelle usikkerheten i det globale aksjemarkedet setter også sitt preg på den ellers så oljeglade Oslo Børs mandag.
- Vi sitter i villrede som alle andre og lurer på hva som skjer. Jeg har ikke grunnlag for å si at det er en boble, men jeg ser heller ikke fundamentale forhold som skulle tilsi ti dollar oppgang i oljeprisen på én dag, sier den profilerte forvalteren Kristoffer Stensrud til Dagens Næringsliv.
- Man har hatt en slags flukt fra papirfordringer. Harde assets utenom eiendom er blitt veldig populære. Men 125 dollar ser ut som et knekkpunkt når det gjelder tilliten til verdens økonomiske vekst. Det er det aksjemarkedet forteller oss, sier Stensrud.
StatoilHydro er opp 2,16 prosent. En rekke meglerhus har kommet med kjøpsanbefalinger på børsens supertungvekter, og StatoilHydro begrenser fallet i hovedindeksen.
Blant andre tungvektere er Yara ned 0,84 prosent, Hydro er ned 1,38, Telenor ned 1,16, Orkla ned 1,99, REC ned 0,35 og DnB NOR er ned 1,24 prosent.

Dagens klare vinner er Eitzen Maritime Services som hopper over 30 prosent etter at skipsutstyr- og serviceselskapet kjøper opp det Dubai-baserte skipshandelsselskapet Seven Seas Shipchandlers.

Saken fortsetter under annonsen

50 aksje stiger i kurs, 118 faller, mens 198 er uendret.

Her er dagens nøkkeltall:

OSEBX i Oslo er ned 0,41 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,58 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 2,01 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,23 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er opp 0,31 prosent.

Olje ned - gull opp

Nordsjøoljen omsettes for 136,12 dollar per fat - ned 1 dollar og 57 cent.

Gull omsettes for 905,90 dollar per unse - opp 6 dollar og 90 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,0287 kroner. En euro noteres til 1.5783 dollar.


Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.

Saken fortsetter under annonsen