138374508_berna.jpg

Bernanke: - Resesjon er mulig

Publisert: 2. april 2008 kl 23.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Sentralbanksjef Ben Bernanke sa i en tale i Kongressens Joint Economic Committee onsdag at han ennå ikke vil erklære at nasjonens økonomi er inne i en resesjon, og hevder at økonomien fremdeles vokser litt.
Men han innrømme også at det er at amerikansk økonomi trolig vil krympe i første halvdel av 2008.

- Situasjonen forverret

Bernanke gjorde det klart at de økonomiske utsiktene er forverret siden FEDs siste rapport i januar, og at han forventer arbeidsledigheten å øke ytterligere.
- Det ser nå ut til at brutto nasjonalprodukt ikke vil vokse mye, om noen i det hele tatt, i første halvdel av 2008 og kan til og med krympe noe, sa Bernanke ifølge CNN.
Han la forøvrig til at han venter en forbedring i andre halvdel av året.

Ingen flere redningsaksjoner

Sentralbanksjefen forsvarte også redningsaksjonen overfor investeringsbanken Bear Stearns, men understreket at han ikke forventer flere aksjoner av samme slag.
Enkelte kommitemedlemmer ville vite om de kunne bli behov for flere rentekutt eller økonomiske stimulipakker i løpet av året.
Dette avviste Bernanke.
Han oppfordret i stedet Kongressen til å vente til begynnelsen av 2009 for å gi rentekuttene og skattepakken på 150 milliarder dollar tid til å virke.

- Betydelig erkjennelse

Markedsøkononom Peter Cardillo hos Avalon Partners kaller Bernankes tale for en "betydelig erkjennelse" i forhold til FEDs alt for sene reaksjon på finanskrisen.
- Jeg tror FED hedger. Jeg tror det prøver å sitte på gjerdet; det kan bli en resesjon, men det er ikke sikkert, så la oss ikke skremme markedet, kommenterer Cardillo overfor TheStreet.com.
Men markedet er allerede skremt.

Saken fortsetter under annonsen

Trigger resesjonsfrykt

Bernankes tale har på ny trigget resesjonsfrykten på Wall Street. Investorene har spesielt merket seg at det neppe blir flere agressive rentekutt.
Rapporten fra det internasjonale pengefondet (IMF), som hevder at det er 25 prosents sjanse for en global resesjon, er også en medvirkende årsak til at aksjene på Wall Street onsdag faller for første gang på tre dager.
Verdens største produsent av turbiner, General Motors, faller på resesjonsfrykten. Det samme gjør verdens størte produsent av anleggsmaskiner, Caterpillar.

Russland saksøker Wall Street

Bank of New York Mellon stuper 5 prosent på NYSE etter at advokater som representerer Russland sier de vil gå videre med et søksmål mot Wall Street-banken.
Bank of New York Mellon ble i mai i år beskyldt av det russiske tollvesenet for å ha hjulpet til med å overføre 7 milliarder dollar ut av landet i 1990.

Oljerally

Olje- og metallprisene stiger for første gang på fire dager og fører til et lite rally i råvaresektoren anført av Exxon Mobil, Chevron, Newmont Mining og Freeport-McMoRan.
StatoilHydro er opp 0,3 prosent, Frontline er opp 0,8 prosent.


Saken fortsetter under annonsen

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 0,19 prosent.

Dow Jones er ned 0,36 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,06 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 0,73 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX , er opp 1,83 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX , er opp 2,95 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull opp

WTI-oljen omsettes for 104,83 dollar fatet - opp 3 dollar og 85 cent.

Gull omsettes for 900,20 dollar per unse - opp 12 dollar og 40 cent.

En dollar noteres i øyeblikket for 5,1254 kroner. En euro noteres til 1,5690 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.


Saken fortsetter under annonsen