138372159_finan.jpg

Børsen: Finans i fritt fall

Publisert: 19. november 2008 kl 14.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Tapene i det globale bankvesenet har nådd 700 milliarder dollar og vil trolig øke utover i 2009.
Den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet sier i et intervju med tv-stasjonen Sky News at verden opplever den verste finanskrisen siden Andre Verdenskrig.

Varsler bankkatastrofe

Analytikere i den sveitsiske storbanken UBS skriver i et analysenotat at 2009 vil bli et resultatmessig katastrofalt år for bankene, men presiserer at det nødvendigvis ikke blir like ille for aksjemarkedet generelt.
- En positiv markedsreaksjon kan oppstå fra en realisasjon av at mulighetene for et enda verre utfall er blitt mindre. Myndighetene er i ferd med å stabilisere finanssystemet, tilsynelatende for en hver pris, og vi tror katalysatoren som kan føre til et trendskifte er underveis, skriver UBS-analytikerne,

Rentekutt virker ikke

Men mange markedsaktører er usikker på hva effekten av sentralbankenes tiltak vil bli, og viser til at den amerikanske sentralbankens gigantiske tilførsel av kapital til markedet ser ut til å motvirke effekten av de kraftige rentekuttene.
Federal Reserve har som mål å holde markedsrenten cirka 1 prosent over styringsrenten, men forskjellen i rentenivået er stadig over 2 prosent.
Ben Bernanke & co har pumpet om lag 1300 milliarder dollar inn i det globale finanssystemet i år, men pengene er blitt brukt til å bygge opp bankenes reservekapital i stedet for å øke utlånene til bedrifter og privatpersoner.
Overskuddet på bankenes konto i Federal Reserve har økt fra 2 til 364 milliarder dollar siden august. Beløpet er nå større enn det bankene daglig låner til hverandre.
- Et av de viktigste signalene for FEDs pengepolitikk, styringsrenten, er blitt irrelevant, sier opsjonstrader Stan Jonas hos Axiom Management Partners LCC, til Bloomberg News.
Investorene i pengemarkedet har store problemer med å beregne verdien på fremtidskontrakter (futures) knyttet til obligasjoner og andre rentebærende verdipapirer.

Hva driver Bernanke med?

- Det har skjedd en forandring i pengepolitikken, men FED er ikke åpen nok til å fortelle hva de driver med og hvorfor, sier tidligere FED-sjef i St. Louis, William Poole, til Bloomberg News.
- Pengepolitikken fungerer best når markedet forstå hva sentralbanken holder på med, legger han til.
Presset øker på Ben Bernanke om å gi mer detaljert informasjon om hvor krisehjelpen til bankene blir av, og FED-styret vil diskutere dette på sitt neste møte 16.desember.

Saken fortsetter under annonsen

Deflasjon?

Utsiktene til enda svakere vekst i verdensøkonomien har fått prisene på råvarer, som for eksempel olje, til å falle voldsomt.
Samtidig bombarderer dagligvarebutikker kundene med tilbud og prisavslag for å hindre fullstendig kjøpestopp.
Faren for inflasjon er snudd til risiko for deflasjon, noe som kan utløse en farlig negativ spiral av svakere resultater i bedriftene, stengning av fabrikker, økende ledighet, lavere lønninger og økende mislighold av lån blant både private og virksomheter.
Analytikere har kuttet resultatestimatene for nesten halvparten av alle børsnoterte selskaper i verden, og flere nedjusteringer vil komme, opplyser JPMorgan Chase.

Masseslakt

Europeiske bankaksjer bli regelrett slaktet onsdag.
Ifølge strateg Heino Ruland hos FrankfurtFinanz er det usikkerheten omkring de amerikanske krisetiltakene som påvirker finanssektoren i Europa.
- Ingen vet hvordan krisetiltakene vil bli gjennomført, sier han til CNBC.
Fortis stuper over 8 prosent, Barclays ramler nesten 6 prosent, mens HSBC, Banco Santander, BNP Paribas, UBS og Societe Generale er ned mellom 3,5 og 9 prosent.
I tillegg faller råvareprodusentene som følge av fortsatt fall i råvareprisene.

Oljeprisen mot 45 dollar

Oljeprisen faller for fjerde dag på rad og nærmer seg en ny psykologisk bunn på 50 dollar per fat.
I ettermiddag kommer nye tall for oljelagrene i USA. Oversikten forventes å vise en økning i oljelagrene, noe som kan presse oljeprisen ned enda et hakk.
- Nesten hver eneste dag kommer det nye nedjusteringer av den globale oljeetterspørselen. Dersom vi får noen virkelig dårlige data i dag, kan oljeprisen falle til 45 dollar fatet i løpet av en dag, sier oljeanalytiker Hannes Loacker hos Raiffeisen Zentralbank Oesterreich til Bloomberg News.

Bunnen vekk under Oslo Børs

Saken fortsetter under annonsen

Hovedindeksen på Oslo Børs har torsdag falt til det laveste nivået siden finanskrisen startet og ligger nå rundt 204 poeng.
- Det er ikke panikkstemning nå slik det var i oktober, det litt mer "vent å se"-holdning og ikke en overhengende frykt for at alt skal kollapse, sier meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.
StatoilHydro er ned 3,31 prosent, Yara faller 4,29, SeaDrill er ned 3,74, REC ned 4,53 og Telenor er ned 2,46 prosent.
DnB NOR og Storebrand faller henholdsvis 4,62 og 7,67 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 3,96 prosent.

OMX 20 i København er ned 3,43 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 3,74 prosent.

FTSE 100 i London er ned 2,32 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 2,67 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 2,01 prosent.

Olje ned - gull opp

Nordsjøolje omsettes for 51,46 dollar fatet - ned 38 cent.

Gull omsettes for 737,30 dollar per unse - opp 4 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 7,0148 kroner. En euro noteres til 1,2638 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.

Saken fortsetter under annonsen