138370368_oslo_.jpg

Børsen: Jo verre, jo bedre

Publisert: 30. april 2009 kl 18.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De makroøkonomiske tallene for Norge viser nå den samme tendensen som i Europa og USA.
Ledigheten øker i rekordtempo samtidig som aktiviteten i næringslivet faller til nye bunn-nivåer.

Men i aksjemarkedet synes investorene overbevist om at utviklingen er i ferd med å snu.

Historisk børsoppgang

Den felles europeiske aksjeindeksen Dow Jones Stoxx 600 er opp 14 prosent siden slutten av mars.
Det er den største månedlige oppgangen i indeksen siden den ble etablert i 1987, og det europeiske aksjemarkedet har nå hentet inn hele nedturen siden årsskiftet.

På Oslo Børs har hovedindeksen er opp over 12 prosent hittil i år, har passert det tekniske motstandsnivået på 250 poeng, og nådde torsdag ny toppnotering for 2009 på 255 poeng.

- Alt ligger til rette for at bjørnemarkedet er ferdig, sier direktør Antony Bolton hos Fidelity International.
- Når det er en veldig sterk negativ konsensus, og kontantbeholdningene er veldig store, noen de er akkurat nå, mener jeg det er tid for å satse, sier Bolton til Bloomberg Television.

- Dette er ikke et teknisk oppsving, men et klart aksjerally. Det er et virkelig trendskifte; bjørnemarkedet ligger bak oss, fastslår strateg Francois Chevallier hos Banque Leonardo.
- Det er drevet av noe som kan være en teknisk forbedring av de makroøkonomiske dataene, noe som kanskje ikke vil fortsette, men det er nok til å trekke aksjemarkedet opp av gjørma, sier Chevallier til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Snakkes opp

Mye av oppgangen i det globale aksjemarkedet de siste ukene skyldes uttalelser fra amerikanske myndigheter om at de ser flere tegn til bedring i verdens største økonomi - eller såkalte "grønne skudd" som de kaller det.

Visedirektør Dean Baker ved Center for Economic and Policy Research mener at begrepet "grønne skudd" som USAs sentralbanksjef Ben Bernanke introduserte for noen uker siden, og som optimistene har slukt rått, er sterkt prematurt - til og med uansvarlig.

- Både økonomisk og politisk mener jeg dette viser dårlig dømmekraft fra Obama-administrasjonen, sier Baker.
- Hvis jeg var president Obama ville dette bekymret meg svært mye. Du ønsker ikke å si at planen din virker og fire, fem måneder senere er arbeidsledigheten høyere en noensinne. Da er det du som får skylden, sier forskningsdirektøren som mener ledigheten i USA vil komme over 11 prosent i løpet av neste år.

Tikkende bombe

Meglerveteranen Art Cashin hos den sveitsiske storbanken UBS sa tidligere i uken at han forventer et kraftig fall i aksjemarkede i løpet av kort tid.

Ifølge Cashin er det flere indikasjoner på at vi vil få en svært kraftig bevegelse i markedet før slutten av neste uke.

Saken fortsetter under annonsen

Torsdag gjentar han sin advarsel i tv-intervju med CNBC.
- Hva med utbruddet av svineinfluensa? Markedet har inntatt en slags vent-å-se-holdning, sier han.
- Mandag hadde vi en hurtig umiddelbar reaksjon der sektorer som shipping og reiseliv falt, mens ledemiddelprodusentene spratt opp. Begge disse trendene ble bremset onsdag mens finanssektoren klatret stødig.

Cashin mener Obama-administrasjonens stresstest av de største amerikanske bankene kan være en tikkende bombe.
- Hvis det er en virkelig stresstest, kan vi plutselig være tilbake til "pre-Lehman"-tiden hvor bankene er delt opp i to grupper; de som vil overleve, og de som ser bra ut - men plutselig kollapser, sier han.

Svake tall

I løpet av onsdag og torsdag er det kommet nye makroøkonomiske tall for Norge som også bekrefter en meget negativ utvikling.

Antall arbeidsledige har økt med 4 900 personer fra mars til april, ifølge NAV. I løpet av det siste halve året har nesten 30 000 nordmenn blitt arbeidsledige. Ikke siden 1987 har ledigheten her til lands økt så hurtig.

Det private forbruket har nå en underliggende årlig trendvekst på minus 3,1 prosent, ifølge beregninger fra DnB NOR Markets.

Bankenes utlån til norske bedrifter faller dramatiske, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Saken fortsetter under annonsen

Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug skriver i et analysenotat torsdag:

- Gårsdagens og dagens tall var totalt sett på den svake siden, om enn ikke dramatiske verre enn forventningene. Forbrukstallene overrasket oss på nedsiden, men økningen i arbeidsledigheten var som ventet stor. Rentekuttene fra Norges Bank hjelper og husholdningene får lån, men vi tror det svake arbeidsmarkedet vil fortsette å tynge et allerede svakt privatforbruk, skriver DnB NOR-analytikeren og tilføyer:

- For bedriftenes del er tilstanden langt verre. Økningen i ledigheten er en indikasjon, fallet i låneopptaket er en annen.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,57 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,36 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,64 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

FTSE 100 i London er opp 1,98 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 2,38 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 2,10 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 50,82 dollar fatet - opp 4 cent.

Gull omsettes for 881,90 dollar per unse - ned 18 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,5725 kroner. En euro noteres til 1,3257 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.