138372146_citig.jpg
Citigroup vurderer å selge seg selv. Aksjekursen stiger.

Børsen: Døde katter spretter best

Publisert: 21. november 2008 kl 13.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den amerikanske bankgiganten Citigroup vurdere å selge hele eller deler av virksomheten, melder The Wall Street Journal.
Bankens styre vil møtes senere i dag for å diskutere mulige alternativer etter at aksjekursen er blitt halvert i løpet av denne uken.
Styret vil vurdere både salg av hele banken, og se på muligheter for å selge enheter som for eksempel kredittkortselskapet Smith Barney retail brokerage, ifølge The Journal.
Citi-sjefen Vikram Pandit vil avholde en telefonkonferanse senere i dag og redegjøre for opplysningene som kommer frem i avisen.

På konkursens rand

Citigroup meldte tidligere i uken at selskapet overtar en portefølje på 17 milliarder dollar bestående av svært usikre gjeldspapirer, og avvikler enda ett av sine hedgefond.
Dessuten begynner markedet for næringseiendommer i USA å vise sprekker. Citigroup er en av de største aktørene i dette markedet.
Investorene har begynt å tvile på om Citigroup vil overleve, og aksjekursen har falt cirka 50 prosent i løpet av de siste dagene.
Banken opplyste i går at den Saudi-Arabiske investoren prins Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud vil gå inn med mer penger i selskapet, men aksjekursen ramlet likevel over 26 prosent.

Ville spekulasjoner

Kortsiktige investorer og daytradere har den siste tiden skortet Citi-aksjer i store mengder og presset aksjekursen lavere og lavere.
Spekulantene har lånt aksjer Citi-aksjer og solgt dem i forventning om at kursen skulle falle videre slik at de kunne kjøpe den tilbake til lavere pris og tjene mellomlegget før de leveres tilbake til de opprinnelige eierne.
Mange har tjent store summer på det kraftige kursfallet denne uken.

I den elektroniske førhandelen stiger verdien på amerikanske indeksfutures etter meldingen om Citigroup, og antyder en kraftig sprett opp når Wall Street åpner i ettermiddag.

I skvis

Saken fortsetter under annonsen

Men etter meldingen om at Citigroup legger seg selv ut for salg har aksjekursen hoppet 20 prosent på børsen i Frankfurt i formiddag, men har senere falt noe tilbake.
Den ekstreme kursstigningen skyldes i stor grad at shorthandlerne er på vill jakt etter Citi-aksjer for å sikre gevinster på kursfallet.
Dermed har det oppstått en situasjon som kalles "short-squeeze" der den store etterspørselen presser aksjekursen opp.
Det var det samme som skjedde med Volkswagen for kort tid siden, noe som førte til at VW-aksjen steg flere hundre prosent. I noen timer var VW verdens største selskap målt i børsverdi, foran oljegiganten ExxonMobil.
Den kjente investoren Marc Faber sier i en kommentar at Citi-aksjene kan stige 100 prosent, for deretter å falle til 0 når shorthandlerne er ferdig.
- Dette er et tvilsomt comeback. Aksjen har gått fra 55 til 4 dollar, og kan lett gå til 100 før den synker til 0, sier Faber til CNBC.

Ber om nytt forbud

Både Citigroup og flere andre banker har ber nå det amerikanske børstilsynet (SEC) om å gjeninnføre forbudet mot shorthandel med finansaksjen.
SECs styreleder Christopher Cox opplyser at han vil ha en telefonkonferanse med internasjonale tilsynsmyndigheter på mandag for å diskutere spørsmålet.
Massivt shortsalg av finansaksjer får mye av skylden for at finansselskaper som Lehman Brothers, Freddie Mae og Fannie Mae, samt AIG har vært nødt til å reddes fra kollaps.

Trekker markedet opp

De voldsomme bevegelse i aksjekursene til Citigroup påvirker hele markedet.
Fredag trekkes markedet, og særlig bankaksjene, opp.
Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, Credit Agricole og Bank of Ireland er opp mellom 3 og 14 prosent.
De store oljeselskapene medvirker også til dagens rekyl etter at oljeprisen har snudd opp igjen.
Total, BP, Shell og BG er opp mellom 1,5 og 6 prosent.

Innsidere på Oslo Børs

I tillegg til stigende oljepris, er det omfattende innsidehandel som hjelper hovedindeksen på Oslo Børs oppover fredag.
- Det er positivt at de som sitter nærmest kjøper aksjer i egne selskaper, sier meglersjef Gunnar Hagen i DnB Nor Markets.
Men selv om de mange innsidekjøpene kan ha stoppet videre fall i dag mener Hagen likevel at det er vanskelig å si hvilken langsiktig effekt det har.
- Markedet har vært mye styrt av grådighet og frykt i det siste og slik kan det fortsette. Men det er ingen tvil om at hvis man tror de fleste estimater er aksjer veldig billig om dagen. Det benytter innsiderne seg av, sier Hagen til E24.

Saken fortsetter under annonsen

StatoilHydro er opp 3,53 prosent.
Yara er opp 2,91 prosent, REC er opp 4,09 og SeaDrill er kryper opp 0,33 prosent.
DnB NOR er opp 4,29 prosent, mens Storebrand faller 3,00 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,54 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,31 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,46 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,92 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,32 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er opp 0,04 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 49,34 dollar fatet - opp 1 dollar og 26 cent.

Gull omsettes for 756,50 dollar per unse - opp 7 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 7,0822 kroner. En euro noteres til 1,2577 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.

Saken fortsetter under annonsen