138371567_oslob.jpg

Børsen: Full fyr i finans

Publisert: 28. januar 2009 kl 14.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Dagens europeiske bankrally er utløst av meldinger fra USA om at president Barack Obama planlegger å samle alle bankenes råtne lånepapirer i en såkalt "bad bank".

Nyhetsbyrået Bloomberg rapporterer at det amerikanske banksikringsfondet, FDIC, skal administrere den nye spesialbanken.

- Denne typen nyheter er viktige, sier aksjestrateg Guillaume Duchesne hos Fortis Private Banking.
- Det vil tillate bankene å rydde opp i regnskapene sine en gang for alle så de kan få en frisk start, sier Duchesne til Bloomberg News.

Nytt håp i Belgia

Fortis Bank i Geneve melder onsdag at samtalene med belgiske myndigheter og franske BNP Paribas om en redningsplan for den belgisk-nederlandske storbanken er gjenopptatt.

BNP Paribas gikk i oktober i fjor med på å overta hele Fortis sin forsikringsvirksomhet, mens belgiske myndigheter ville sikre seg kontroll over bankvirksomheten.

Men denne avtalen ble stanset av aksjonærene som motsatte seg en nasjonalisering av Fortis og gitt fikk medhold i retten.

Saken fortsetter under annonsen

Det endte med at den belgiske regjeringen med statsminister Yves Leterme i spissen gikk av.

I ettertid har et panel av eksperter vurdert saken. De foreslår at en tredelt løsning som aksjonærene nå bes stemme over.

Planen innebærer at BNP Paribas kjøper forsikringsvirksomheten til Fortis, virksomheten i Nederland selges til den nederlandske staten og belgiske myndigheter kjøper en majoritetspost i Fortis Bank NV.

Ekspertpanelet mener den mest logiske og passende løsningen er salg av 75 prosent av Fortis' bankvirksomhet, og mellom 50 og 70 prosent av forsikringsvirksomheten, til BNP Paribas.

Statsfrykten avtar

Private aksjonærer har dumpet bankaksjer av frykt for statlig overtakelse etter at britiske myndigheter tok kontroll over Storbritannias nest største bank, Royal Bank of Scotland.

Men nyhetene fra USA og Belgia gjør tydeligvis at frykten for flere banknasjonaliseringer begynner å avta.

Saken fortsetter under annonsen

BNP Paribas hopper over 15 prosent på børsen i Paris, Credit Agricole er opp 6 prosent og Societe Generale opp 10 prosent.
Fortis er opp over 12 prosent i Geneve.

I London suser Lloyds opp over 40 prosent, Barclays er opp nesten 30 prosent og Royal Bank of Scotland klatrer 17 prosent.

- Jeg tror det vi ser er et fall i nasjonaliseringsfrykten som har drevet markedet de siste ukene, og folk kjøper seg inn i det de ser som en mulighet, sier markedsstreteg Patrick Gordon hos meglerhuset Killik & Co til MarketWatch.com.

I Frankfurt stiger Deutsche Bank nesten 20 prosent, mens Commerzbank og Deutsche Postbank er opp cirka 12 prosent.

Spanias største bank, Banco Santander, blir belønnet med et kurshopp på 6,5 prosent etter et resultat på 8,88 milliarder euro - inkludert en erstatning på 350 millioner euro til ofrene i Madoff-skandalen.

Opp på håp og shortskvis

Analysesjef Jim Wood-Smith hos Williams de Broe sier det er håp i markedet om at den amerikanske sentralbanken vil komme med flere detaljer om hvordan det går med FEDs massive pengeinnsprøytning - såkalte "quantitative easing", og hva slags planer de har med det nye "bad bank"-opplegget.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er også mange som nå dekker sine short-posisjoner i finansaksjer. Etter at det engelske forbudet mot shorthandel i finansaksjer ble opphevet har det vært en substansiell økning i shorthandelen, disse investorene blir nå skvist, sier Wood-Smith til CNBC.

En shortskvis oppstår når mange shorthandlere vil ut av sine posisjoner samtidig, noe som fører til ekstra stor etterspørsel etter aksjer som igjen driver kursen opp.

Det mest ekstreme eksempelet på shortskvis opplevde man på Frankfurtbørsen like før Jul da nyheten om Porsches oppkjøp av Volkswagen førte til at alle som hadde shortet VW-aksjer i den tro at de ville falle videre plutselig ville ut og trengte VW-aksjer for å dekke sine forpliktelser.
Den dagen var Volkswagen i noen minutter verdens mest verdsatte børsselskap - med en samlet markedsverdi større enn oljegiganten ExxonMobil.

Optimismen smitter

Oslo Børs lar seg inspirere av den optimistiske stemningen i Europa, samt stigende oljepris.

DnB NOR spretter opp over 10 prosent, Storebrand følger etter med et hopp på 67,29 prosent.

StatoilHydro er opp 0,73 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Blant de andre tungvekterne er Marine Harvest opp 9,77 prosent, SeaDrill er opp 3,18, REC opp 4,41 og PGS er opp 5,07 prosent.

Telenor, Norske Skog og Prosafe faller henholdsvis 0,54, 0,37 og 0,93 prosent.

Hydrosmell løfter aksjen

Norsk Hydro meldte børsåpning onsdag at selskapet må ta valutatap på fem milliarder kroner og nedskrivninger på 3,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2008.

Fallende aluminiumspriser og lavere etterspørsel gjør at selskapet må ta ned verdiene på store deler av sine eiendeler, slik at de bedre reflekterer de rådende markedsforholdene.

- Det er faktisk noe mindre enn vi hadde trodd. Beløpet som er avsatt er definitivt innenfor det vi hadde forventet. Vi forventet fire til fem milliarder kroner, sier Hydro-analytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities til DN.no.

Etter et fall på cirka 2,5 prosent har Hydro nå snudd til en oppgang på 4 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Øverst på vinnerlisten ligger Fara som skyter opp over 45 prosent, mens i motsatt ende ligger Repant som klasker ned over 20 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,96 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,12 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 3,05 prosent.

FTSE 100 i London er opp 2,44 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 3,82 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 3,52 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes 44,35 for dollar fatet - opp 62 cent.

Gull omsettes for 888,40 dollar per unse - ned 11 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,6848 kroner. En euro noteres til 1,3280 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.