Børs: Rød start på desember

Publisert: 1. desember 2008 kl 13.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den såkalte PMI-indeksen (Purchasing Managers Index) i Kina falt kraftig fra oktober til november, melder kinesiske myndigheter, og en tilsvarende indeks for hele Asia er også kommet ned på rekordlavt nivå.
Også den europeiske PMI-indeksen faller for sjette måned på rad, til det laveste som er målt, og viser at aktiviteten i næringslivet blir mindre og mindre.
- Investorene tror fremdeles at resultatutsiktene vil bli verre før de blir bedre. På kort sikt er det lite som tyder på et omslag i markedet, sier fondsforvalter Mark Bon hos Canada Life Ltd til Bloomberg News.

Mange dårlige tall

Det legges frem en rekke nøkkeltall denne uken både i Europa og i USA.
- Det er massevis av data, men de blir ikke my bedre, sier investeringsstrateg Bernard McAlinden hos NBC Stockbrokers til CNBC.
- Vi tror markedet skal opp, men det blir ikke på bakgrunn av noen økonomiske data. Det er et spørsmål om når markedet begynner å ignorere de dårlige nyhetene og inntar en holdning om at tingene vil bedre seg. Vår mening er at stimuluspakkene vil hjelpe, sier McAliden.

Olje og gull faller

Oljeprisen faller om lag 5 prosent, delvis på grunn av helgens diffuse meldinger fra OPEC-møtet i Kairo og delvis på grunn av stryket dollarkurs.
- Dollarstyrkelsen presser gull ned, som også handles i relasjon til oljenyhetene i helgen, og investorer avvikler sine posisjoner i olje og gull samtidig, forklarer råvaretrader Bayram Dincer hos Dresdner Bank AG.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures lyser også rødt, og signaliserer en negativ start på Wall Street i ettermiddag.

Sjøsyke investorer

Saken fortsetter under annonsen

På Oslo Børs er investorene litt sjøsyke etter å ha lest kvartalsrapporten fra shippingkjempen Golden Ocean.
Fredriksen-selskapet leverer gode resultater, men er bekymret for fremtiden.
Golden Ocean venter press i markedet for tørrbulk, fremgår det av resultatrapporten som ble lagt frem mandag morgen. Overkapasitet kombinert med økonomiske nedgangstider kan gi problemer. Første utfordring for Golden Ocean er å fulføre finansieringen av nybyggene, samt å følge opp verftene, skriver selskapet i rapporten.
Flere analytikere har nedgradert sine resultatestimater for Golden Ocean og flere andre shippingselskaper.
Markedet for kjøp og salg av skip er nå ekstremt vanskelig, på grunn av tørken i kredittmarkedene. Bankene ønsker ikke å være ytterligere eksponert mot bransjen og de har også strammet inn lånebetingelsene sine. Dagraten for et capesize bulkskip er nå på 4.500 dollar dagen, mindre enn halvparten av den dagraten som trengs for at selskapet skal gå i null.

Imponerende Opera

Nettleserselskapet Opera leverer sterke tall for tredje kvartal.
Både inntektene og resultatet ble bedre enn ventet. Årsaken til de gode tallene kommer av suksessen til mobilnettleseren Opera Mini og den kraftige økningen i bruken av mobilt internett.
Opera er dagens positive overraskelse og aksjen sendes opp 2,41 prosent.
StatoilHydro trekker ned med 3,81 prosent, Yara faller 6,94, Hydro er ned 6,36 og REC ramler 7,34 prosent.
Golden Ocean er stuper 9,45 prosent, Frontline er ned 2,88 og SeaDrill faller 7,46 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 6,07 prosent.

OMX 20 i København er ned 1,78 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 2,49 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

FTSE 100 i London er ned 2,36 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 2,92 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 2,58 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 50,25 dollar fatet - ned 3 dollar og 24 cent.

Gull omsettes for 777,50 dollar per unse - ned 41 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 7,0316 kroner. En euro noteres til 1,2671 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.