138370768_nasda.jpg

Betydelige kursforskjeller

Publisert: 28. mars 2009 kl 18.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nasdaq OMX er verdens største børsselskap. Gruppen leverer handel, børsteknologi og tjenester for børsnoterte selskaper på seks kontinenter, med over 3.800 noterte selskaper.

Selskapet tilbyr handel i flere aktivaklasser inklusive aksjer, derivater, obligasjoner, strukturerte produkter og ETFer (Exchange Traded Funds).

Mandag startet Nasdaq OMX å tilby de 25 største norske selskapene via sitt system.

De norske aksjene blir ikke notert på på Nasdaqbørsen, men vil bli tilbudt gjennom børsgigantens elektroniske handelsplattform som er det samme som de såkalte MTF-ene (multilaterale handelsfasiliteter) a la Chi-x, Turqouise, m.fl.

I følge Hans-Ole Jochumsen, direktør for det nordiske markedet på Nasdaq OMX, vil dette vil øke likviditeten i aksjene og dermed bedre prisfastsettelsen i aksjene.
- Det tjener alle på, sier Jochumsen.

Forskjellige aksjekurser

Men i realiteten øker det konkurransen mellom Oslo Børs og de stadig flere elektroniske markedsplassene, og Oslo Børs kan like lett tape som å vinne i dette kappløpet.

Saken fortsetter under annonsen

I teorien vil alltid kostnaden være lavest der likviditeten er best.

Og likviditeten på de store børsene som Nasdaq OMX , LSE eller NYSE er generelt bedre enn på Oslo Børs, men i enkeltpapirer vil det variere, påpeker informasjonssjef Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

- StatoilHydro er fortsatt notert på NYSE, men det er en ganske ubetydelig andel av handelen i aksjen som foregår der, sier Olsen.- Man skal ikke se bort fra at tendensen om at investorene foretrekker å handle i hjemmemarkedet fortsatt vil være aktuell. Spenningen i stor grad knyttet til hvor store andeler nye markedsplasser klarer å ta fra de etablerte børsene, som igjen vil avgjøre kostnaden for investor, forklarer han.

Her er forskjellen

Ved fredagens børssslutt var det tildels betydelige forskjeller i de norske aksjekursene på Nasdaq OMX og Oslo Børs.

Her er noen eksempler:

Acergy: OB 129,75 NOK (N-OMX 132,50 NOK)

Saken fortsetter under annonsen

Fred.Olsen; OB 183,0 NOK (N-OMX 182,0 NOK)

REC: OB 58,80 NOK (N-OMX 59,20 NOK)

StatoilHydro: OB 122,20 (N-OMX 126,0 NOK)

Frontline: OB 128,0 NOK (N-OMX 132,75 NOK)

Telenor: OB 38,70 NOK (N-OMX 36,00 NOK)

Kursliste Oslo Børs.

Saken fortsetter under annonsen

Kursliste Nasdaq OMX.

Priskrig

Det store spørsmålet sett fra investors side er om det etter hvert blir billigere å handle de aktuelle aksjene på Nasdaq OMX i forhold til på Oslo Børs. Blir det mulig å kjøpe Hydro-aksjer billigere hos Nasdaq enn hos Oslo Børs?

Om dette sier Tor Arne Olsen:
- Å handle aksjer har to kostnader for investor: Den direkte kostnaden er den faste transaksjonsavgiften. Men denne kan antas å være mindre viktig sammenlignet med den indirekte kostnaden. Sistnevnte kommer til uttrykk gjennom prisdannelsen på markedsplassen, og her er likviditeten avgjørende. En aksje med god likviditet har en så lav spread - forskjell mellom kjøper og selger - at den indirekte kostnaden er svært lav. Men dersom en kjøper må tilby 5 prosent mer enn ønskelig for å ta ut selgeren, blir den indirekte kostnaden betydelig høyere enn den direkte kostnaden, altså den faste transaksjonsavgiften, påpeker Olsen.

- Et meglerhus, som ønsker å handle der det de får lavest pris, vil primært være opptatt av den direkte kostnaden, altså transaksjonsavgiften. Mens investor, som jo er den viktigste i dette bildet, vil være opptatt av den totale kostnaden. Det vil si; den indirekte kostnaden.

- I noen medier og blant enkelte markedsaktører kan man få inntrykk av at det eneste som betyr noe er transaksjonsavgiften. Det er definitivt feil, poengterer informasjonssjefen.

- Man har uansett ingen garanti for at prisbildet vil være likt på alle markedsplasser, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Billigere børshandel?

Med andre ord; vi komme til å se at samme norske selskap har forskjellig aksjekurser på samme tidspunkt, men at totalkostnadene (aksjekurs + transaksjonskostnader) for investor blir nødvendigvis ikke blir lavere om man handler på den billigste børsen.

Oslo Børs har allerede senket kostnadene mye for å møte konkurransen, og trolig blir børshandelen enda billigere etterhvert som konkurransen hardner til.

Positiv til konkurranse

- Det viktigste er at det blir konkurranse - og det er stort sett positivt, sier porteføljeforvalter Håkon Sætre i Delphi Fondene.

- Trolig vil det føre til lavere kostnader som på sikt bør føre til at meglerhus setter ned kurtasjen. Lavere kostnader kan isolert sett føre til bedre likviditet, likviditeten kan også bli bedre fordi flere lettere får tilgang til å handle norske aksjer, mener Delphi-forvalteren.

Saken fortsetter under annonsen