138424778_b__rs.jpg

Børsen: "Forbigående teknisk rekyl"

Publisert: 2. november 2009 kl 12.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende vestlige børsene falt 4 - 6 prosent i forrige uke.

Begeistring over gode selskapsresultater og sterke amerikanske BNP-tall måtte vike grunnen for frykt for at oppsvinget ikke er bærekraftig.

På Oslo Børs falt hovedindeksen 3,2 prosent.

REC og PGS stupdykket 18 prosent og 11 prosent etter skuffende resultater, mens Telenor steg 4 prosent etter å ha levert en imponerende kvartalsrapport.

I valutamarkedet styrket dollaren seg 3 prosent mot kroner, mens euroen steg 1prosent. Dollar
og yen er tilfluktsvalutaer i usikre tider.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter, mens kredittspreadene trakk nølende ut.

I råvaremarkedet var tendensen smånegativ. Brent-olje falt 5 prosent til 75, mens gull, aluminium og kobber fikk barbert verdien med henholdsvis 1, 2 og 1 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

I fraktmarkedene var både bulk- og tankratene opp 2 prosent.

Hvor går veien herfra?

De globale aksjemarkedene falt skarpt i forrige uke samtidig som volatiliteten skjøt i været. Mange frykter at det siste halve årets rally er over, og de mest pessimistiske ekspertene sammenligner dagens situasjon med våren 1930.

Våren 1930 hadde Dow Jones steget 47 prosent på fem måneder. Til sammenligning er Dow Jones nå opp 53 prosent på seks måneder.

Å spå børsutviklingen er aldri enkelt. Dette gjelder spesielt i situasjoner som dagens hvor den fremtidige økonomiske banen er høyst usikker.

Hvilke faktorer tilsier at aksjemarkedet skal ned?

Orion Securities trekker frem følgende faktorer:

Saken fortsetter under annonsen

• Banksystemet i Vesten fungerer fortsatt ikke normalt. Kredittveksten er negativ i en rekke land på tross av myndighetenes støttetiltak og økningen i basispengemengden. Mens det kan være for mye likviditet i finanssystemet med galopperende aksje-, obligasjons- og råvarepriser som resultat, er det for lite i realøkonomien.

• Fokuset fremover kan lett dreie seg vekk fra de grønne skuddene til spørsmålet om oppsvinget i økonomien er bærekraftig. Foreløpig er juryen ute, men det er ikke opplagt at svaret er ja, i alle fall i Vesten. Inntektsveksten til husholdningene er minimal, arbeidsmarkedet dårlig, kredittveksten negativ og investeringene i næringslivet lave. En slik mikstur er vanligvis ikke oppskriften på et bærekraftig og selvforsterkende konjunkturoppsving.

• Det gjenstår fortsatt en del truende ubalanser i verdensøkonomien. Her kan særlig nevnes statsfinansene i land som USA, Japan, Storbritannia samt Sør- og Øst-Europa. Dagens opplåningstakt er ikke bærekraftig, og nesten uansett hva myndighetene foretar seg, risikerer man å skade økonomien. Avvikles stimulansene for raskt, vil det gryende konjunkturoppsvinget kveles i fødselen. Venter man for lenge, risikerer man en offentlig gjeldskrise.

Neppe starten på noe større

- På tross av at det er mange faktorer som gir grunn til bekymring, spesielt på lang sikt, tviler vi på at forrige ukes tilbakeslag utgjør starten på noe større. Mest sannsynlig representerer det en forbigående teknisk rekyl drevet av gevinstsikring som neppe vil overstige 10 - 15 prosent. Dette tilkjennegis av følgende forhold:

• Så lenge de ledende sentralbankene fortsetter å ekspandere basispengemengden og føre en nullrentepolitikk, er det risikabelt å vedde på deflasjon og stagnasjon. Virkningen av økt pengemengde og lave renter skal aldri undervurderes.

• Resultatbildet på Wall Street er positivt, og inntjeningsestimatene trender oppover. Vi er mektig imponert over Q3-rapportene som kom inn mye bedre enn ventet takket være sterkt salg i Asia, en svak dollar og ualminnelig aggressive kostnadskutt.

• I en situasjon med en hyperstimulerende pengepolitikk, inntjeningsestimater som stiger fra et nivå godt under trend og en verdsettelse som er midt på treet, er nedsiden normalt begrenset til forbigående og forholdsvis grunne tekniske rekyler.

Saken fortsetter under annonsen

• Til Oslo Børs sin fordel taler dessuten at veksten i Kina er sterk. Dette er godt nytt for råvareprisene og råvarerelaterte aksjer.

- Vi blir ikke overrasket om Oslo Børs og de toneangivende vestlige børsene går inn i en sidelengs hovedtrend som varer storparten av de kommende 6-12 månedene. Mens nedsiden vil begrenses av en hyperstimulende pengepolitikk og en gradvis bedring i konjunkturer og selskapsresultater, vil oppsiden begrenses av bekymringer knyttet til bærekraften i konjunkturoppsvinget. Dette nøytrale markedssynet støttes av at både pris/bok og forward P/E befinner seg nær det historiske gjennomsnittet på de fleste børser, skriver meglerhuset i sin analyse.

God resultatsesong på Oslo Børs

Har den vært like positiv som på Wall Street? Orion har gått gjennom 62 Q3-resultater.

Her er resultatet:

• Median-EBITDA kom inn 3,3 prosent sterkere enn våre estimater, mens omsetningen var 3,8 prosent svakere enn anslått. Justert EPS var 6,9 bedre bedre enn ventet.

- Dersom vi begrenser utvalget til de 20 største selskapene, blir bildet som følger:

Saken fortsetter under annonsen

• Kun fem selskaper leverte en EBITDA som var svakere enn våre estimater. Disse er Norsk Hydro, PGS, REC, Yara og Aker Solutions. Avviket er riktignok kun marginalt negativt i sistnevnte.

• Mediangjennomsnittet for EBITDA for de 20 største selskapene var 4,4 prosent bedre enn estimert, mens omsetningen var 3,4 prosent bedre enn ventet. Justert median-EPS kom inn 16,8 prosent bedre enn ventet.

- Selv om det fortsatt gjenstår en god del resultater, vitner de forannevnte dataene om at resultatsesongen for tredje kvartal har vært god på Oslo Børs. Til sammenligning var resultatsesongen for andre kvartal nokså nøytral, skriver Orion Securities.

- Til sist kan det være vel verd å merke seg at det er økt omsetning og ikke kostnadskutt som er hovedårsaken til de positive resultatoverraskelsene i de større selskapene. For de mindre selskapene har kostnadskutt spilt en vesentlig viktigere rolle, tilføyes det.


Ny travel makrouke

- Starten på ny måned betyr alltid mange og tunge makrotall. De tre viktigste rapportene å følge med på, er mandagens ISM-indeks, onsdagen ADP-rapport og fredagens arbeidsmarkedsrapport. Pressemeldinger fra sentralbankmøter i USA, Eurosonen og Storbritannia vil også bli finlest i søken etter signaler om når de pengepolitiske stimulansene vil bli reversert. Mens resultatstrømmen stilner av i utlandet, er det fortsatt et par norske børslokomotiver som rapporterer denne uken, deriblant StatoilHydro og Seadrill, avslutter meglerhuset.

Ny nedtur for REC

Saken fortsetter under annonsen
Det meste blinker rødt på Oslo Børs mandag formiddag.

Sterkest lyser solenegiselskapet REC som er ned 4,2 prosent.

Fred Olsen Energy faller 3,5 prosent, Schibsted er ned 3,4, DnB NOR er ned 2,2 og Yara daler 0,9 prosent.

På oppsiden finner vi Frontline som klatrer 1,3 prosent, Royal Caribbeand Cruises opp 1,8 og Storebrand opp 1,9 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 0,25 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,12 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,88 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,20 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,61 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,35 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 76,60 dollar per fat - opp 1 dollar og 40 cent.

Gull omsettes for 1053,80 dollar per unse - opp 13 dollar og 40 cent.

En dollar noteres i øyeblikket til 5,7011 dollar. En euro noteres til 1,4783 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.