138371905_bors.jpg

Børsen på defensiven

Publisert: 16. desember 2008 kl 14.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Usikre investorer er på defensiven tirsdag og plukker aksjer som anses for å være lite sensitiv overfor økonomiske sykluser, som telecom- og legemiddelprodusenter.
GlaxoSmithKline, Novartis og Sanofi-Aventis er opp mellom 2 og 4 prosent.
Vodafone og Telecom Italia klatrer mellom 1,5 og 3,0 prosent.

Bedre tall enn ventet

Tirsdag er det lagt frem nye PMI-tall for eurosonen som er bedre enn analytikernes estimater.
For servicesektoren havnet PMI-indeksen for desember på 42, mot forventet 41,2.
I fabrikksektoren ble Purchasing Managers Index 34,5 i desember, mot forventet 34,3.
Men så lenge PMI-tallene er under 50 betyr det at aktiviteten krymper.
- Det er litt bedre enn forventet. Vi har alle blitt overrasket av det kraftige fallet de siste månedene, så vi var bekymret for at det kunne falle videre, sier Dominic Bryant hos BNP Paribas til CNBC.

Hva sier Bernanke?

Investorene spekulerer også i at den amerikanske sentralbanken vil senke styringsrenten til rekordlavt nivå senere i dag, samt signalisere nye finansielle og pengepolitiske tiltak.
Markedet forventer et rentekutt på minst 50 basispunkter, til 0,5 prosent, men enkelte analytikere tipper på et 75 punkters kutt, til 0,25 prosent.
- Et større kutt er mulig, men all oppmerksomhet vil være rettet mot uttalelsene etter FED-møtet med hensyn til nye initiativer forbundet med kvantitativ lettelse, sier økonom Kenneth Broux hos Lloyds TSB Corporate Markets til MarketWatch.com.
Kvantitativ lettelse (quantitative easing) er en uprøvd metode i den vestlige verden som innebærer å oversvømme markedet med penger for å få de økonomiske hjulene i gang igjen.
Metoden har vært forsøkt av den japanske sentralbanken på 90-tallet, men det er stor uenighet blant ekspertene om hvor effektivt dette er og hva som kan bli bieffektene.
- Spørsmålet er hva FED sier i forhold til kvantitativ lettelse, understreker fondsforvalter Gregor Smith hos Daiwa Asset Management overfor Bloomberg News.
- Selv om FED sannsynligvis vil kutte i renten, er det egentlig meningsløst på dette nivået. Vi padler på meget grunt vann, så rentekuttet er mer symbolsk enn noen annet, sier direktør Justin Urquhart Stewart hos Seven Investment Management til CNBC.

Hva sier Bush?

President George W. Bush har de siste dagene forsikret de amerikanske bilprodusentene om at de vil få nødlån på inntil 25 milliarder dollar for å unngå konkurs før året er omme.
Ifølge demokratenes representant Carl Levin kan Bush komme til å annonsere en krisepakke, enten i dag eller i morgen.
- Alle vet at det haster, sier Levin, ifølge Bloomberg News.
På Frankfurtbørsen stiger GM-aksjen 4,5 prosent på håpet om offentlig krisehjelp.
Men de amerikanske politikerne kan også komme til å tvinge frem en fusjon mellom General Motors og Chrysler hvis ikke bilprodusentene kan overbevise dem om at de etter hvert vil klare seg uten statlig støtte.
I følge det forslaget til krisehjelp som nå diskuteres vil de to bilselskapene få en frist til 31.mars med å legge frem fornuftige planer for den videre virksomheten. Hvis ikke mister de den offentlige støtten.

Saken fortsetter under annonsen

Hva sier Goldman?

Oppmerksomheten er også rettet mot bankgiganten Goldman Sachs som legger frem kvartalsresultater tirsdag.
Det er Goldmans første kvartalsresultat siden investeringsbanken ble omdannet til et finansielt holdingsselskap for å kunne kvalifisere til krisehjelp fra myndighetene. Dette har begrenset bankens handlefrihet i betydelig grad.
Analytikere venter at Goldman vil annonsere et tap på 2,5 milliarder dollar i fjerde kvartal og et netto resultat på 932 millioner dollar.
Det vil i så fall bli første gang den velrenommerte Wall Street-banken må avskrive penger siden 1929.
Hos researchselskapet Starmine forventer man at Goldman Sachs vil legge frem et enda større tap og et negativt nettoresultat på 418,7 millioner dollar.
I Frankfurt er Goldman-aksjen ned 2 prosent.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures ligger i positivt terreng, og antyder en god start på Wall Street i ettermiddag.

Hva sier OPEC?

Det er også knyttet stor spenning til hva som kommer ut av OPEC-møtet i morgen.
Markedet venter at medlemslandene, som står for 40 prosent av verdens oljeproduksjon, vil redusere produksjonen med minst 1 million fat per dag i et forsøk på å få oljeprisen opp igjen.
- Det er for mye olje på markedet akkurat nå, sier konsernsjef Johannes Benigni hos LBC Energy GmbH.
- Uansett hva de gjør nå - sannsynligvis å kutte med mer en 2 millioner fat per dag - vil det hjelpe. Men det som hjelper psykologisk er at Russland også har annonsert at de vil kutte i sin produksjon, sier Benigni til Bloomberg News.
Oljeprisen stiger svakt i forkant av OPEC-møtet i Algeria onsdag.

Nervøst i Oslo

Det er spesielt usikkerheten rundt oljeprisen som preger Oslo Børs.
Hovedindeksen har vinglet mellom pluss og minus gjennom hele dagen.
StatoilHydro er ned 1,50 prosent. Nedgangen skyldes at storm i nordsjøen har ført til stengt produksjon på Åsgård B plattformen.
- Det er uklart hvor lenge plattformen holdes stengt, men i lignende saker tidligere har vi vært tilbake i produksjon etter et par dager, sier talsmann Geir Gjervan i StatoilHydro til E24.

Saken fortsetter under annonsen

Russisk summetone

I Telenor er det en god tone tirsdag etter gode nyheter fra Ukraina og Russland.
Alfa-gruppen har registrert seg for tirsdagens generalforsamling i Kyivstar, og for første gang siden 2005 er en generalforsamling i Kyivstar gjennomført.
- Kyivstar har omtrent 1 milliard dollar tilgjengelig i kontanter, som kan brukes til utbytter i årene fremover, sier Arild Nysæther i Fondsfinans til E24 og legger til at han ikke tror hele summen vil bli gjort tilgjengelig for utbytter.
Telenor eier 56,5 prosent av aksjene i Kyivstar mens Alfa-selskapet Storm eier de resterende 43,5 prosent.
Telenor er opp 4,46 prosent.

Yara er ned 0,95 prosent og Hydro er ned 0,97 prosent.
REC er opp 0,54 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 0,12 prosent.

OMX 20 i København er ned 1,15 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 1,28 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

FTSE 100 i London er opp 0,13 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,26 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,48 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 45,29 dollar fatet - opp 69 cent.

Gull omsettes for 834 dollar per unse - ned 2 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,9215 kroner. En euro noteres til 1,3733 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.