138370296_b__rs.jpg

Børs: Venter på dommedag

Publisert: 5. mai 2009 kl 13.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Utviklingen er blandet på de europeiske børsene tirsdag som følge av usikkerheten knyttet til hva den amerikanske regjeringen vil legge frem av opplysninger om helsetilstanden i de største bankene.

Ledelsen i de 19 bankene som er testet vil bli underrettet om de endelige resultatene i dag, tirsdag, men undersøkelsen vil først bli offentliggjort torsdag.

Flere amerikanske medier melder at tirsdag at 10 av de 19 bankene trenger ytterligere kapitaltilførsel om det skal klare å overleve den økonomiske nedturen.

Alle de fire største amerikanske bankene, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase og Wells Fargo er blant dem som har behov for mer kapital, ifølge nyhetsbyråene.

Vil påvirke alt

- Den generelle tonen i markedet er positivt, så oksene vil nok vinne i dag, men bjørnene lurer like rundt hjørnet. Alt vil bli dominert av hva som skjer når testresultatene legges frem torsdag, sier direktør Justin Urquhart Stewart hos Seven Investment Management.

- Mange stresstester er konstruert for offentlig bruk med hensikt å overbevise folk om at bankene er levedyktige. Spørsmålet er hvem som trenger ytterligere kapitaltilførsel for å overleve, sier Stewart til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Videre opp

Bank- og finanssektoren har vært motoren i det kraftige aksjerallyet de siste to månedene, og finanssektoren fortsetter å trekke markedet opp i dag.

Den sveitsiske storbanken UBS melder tirsdag om et tap på 1,98 milliarder franc. Det er akkurat som forventet og aksjen er opp 4,5 prosent i Zürich.

I Tyskland rapporterer Deutsche Postbank om et tap på 91 millioner euro, også på linje med forventningene og aksjen sendes opp 4,6 prosent på Frankfurtbørsen.

Den tyske postbanken, som blir overtatt av Deutsche Bank i løpet av året, skriver i sin kvartalsrapport at det verste er over i forhold til finanskrisen og gir ny næring til optimismen som har preget sektoren i det siste.

Deutsche Bank er ned marginalt 0,12 prosent, mens Commerzbank er opp 1,5 prosent.

I London er Barclays, Lloyds og Royal Bank of Scotland opp henholdsvis 6,0, 10,6 og 12,3 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

BNP Paribas er opp 3,9 prosent i Paris, Credit Agricole klatrer 3,2 prosent.

I Madrid er Banco Santander opp 1,4 prosent, og i Milano er UniCredit opp 2,8 prosent.

Danske Bank løftes 6,3 prosent etter å ha meldt om ytterligere 8 milliarder danske kroner i nedskrivninger i første kvartal - 3 milliarder mer enn forventet.
Den danske storbanken får likevel et netto overskudd på 1,6 milliarder, noe som er om lag tre ganger mer enn analytikernes estimater.

Massiv shorthandel

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har shorthandelen med finansaksjer økt kraftig den siste tiden.

Shorthandlerne låner aksjer som de selger i forventning om at kursen vil falle, for deretter å kjøpe dem tilbake til en lavere pris.

Antall utlånte aksjer til shortsalg i Citigroup er seksdoblet siden begynnelsen av mars, mens antall shortinteresser i Bank of America og American Express har økt med 40 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Shorthandelen i 18 av de børsnoterte finansinstitusjonene som har gjennomgått den omtalte stresstesten var per 14.april dobbelt så stor som i juli i fjor - to måneder før Lehman Brothers kollapset.

- Enten så posisjonerer folk seg i forhold til en mulig konvertering av myndighetenes krisepakker til aksjer, eller så har oppfattelsen av risikoen i disse selskapene endret seg, sier analytiker Andrew Baker hos Jefferies & Co til Bloomberg News.

Vurderer nytt forbud

Seniorøkonom Stephen Wood hos Russell Investments mener stresstesten vil begrense det pågående aksjerallyet.
- Det vil ende opp med en differensiering i aksjene, sier han.

- Det vil bli en ond sirkel for selskapene som ikke gjør det så bra. Aksjekursene vil falle på forventninger om at utvanning av verdiene til de private aksjonærene, forklarer Wood.

Massiv shorthandel med finansaksjer er blitt brukt som forklaring på at blant andre Lehman Brothers og Morgan Stanley gikk over ende.

Dette første til at shorthandel med finansaksjer ble midlertidig forbudt på flere børser i verden.

Saken fortsetter under annonsen

Det amerikanske børstilsynet, SEC, skal tirsdag ha et møte hvor et forslag til restriksjoner på shorthandel vil bli diskutert, inkludert et forslag om totalforbud mot å shorte aksjer som faller i pris.

DnB NOR til topps

På Oslo Børs er det DnB NOR som trekker mye av lasset, hjulpet av den generelle oppgangen i finanssektoren.
Aksjen er opp 7,4 prosent. Storebrand får ikke glede av den samme effekten, men er opp 0,8 prosent.

Investeringsrådgiveren Acta spretter opp nesten 20 prosent.

Oljeprisen holder seg rundt 54 dollar fatet og Statoil er opp 1,1 prosent.

I offshore og oljeservice er Golden Ocean opp 4,9 prosent, PGS opp 2,9, SeaDrill opp 3,0, Sevan Marine opp 5,4, Subsea 7 opp 2,3 og TGS-Nopec opp 2,3 prosent.

Blant de andre tungvekterne er Norske Skog opp 7,1 prosent, Hydro opp 2,6 prosent og Telenor opp 0,9 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Yara er ned 0,5 prosent, mens Aker faller 1,6 prosent.

Øverst på taperlisten finner vi derivatet ABG Sundal Collier Oil Derivative Short (børsnotert verdipapirfond) som stuper over 16 prosent.

Det kan tolkes som et tegn på at investorene på Oslo Børs tror oljeprisen vil stige.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,33 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,10 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,10 prosent.

FTSE 100 i London er opp 2,82 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,05 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,27 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 54,64 dollar fatet - opp 6 cent.

Gull omsettes for 902,50 dollar per unse - opp 30 cent.

En dollar noteres til 6,5074 kroner. En euro noteres til 1,3391 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.