138371129_helic.jpg
Sentralbanksjef Ben Bernanke, også kalt "Helikopter-Ben", tar Wall Street med på luftetur tirsdag.

Bernankerally på Wall Street

Publisert: 24. februar 2009 kl 23.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter at det amerikanske aksjemarkedet falt til det laveste nivået på 12 år mandag, var det ventet en reaksjon opp tirsdag.

Reaksjonen ble forsterket av sentralbanksjef Ben Bernankes uttalelser i Senatet som blir tolket dit hen at myndighetene vil unngå en nasjonalisering av bankene, noe som vil vanne ut aksjeverdiene til de private investorene.

- Jeg ser ingen grunn til å ødelegge verdier eller skape stor juridiske usikkerhet ved å prøve å nasjonalisere en bank når det ikke er nødvendig, sa Ben Bernake under høringen i Senatets bankkomite tirsdag.

Bernanke la vekt på at myndighetene vil stille tilstrekkelig kapital til rådighet for bankene, men at de ikke vil kreve eierskap tilbake så lenge de ikke taper pengene de låner.

- Vi trenger ikke majoritetseierskap for å jobbe sammen med bankene for å sikre lån til bedrifter og husholdninger, sa sentralbanksjefen.

Lettelse

- Det er, i dag i det minste, en økende følelse av lettelse over at nasjonaliseringsideen ble nedtonet og satt i perspektiv, sier investeringsdirektør Marshall Front hos Front Barnett Associates.
- Det er en stor lettelse over at det ikke vil skje, sier han til Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er overveldende verdier i dette markedet, påpeker investeringsdirektør Randy Bateman hos Huntington Bancshares Inc.
- Hvis det noe som helst momentum i markedet ønsker folk å hoppe på, sier Bateman.

Og det er nok en rekke investorer og forvaltere som tirsdag ser muligheten til å gjøre noen kortsiktige "trading-kjøp". Det vil si; kjøpe aksjer mens de er på bunn med henblikk på slag om kort tid når rallyet stopper opp.

Trading-kjøp

Etter at S&P's 500 falt til 743 poeng mandag har strateg Thomas Lee hos JPMorgan sendt ut en trading-kjøpsanbefaling til sine klienter, med en kortsiktig prognose for S&P's på 800 poeng.

Wall Street ignorerer i dag resten av Bernankes redegjørelse hvor han sier at det vil ta mer enn to til tre år å få den amerikanske økonomien på fote igjen.

Og ser man fremover er det ingen ting som tyder på at et langsiktig aksjerally er under oppseiling, mener Kenny Landgraf hos Kenjo Capital Management.
- Det markedet har å se frem til i øyeblikket er en lengre resesjon, svakere inntjening i næringslivet og et paralysert bankvesen, sier Landgraf til CNNMoney.com.

Stadig bjørnemarked

Saken fortsetter under annonsen

De fleste ekspertene tror dagens opptur bare er et nytt bear-market rally på linje med oppturene etter fallene i oktober og november. Etter at markedet nådde en bunn i november steg det over 20 prosent frem til januar på håpet om at den nye administrasjonen til Barack Obama skulle får fart på sakene.

Ifølge senior analytiker Richard Sparks kan aksjekursene stige med 15 til 20 prosent fra mandagens bunn-notering før det faller tilbake igjen.

Bank of America er opp 21 prosent, Citigroup er opp 21,5 prosent, JPMorgan Chase opp 7,7 og Wells Fargo opp 18,3 prosent.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 4,01 prosent.

Dow Jones er opp 3,32 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,90 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 7,43 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 13,55 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 6,35 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 39,96 dollar fatet - opp 1 dollar og 52 cent.

Gull omsettes for 966,70 dollar per unse - ned 2 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 6,8052 kroner. En euro noteres til 1,2868 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.