138371922_santa.jpg

Børsen venter på oljenissene

Publisert: 15. desember 2008 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Forrige uke begynte sterkt understøttet av statlige redningspakker, men frykt for kollaps i den amerikanske bilindustrien la en demper på stemningen mot slutten av uken. Oslo Børs og Wall Street endte uken nokså uendret.

- I valutamarkedet falt dollaren skarpt på de amerikanske bilproblemene og endte ned 5% mot euro og 4% mot kroner. Den svake dollaren og utsikter til et OPEC-kutt sendte oljeprisen opp over fem dollar, mens tendensen i øvrige råvarer var blandet. I obligasjonsmarkedet falt risikofrie renter, mens risikopåslagene steg til rekordnivåer, skriver meglerhuset Orion Securities i Dagens Analyse.

Mot en spennende uke

- Denne uken ligger an til å bli ualminnelig spennende. Nedenfor har vi listet opp noen av de viktigste kurstriggerne:

• En gigantisk hedgefondskandale er under opprulling i USA. Hvis denne leder til en generell uttakspanikk fra hegdefond, kan vi stå foran nye, kraftige nedsalg i aksjemarkedet.
• Den amerikanske bilindustrien vakler på randen av avgrunnen og er avhengig av statlig hjelp for å overleve. En eventuell kollaps vil forsterke nedturen i USA, i alle fall i det korte perspektivet.
• Tirsdag avslutter Federal Reserve sitt todagersmøte. Det er ventet at styringsrenten kuttes videre.
• Onsdag avholder OPEC møte. Kartellet må kutte aggressivt om nedturen i oljeprisen skal arresteres.

Vanskelig å spå den videre utviklingen

- Vår hovedhypotese er at de globale aksjemarkedene er inne i en utbunningsfase og at trenden er sidelengs på et par måneders sikt. Dette synet legger til grunn at det er sterke motstridende krefter som langt på vei utligner hverandre:

Saken fortsetter under annonsen

• Negativ nyhetsstrøm. Alt av ledende indikatorer verden over er i fritt fall. Globale konjunkturer vil fortsette å forvitre, og inntjeningsestimatene vil tas videre ned. I et slikt klima viser historien at aksjekursene sjelden makter å stige.
• Ualminnelig lav vurdering. Børsene har gått langt i å inndiskontere negative nyheter, og risiko synes overpriset både i aksje- og obligasjonsmarkedet.
• Kraftige stimulansepakker. Den rådende nedturen i verdensøkonomien mangler sidestykke både i bredde og hurtighet. Det samme kan imidlertid sies om myndighetstiltakene. Aldri har vi sett så kraftige stimulansetiltak iverksatt i iøpet av så kort tid i så mange land.
Vanligvis kan man med fordel vente med å kjøpe aksjer til ledende indikatorer vender tydelig opp. De kraftige myndighetstiltakene kan imidlertid bety at ledetiden til ledende indikatorer er vesentlig redusert. Vanligvis innevarsler ledende indikatorer konjunkturskift 8-9 måneder i forveien. Til sammenligning snur de globale aksjemarkedene opp 6-9 måneder før konjunkturbunnen, og det første oppgangsåret er det kraftigste. Dette tilkjennegir at tiden er moden for å kjøpe nå om konjunkturbunnen kommer i andre halvår 2009.
Mange argumenterer for at det beste er å vente med å kjøpe aksjer til de økonomiske dataene viser at bunnen i økonomien er et faktum. Historien viser at man da som regel går glipp av halve oppgangen i det påfølgende oppgangsmarkedet.

Ikke jul på Oslo Børs?

- Oljeprisen flørter med smertegrensen på Oslo Børs, og faller den videre, vil konsekvensene bli alvorlige, spesielt for oljeserviceselskaper uten lange kontrakter og mindre oljeselskaper med begrenset inntjening fra løpende produksjon. Med stigende lagre og stadige nedjusteringer av etterspørselsprognosene er minste motstands vei i oljeprisen nedover om ikke OPEC foretar seg noe drastisk. Etterspørselen etter olje rammes ikke bare av de svake konjunkturene. Vi ser også tegn til langsiktige tilpasninger på konsumentsiden. Her kan nevnes at redusert oljeimport står høyt på den politiske agendaen i USA og at det nå satses aktivt på
energiøkonomisering og fornybare energikilder i en rekke land. Faller oljeprisen til 40 eller lavere, kan det være godt nytt for mange vestlige land, men for Oslo Børs vil konsekvensen være at jule- og nyttårsrallyet avlyses. Her kan nevnes at P/E i StatoilHydro vil øke til 17+ gitt en slik oljepris og dagens valutakurser.

Oljeprisen (brent crude) er på vei ned mandag formiddag og ligger rundt 45,97 dollar fatet - ned 44 cent.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpner opp over 3 prosent, til 215,92 poeng