138370944_dead_.jpg
Også døde katter spretter om du kaster dem ut fra femte etasje, sier professor Nouriel Roubini om den siste tidens opptur i aksjemarkedet.

Børsen: Opptur med døde katter

Publisert: 16. mars 2009 kl 14.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den britiske storbanken Barclays gjør mandag det samme som de amerikanske storbankene Citigroup og Bank of America gjorde forrige uke; hevder at nå går alt så mye bedre, og at banken har hatt en positiv start på 2009.

Reaksjonen i markedet er den samme som forrige uke.

I en pressemelding opplyser Barclays også at man planlegger salg av iShares - en ETF-enhet under Barclays Global Investors. Salget kan gi Barclays 5 milliarder pund i ny kapital, og øker sjansen for at banken unngår statlig eierskap.

Barclays sendes opp cirka 20 prosent og trekker resten av finanssektoren med seg.

Sparker 5000 sjefer

Den sveitsiske storbanken UBS kan komme til å sparke så mange som 5000 sjefer, skriver avisen SonntagsZeitung.

Den nye UBS-sjefen Oswald Gruebel er i ferd med å restrukturere banken og har allerede byttet ut flere styremedlemmer og ansatt flere finans- og risikoanalytikere.

Saken fortsetter under annonsen

UBS-aksjen er opp nesten 12 prosent i Zürich.

I tillegg er Societe Generale opp over 6 prosent, og forsikringsselskapene Dexia og Natixis er opp henholdsvis 14 og 8 prosent.

- Det gjøres mye for tiden og det er et positivt tegn, sier Justin Urquhart Stewart hos Seven Investment Management.
- Det er stadig et "bear market", men vi kan få et betydelig rally så man kan ha litt mer vekting mot aksjer. Bankene vil komme på bena igjen, men det vil ta litt tid, sier Stewart til Bloomberg Television.

Snur til neste år

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke ble intervjuet i nyhetsmagasinet "60 minutes" i helgen og sa at han tror resesjonen trolig vil vare til slutten av året.

Investorene tolker det positivt.

Saken fortsetter under annonsen

- Bernankes kommentarer i helgen om at resesjonen i USA trolig vil ta slutt nærmere årsskiftet hjelper på tryggheten i markedet, sier megler Matthew Buckland hos CMC Markets.

Men Bernanke sa også at den største risikoen akkurat nå er mangel på politisk vilje til å løse de fundamentale problemene.
- En forbedring i markedet vil ikke skje før finansmarkedet og bankene er stabilisert. Regjeringens plan krever tålmodighet og støtte, sa Bernanke, ifølge en utskrift av intervjuet som er offentliggjort mandag.

Sentralbanksjefen signaliserer også at han er forberedt på kritikk fra politikerne dersom han må be om mer statlige midler for å hjelpe de vaklende storbankene.

- Fraværet av dårlige nyheter er vidunderlig i lys av hva vi har hatt de siste to til tre måneder, sier sjefstrateg Simon Goodfellow hos ING til MarketWatch.com.

En død katt

Den kjente ultrapessimistiske økonomiprofessoren, Nouriel Roubini, skriver på sin hjemmeside at den siste ukens børsopptur er et såkalt "dead cat bounce", og spår at luften snart går ut av denne ballongen også.

Roubini tar for seg fire argumenter som optimistene har trukket frem i det siste og gir følgende kommentarer:

Saken fortsetter under annonsen

• BNP-veksten i USA i første kvartal ser ikke ut til å falle så kraftig som i forrige kvartal og antyder at bunnen i resesjonen vil nås mot slutten av året. Men ifølge Roubini vil veksten bli enda svakere og understreker at veksten i Tyskland, eurosonen, Japan og Singapore kommer til å gire ned enda et hakk. Det vil forsterke den globale resesjonen og føre til en utflatning og stagnasjon i verdensøkonomien.

• Det er også blitt fremhevet at de enorme kinesiske krisepakkene og i resten av verden vil begynne å virke, og bremse nedturen. Roubini hevder at krisepakkene bare vil få en begrenset effekt i 2009 fordi mange av tiltakene først kommer i gan etter 2009. Samtidig er amerikanske husholdninger under sterkt press, boligpriser, aksjekurser, m.m. faller ytterligere.

• Markedet er oversolgt og kursene er nede på kunstig lave verdier. Dessuten pleier aksjemarkedet å snu seks til ni måneder før den generelle økonomien. Men Roubini mener vi ennå ikke har sett det verste. Resesjonen vil i teknisk forstand fortsette inn i 2010 med stigende ledighet og betydelig lavere vekst. Bunnen i aksjemarkedet vil ikke bli nådd før mot slutten av 2009 eller i 2010. Island vil neppe bli den eneste nasjonen som bryter sammen. Flere land i vekstområdene risikerer det samme, og flere banker vil bli nasjonalisert, skriver "Dr. Doom".

• Flere storbanker har de siste dagene gått ut og sagt at de nå går med overskudd og at de er på bedringens vei. Dette er en overdrivelse som skyldes at bankene lever godt på statlige midler og billige lån. Det vil derfor være merkelig om de ikke skulle ha gjøre det bedre, skriver Roubini og understreker at bankproblemene er langt fra løst. Det vil komme nye tap etter hvert som den generelle krisen rammer flere og nye kundegrupper.

- Den evige kampen mellom "bears" og "bulls" vil intensiveres denne uken, sier aksjemegler Chris Hossain hos ODL Securities.
- Det er vanskelig å si at vi har sett det verste, men vil har absolutt ikke hatt en så god uke som den forrige på lange tid, sier Hossain til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Trosser oljefall

Også hovedindeksen på Oslo Børs fortsetter opp mandag, til tross for et markert fall i oljeprisen.

StatoilHydro klarte å motstå presse lenge, men har nå falt tilbake og er ned 0,6 prosent.

Tungvekterne som trekker det norske markedet i pluss er blant andre Yara som klatrer 3,8 prosent, Telenor som er opp neste 2 prosent, Hydro er opp 2,6 prosent, REC er opp 3,2 og Aker Solutions er opp 2,7 prosent.

Dagens vinneraksje er SAS Norge som spretter opp nesten 50 prosent etter at det er lagt ut tegningsrettigheter i selskapet med over 80 prosents rabatt. De norske SAS-aksjene selges dog uten rettigheter.

I motsatt ende ligger Crew Gold som ramler neste 18 prosent etter markert fall i gullprisen.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er opp 0,45 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,73 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 1,05 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,71 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,15 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,92 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 43,10 dollar fatet -ned 1 dollar og 83 cent.

Gull omsettes for 917,50 dollar per unse - ned 15 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,7102 kroner. En euro noteres til 1,3026 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.