138420210_oslob.jpg

Børsen: Historisk september

Publisert: 21. september 2009 kl 11.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende vestlige børsene marsjerte videre oppover i forrige uke og hadde var opp 1 - 3 prosent ved ukeslutt.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 2,2 prosent ledet an av et rally på 20 prosent i REC og 12 prosent i Orkla.

I motsatt ende av skalaen finner vi Marine Harvest som falt 2 prosent.

I valutamarkedet svekket dollaren seg 1 prosent mot euro og yen, mens kronen var lite
endret.

I obligasjonsmarkedet steg lange statsrenter moderat, mens kredittspreadene trakk skarpt inn.

I råvaremarkedet løftet olje og aluminium seg moderat, mens kobber og gull var lite endret.

Bulkratene falt ytterligere 5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen septembereffekt (så langt)

September er statistisk sett årets verste måned med en gjennomsnittlig nedgang i hovedindeksen på 2,6 prosent siden 1983, ifølge Dagens Analyse fra Orion Securities.

- I år har imidlertid septembereffekten uteblitt, og måneden ligger tvert imot an til å bli meget hyggelig, skriver Orion og peker på følgende forhold:

• Det er lite som tyder på at de grønne skuddene visner. Tvert imot lever de i beste velgående. Dette tilkjennegis blant annet av at FED-sjef Bernanke i forrige uke uttalte at resesjonen holder på å slippe taket og at det er duket for vekst fremover. Flere ledende økonomer spår nå en ekspansjon på 5 prosent i tredje kvartal i USA.

• Inntjeningsestimatene oppjusteres, og mange venter at Q3-resultatene på Wall Street vil overraske positivt nok en gang takket være den gunstige miksturen av økt omsetning og kostnadskutt.

• Renten er nær null de fleste steder i verden samtidig som sentralbankene har oversvømt banksystemet med billig likviditet. Denne likviditeten bidrar til å inflatere kursene på aksjer og selskapsobligasjoner.

• Det er vanskelig å stå ute av et marked som stiger voldsomt. Porteføljeforvaltere tvinges til å investere av innskytere som krever avkastning. Videre er det lite å hente for risikoaverse investorer med risikofrie renter på 0 - 1 prosent i Europa, Japan og USA.

Saken fortsetter under annonsen

Positiv trend, humpete utvikling

- I øyeblikket synes minste motstands vei fortsatt å være oppover. En mer eller mindre normalisert verdsettelse taler imidlertid for at utviklingen vil bli mer humpete fremover enn hva som har vært tilfelle det siste halve året, skriver Orion-analytikeren.

Mange investorer frykter at kursene har steget for mye for raskt. Av faktorer som kan utløse en korreksjon trekker meglerhuset frem følgende:

• Kinesisk råvareimport har rullet over og ned i høst noe som blant annet tilkjennegis av svakheten i bulkratene. Utløser dette en generell korreksjon i råvaremarkedet, vil Oslo Børs neppe slippe unna.

• Verdensøkonomien bedrer seg samtidig som sentralbankene holder renten lav. På ett eller annet tidspunkt kan dette utløse inflasjonsfrykt noe som sammen med et stort statlig lånebehov kan sende langrentene i været. Foreløpig bidrar imidlertid en rikelig tilgang på billig likviditet og et fravær av press oppover i konsumprisene til å holde markedsstyrte renter nede.

• De siste to ukene av hvert kvartal er det resultatvarselsesong på Wall Street. Etter to kvartaler med positive overraskelser er listen lagt høyere, og ikke alle selskaper vil makte å hoppe over.

• Enkelte viktige kilder til styrke i USA vil forsvinne i tiden fremover. Ordningen med økt vrakpant utløste i sommer en eksplosjon i bilsalget, men denne er nå avviklet. Dette kan bety at bilsalget vil stupe fremover. Videre går ordningen med skatterabatt på USD 8000 til alle førstegangskjøpere av bolig ut i november. Denne har utvilsomt hatt en gunstig effekt på blant annet boligbyggingen, og blir ikke ordningen videreført, vil boligmarkedet påvirkes negativt.

Saken fortsetter under annonsen

Politikk i fokus

- Den kommende uken slippes få kursdrivende økonomiske rapporter og fokus vil være på sentralbanker og politikere. Mot slutten av uken er det G20-toppmøte, og av forhold som vil bli diskuteres, vil ganske sikkert være når og hvordan de rådende finans- og pengepolitiske stimulansene skal avvikes. Videre møter Obama den kinesiske presidenten på tirsdag. Dette møtet har fått økt viktighet etter den siste tidens handelsfriksjoner.

- Denne uken er det også møte i den amerikanske og norske sentralbanken. Videre auksjonerer den amerikanske Staten ut rekordhøye USD 200 milliarder i obligasjoner og sertifikater, og enkelte frykter at dette kan presse markedsrentene i været, avslutter Orion Securities.

Børsen åpner ned

Hovedindeksen på Oslo Børs faller rundt 1 prosent mandag formiddag som følge av svakere oljepris og negativ utvikling i Asia i natt.

- Det åpner nok litt ned i dag. Vi mangler noe input og drive fra Asia, hvor noen av de viktigste markedene er stengt. Men dem som er åpne går ganske svakt i morgentimene, sier en megler til TDN Finans.

Han forventer at det blir en rolig dag på børsen, der fokuset rettes mot oljeprisen og den ledende indikator for USA som legges frem i ettermiddag.

Saken fortsetter under annonsen

StatoilHydro er ned 0,7 prosent.

Yara, Telenor og REC er ned henholdsvis 1,9, 0,9 og 3,3 prosent.

Hydro klatrer 0,1 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,07 prosent.

OMX 20 i København er ned 0,23 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er ned 0,67 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,64 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,96 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,44 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 70,01 dollar fatet - ned 1 dollar og 31 cent.

Gull omsettes for 1001,30 dollar per unse - ned 9 dollar.

En dollar noteres til 5,9043 kroner. En euro noteres til 1,4656 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.