138371255_bors.jpg

Børsen: Intet nytt er dårlig nytt

Publisert: 16. februar 2009 kl 13.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

"Intet nytt er godt nytt" blir det hevdet. For aksjemarkedet er det omvendt; situasjonen forverres for hver dag som går uten at det kommer klare konkrete meldinger om hvordan banksystemet skal reddes.

Arbeider med saken 1

Finansministrene i verdens sju rikeste land (G7) var i helgen samlet for å diskutere bankkrisen.

I en felles uttalelse sier G7-landene at de forventer at den kraftige nedturen vil fortsette i 2009.
- Stabilisering av den globale økonomien og finansmarkedene har fortsatt høyeste prioritet, skriver G7-ministrene og spår at den fulle effekten av de forskjellige landenes krisepakker vil bygge seg opp over tid.

G7-landene avviser også beskyldninger om proteksjonisme selv om det er tegn på at noen av medlemslandene skjermer sine virksomheter i en grad som skader konkurrentene.

Ministrene fra The Group og Seven slutter seg ellers til de amerikanske investorenr og politikere som presser på for å USAs finansminister Timothy Geithner skal legge fre en konkret plan for hvordan man skal håndtere de råtne verdipapirene som bankene ikke blir kvitt, og som medfører at nedskrivingene i banksystemet øker.

Geithner ble fortalt at hurtighet nå er essensielt.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeider med saken 2

Geithner på sin side sier at USA vil handle hurtig og presentere en bredt sammensatt plan.

USAs finansminister utfordret også G7-lederne til å følge den amerikanske administrasjonen i sine aggressive tiltak for å få fart på økonomien.
- Gitt de store problemene i økonomien og i finansmarkedene, må tiltakene være kraftige og vedvare i en periode som tilsvarer den antatte lengden på krisen, sa Geithner og pekte på at det er en mye større grad av nødvendighet og behov for engasjement innad i Europa.

G7-landene skal møtes i England igjen neste måned med G20-landene som inluderer de store utviklingslandene, Kina, India og Brazil.

- En konkret amerikansk plan vil ha en positiv effekt i markedene og alle andre steder, sier sjeføkonom Marco Annunziata hos UniCredit MBI.
- De håper trolig også at Geithner avslører den "magiske formelen" som de kan adoptere, sier Annunziata til Bloomberg News.

Arbeider ikke med saken

Den europeiske sentralbanken, ECB, signaliserer derimot at den ikke har noen bråhast med å foreta seg noe som helst.

Saken fortsetter under annonsen

Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet indikerer at investorenes bekymringer er overdrevne, og sier markedets forventninger går opp og ned.
- Jeg vil hevde at det ikke er noen spørsmålstegn ved økonomien i euroområdet på noen måte, sa Trichet etter møtet med G7-ministrene.
- Jeg har absolutt full tillit til at regjeringene det gjelder vil fortsette å ta passende avgjørelser for å bevare en bærekraftig utvikling, spesielt på den finansielle siden, sa Trichet.

ECB har ingen planer om å følge Federal Reserve sin taktikk om å kjøpe verdipapirer for å øke tilførselen av penger i økonomien og smøre kredittmarkedet.
- Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelser om å innføre andre tiltak enn de som allerede er iverksatt, sier den europeiske sentralbanksjefen.

- Alt dette illustrerer at vi er i en virkelig dyp resesjon, sier sjefstrateg Mike Lenhoff hos Brewin Dolphin Securities.
- Markedet får ingen hjelp av gode nyheter for tiden. Det kommer til å være under press et stykke tid fremover, sier Lenhoff.

Markedet lagt øde

Finansaksjene trekker aksjeindeksene ned over hele verden, med britisk Lloyds i spissen etter at frykten for nasjonalisering av banken har blusset opp igjen.

Ifølge meglersjef Richard Hunter hos Haregreaves Lansdown har Lloyds-saken en smitteeffekt på hele banksektoren.
- Det er mye usikkerhet som henger over markedet, sier strateg Heinz-Gerd Sonnenschein hos Commerzbank.
- Langsiktige investorer sitter fremdeles på sidelinjen. Det er et svært lavt antall transaksjoner og få aktører i markedet, forteller han til CNBC.
- Et lyspunkt er et det synes å være noe støtte for Dow Jones EuroStoxx50 indeksen ved 2100 poeng, legger han til.

- Krisen har nå åpenbart rammet det private forbruket og investeringsaktiviteten. Det er ikke sannsynlig med noen bedring på kort sikt, skriver Commerzbank i et analysenotat.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo i havsnød

Oslo Børs følger det nervøse europeiske markedet ned.

Fallet er bredt, men særlig rigg- og shippingsektoren bli banket ned.
Aker Solutions, Frontline, Sevan Marine og Subsea 7 faller henholdsvis 2,58, 3,81, 1,96 og 1,83 prosent.

Tungvekterne StatoilHydro, Yara og Hydro er ned 1,62, 0,89 og 0,37 prosent.

På pluss-siden ligger Golden Ocean, TGS-NOPEC og Telenor som klatrer 2,02, 4,97 og 0,85 prosent.

Aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea Markets påpeker overfor DN.no at det er ekstra få impulser i dag ettersom det amerikanske markedet er stengt på grunn av The Persident's Day.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er ned 0,96 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,21 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,25 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,61 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,50 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,65 prosent.

Olje og gull

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 44,75 dollar fatet -ned 6 cent.

Gull omsettes for 942,70 dollar per unse -opp 50 cent.

En dollar noteres til 6,9020 kroner. En euro noteres til 1,2746 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.