Børs: Rentefrykten forduftet
Stemningen her bedret seg betraktelig i det europeiske aksjemarkedet siden i går.
Først og fremst på grunn av fallende oljepris, samt meldinger om at FED og andre sentralbanker neppe kommer til å øke renten med det aller første likevel.
- Aksjemarkedet er litt gladere i dag, sier direktør for strategi og økonomi Tony Dolphin hos Henderson Global Investors til Bloomberg News.
- Det skyldes lavere oljepris og meldinger om at Federal Reserve mener markedet har gått for langt i å prise inn renteøkninger, sier Dolphin.
Olje videre ned
Prisen på råolje faller for tredje dag på rad etter forventninger om at lavere økonomisk vekst vil dempe forbruket av oljeprodukter.
Oljeprisen er ned mer enn 7 dollar fra rekordnoteringen i går og gir bilprodusenter og flyselskaper et ekstra dytt oppover.
British Airways og Ryanair er opp over 3 prosent, og bilprodusenten Daimler hoppet 4 prosent tidligere i dag etter at selskapet opplyser de vil kjøpe tilbake egne aksjer i markedet for 6 milliarder euro.
Oljeselskapene BP og Royal Dutch Shell er opp henholdsvis 0,4 og 0,8 prosent til tross for dalende oljepris.
Også gruveselskapene trekker det europeiske markedet opp på stigende metallpriser. BHP Billiton, Anglo American og Xstrata er opp henholdsvis 3,8, 2,3 og 2,5 prosent.
Det meldes også at den kinesiske statseide aluminiumsprodusenten Chinalco er interessert i å kjøpe en andel i den britiske gruvekjempen Rio Tinto. Det sender Rio-aksjen opp over 3 prosent.
Fiansrally
De europeiske storbankene Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, Societe Generale og BNP Paribas er opp mellom 2,5 og 6 prosent etter at den amerikanske bankkjempen Goldman Sachs har lagt frem sitt kvartalsresultat i ettermiddag. Resultatet er bedre enn forventet og Goldman stiger 2,5 prosent på Frankfurtbørsen.
- Goldman-tallene er bra og definitivt gode nyheter, sier aksjestrateg Philippe Gijsels hos Fortis Global Markets til Bloomberg News.
- Det fjerner noen av bekymringene investorene har hatt omkring finanssektoren og antyder at det er et lys i enden av tunnellen, sier Gijsels.
Rentefrykt forduftet
Den siste tidens "haukete" uttalelser fra FED-representanter har fått investorene til å tro at den amerikanske sentralbanken kan komme til å øke renten allerede på neste uke.
Men The Wall Street Journal skriver i dag at frykten for en snarlig renteøkning i USA trolig er overdrevet, og at Ben Bernanke & co vil vente enda noen måendere for å se hvordan inflasjonen utvikler seg.
- Det har faktisk kommet tre forskjellige artikler i løpet av de siste 24 timene som viser at FED virkelig ønsker å dempe frykten for renteøkning. Det er en av faktorene som støtter aksjemarkedet i dag og letter presset på de sårbare økonomien, sier økonom Nicola Chadwick hos Commonwealth Bank og Australia til CNBC.
Handelen med obligasjonsfutures på derivatbørsen i Chicago viser at markedet nå antar at det er 86 prosents sjanse for at FED holder renten uendret etter rentemøtet neste uke. I går priset man inn 74 prosents sjanse for uendret rente.
Mervyns brev
Den engelske sentralbanksjefen Mervyn King måtte i dag skrive en åpnet brev til den britiske regjeringen etter at de siste inflasjonstallene viste den kraftigste prisstigningen i England på 16 år.
Også Mervyn King toner ned muligheten for en renteøkning med det aller første, og skriver at rentebanen fremover er usikker. Sentralbanksjefen peker på at den nå står overfor en vanskelig balansegang mellom hensynet til økonomisk vekst og økende priser.
- Det er mindre "haukete" enn det kunne ha vært. Faktisk så kommer King med noen ganske "dovish" kommentarer og skylder det meste av inflasjonen på globale forhold. Vår oppfatning er at dette betyr at den engelske renten trolig er satt på pause foreløpig. Sentralbanken ser ikke ut til å ha det travelt med å endre renten hverken i den ene eller andre retningen, sier økonom Paul Dales hos Capital Economics til CNBC.
Solskinn i Oslo
Den positive stemningen i Europa smitter også over på Oslo Børs.
Selv om oljeprisen er markert ned er StatoilHydro opp 0,05 prosent.
Frontline er opp nesten 6 prosent etter at Morgan Stanley skriver i et analysenotat at både amerikanske og europeiske raffinerier trenger skipning av ekstra laster for å supplere de reduserte oljelagrene.
- Atlanterhavsimport fortsetter å drive lagrene til uholdbart lave nivåer. Tankmarkedet kan starte sommerrallyet virkelig tidlig i år, og til og med fra et svært sunt utgangspunkt", skriver analytikere.
Også Stolt-Nielsen stiger nesten 5 prosent.
Solenergiselskapet REC har fått fornyet energi etter at flere meglerhus har kommet med kjøpsanbefalinger på aksjen.
Credit Suisse gjentar tirsdag sin "outperform"-anbefaling på REC etter Intersolar-konferansen forrige uke.
Meglerhuset er komfortabel med selskapets "solide fundamentale forhold". Credit Suisse mener aksjens korreksjon den seneste tiden gir en god inngang.
Også Orion Securities anbefaler i dag REC, og solaksjen er opp nesten 8 prosent.
Blant andre tundvektere Hydro, Yara og Orkla opp henholdsvis 1,40, 1,45, 2,49 prosent.
97 aksjer stiger i kurs, 76 faller, mens 195 er uendret.
Her er dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er opp 1,01 prosent.
OMX 20 i København er opp 2,75 prosent.
OMX 30 i Stockholm er opp 0,97 prosent.
FTSE 100 i London er opp 1,95 prosent.
DAX i Frankfurt er opp 1,36 prosent.
CAC 40 i Paris er opp 0,87 prosent.
Olje og gull ned
Nordsjøolje omsettes for 133,17 dollar per fat - ned 1 dollar og 54 cent.
Gull omsettes for 882,80 dollar per unse - ned 3 dollar og 50 cent.
En dollar noteres i øyeblikket til 5,1808 dollar. En euro noteres til 1,5496 dollar.
Følg de europeiske børsene her.