138371118_skilt.jpg

Børsen på rett vei?

Publisert: 26. februar 2009 kl 14.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Børsene i Europa åpnet kraftig opp torsdag formiddag for deretter å falle igjen like skarpt igjen.
Men presis klokken 12 norsk tid snur markedene opp igjen med full fart.
Da smalt meldingen ut på alle de elektroniske nyhetsbyråene om at president Obama i løpet av dagen vil be Kongressen om 750 milliarder dollar til krisehjelp for bankene, forbedringer i det amerikanske helsevesenet og et program for å redusere CO2-utslippene, skriver Bloomberg News med referanse til anonyme kilder i Det Hvite Hus.
Denne pakken vil eventuelt komme i tillegg til Bush sin krisepakke på 700 milliarder dollar og Obamas stimuleringspakke på 785 milliarder dollar.
En mer detaljert plan på 134 sider ventes offentliggjort senere i dag.
Ifølge kildene vil den nye bankpakken medføre at underskuddet på USAs statsbudsjett i år blir 250 milliarder større, og vil havne på 1750 milliarder dollar, tilsvarende 12 prosent av nasjonens brutto nasjonalprodukt.

Megatap og kurshopp

Den britiske storbanken Royal Bank of Scotland legger torsdag frem et resultat for 2008 som viser et underskudd på 24,1 milliarder pund - det største tap i engelsk næringsliv noensinne.
Men samtidig opplyser den britiske finansministeren Allister Darlig at regjeringen vil garantere for potensielle tap på mer enn 500 milliarder pund - 325 milliarder er øremerket Royal Bank of Scotland.
Lloyds Banking Group, som har kjøpt opp HBOS forrige måned, forventes å få garantier for cirka 200 milliarder pund.
Også Barclays kan komme til å ta del i forsikringsordningen.
På Londonbørsen er Royal Bank of Scotland opp over 20 prosent, Lloyds opp nesten 25, mens Barclays klatrer nesten 9 prosent.
Jubel for ny banksjef
I Zürich hopper UBS nesten 10 prosent etter at banken har sparket toppsjefen Marcel Rohner og ansatt Oswald Gruebel fra erkerivalen Credit Suisse som ny CEO.
Gruebel sies å være hjernen bak den vellykkede snuoperasjonen i Credit Suisse.
I Frankfurt er Deutsche Bank opp 6,5 prosent.

På rett vei?

- Det vi ser i UBS og RBS setter tonen i den riktige retningen, sier strateg Philippe Gijsels hos Fortis Global Markets.
- Markedet ser på finanssektoren og mot regjeringene for en løsning på problemene, sier Fortis-strategen.
- Markedet er mer sikker på at bankene kan klare å stå på sine egne to ben, sierfondsforvalter Thomas Schudel hos Clariden Leu.
- Det kan bety at vi får se et lettelsesrally, sier Schudel til Bloomberg News.

Fremdeles skeptisk

Men analytikere er fremdeles skeptisk til utsiktene for et lengre aksjerally, og mener at dagens oppgang i stor grad skyldes investorer på "bunn-fiske".
- Jeg ser ingen grunn for et rally. Alle selskapsresultatene er på den gale siden. Det er svært få gode nyheter, sier strateg Bernard McAlinden hos NCB Stockbrokers til CNBC.
- Det er volatiliteten som er spillet i det nåværende markedet. Det er usikkerhet og vi handler på alle gode nyheter som måtte komme, sier strateg Peter Dixon hos Commerzbank til MarketWatch.com.

Saken fortsetter under annonsen

Hyggelig i Oslo

Solen skinner, oljeprisen legger litt på seg igjen, StatoilHydro klatrer 2,8 prosent og stemningen er stort sett positiv.
DnB NOR er opp 3,7 prosent, Hydro er opp 5,5, Orkla opp 3,3, Storebrand opp 4,3 og Telenor opp 1,6, og REC er opp 1,3 prosent.

Dagens grunnstøting

Skipsreder John Fredriksen sine selskaper Golden Ocean og Frontline presenterte sine kvartalsresultater torsdag.
Det førte til at Fredriksen klasket til bunns med et smell.
Golden Ocean driftsinntekter ble på 171 millioner dollar, sammenlignet med 281 millioner i fjerde kvartal i fjor. Det er likevel 8 millioner mer enn markedet hadde regnet med.
Resultatet før skatt ble på 27 millioner dollar - helt på linje med forventningene
Men selskapet opplyser samtidig at det er i akutt pengenød og kan gå tom for penger i løpet av mars dersom ikke ny kapital hentes inn.
Det liker ikke investorene og Fredriksens gyldne tørrbulkselskap bankes ned nesten 40 prosent.
Litt bedre går det for Frontline som traff analytikernes estimater på ganske nøyaktig med et resultat etter skatt på 52 millioner dollar, sammenlignet med 201 millioner i fjor.
Men investorene hadde regnet med et utbytte på 45 cent per aksje. Men det blir bare 25 cent, melder John Fredriksen og Frontline.
Aksjonærene er skuffet og senker tankrederiet nesten 5 prosent.
Også det mindre rederiet Jinhui skuffer resultatmessig og dyttes ned nesten 20 prosent.
Golden Ocean og Jinhui er dagens klare tapere på Oslo Børs, mens Maritime Industrial Services er en like klar vinner med et kurshopp på over 30 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,20 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,56 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er opp 3,33 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,60 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 2,28 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,71 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 44,55 dollar fatet - opp 26 cent.

Gull omsettes for 941,60 dollar per unse - ned 24 dollar og 60 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 6,8890 kroner. En euro noteres til 1,2766 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.