Begrenset Bernanke-effekt

Publisert: 3. april 2008 kl 09.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Etter en fenomenal oppgang på amerikanske børser på tirsdag og en generell følelse av at det verste kan være over, sprøytet i går ettermiddag Ben Bernanke inn en god dose nøkternhet i markedene med sin redegjørelse for en kongresskomité. Markedene fokuserte særlig på Bernankes antydning om at den amerikanske økonomien kan gå inn i en resesjon i første halvår, før den igjen henter seg inn i årets to siste kvartaler som et resultat av penge- og finanspolitiske stimuli. Sentralbanksjefen utelukket ikke ytterligere rentekutt, men sa også at Feds tiltak så langt, i form av lavere styringsrenter og likviditetsinnsprøytning, vil avhjelpe situasjonen. Rentemarkedene priser nå inn at sannsynligheten for et kutt på 50 basispunkterved neste FOMC-møte i slutten av april er på 12 prosent, mot nærmere 80 prosent for noen få uker siden, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Skepsis

- Før Bernankes tale overrasket sysselsettingstallene fra ADP på oppsiden. I følge rapporten steg privat sysselsetting med 8.000 personer i mars, mot en forventet nedgang på 48.000. Tallene brukes ofte som en ledende indikator for de langt viktigere payrolls-tallene, som kommer på fredag. Men rapporten fra ADP har i de siste månedene gitt en dårlig pekepinn om payrolls og bør derfor tolkes med skepsis, mener Orskaug.

Økt risikoappetitt

- Den amerikanske dollaren svekket seg mot euro gjennom hele gårsdagen, kun avbrutt av en positiv korreksjon som følge av ADP-rapporten. I asiatisk handel i natt har dollaren imidlertid hentet seg noe inn igjen. Gårsdagens svekkelse var ikke helt uventet, gitt at dollaren hadde styrket seg relativt kraftig i dagene før. Økt tro på dollar skyldes trolig høyere risikoappetitt blant investorene, som altså ga seg utslag i en kjempeoppgang på de amerikanske børsene og nedgang i kredittpremiene på tirsdag. Enkelte peker på at de store tapsavskrivningene blant flere banker faktisk kan ha hjulpet på risikoappetitten, i den grad tallene har satt en stopper for mye negativ spekulasjon. Det var i tillegg en positiv overraskelse at Lehman Brothers, som har vært gjenstand for mange av de negative ryktene, klarte å hente inn 4 milliarder dollar i kapitalmarkedet. Det ryktes også om at flere banker vurderer å gjøre som den sveitsiske storbanken UBS: Sette opp egne fond som tar over bankenes amerikanske boliglånspapirer med det for øye at eksterne investorer etter hvert kjøper seg inn. Dette er ikke helt ulikt planene om en Super-SIV som har blitt lansert tidligere, men forskjellen ligger i at verdipapirene fortsatt blir værende på bankenes balanse frem til investorene øker sine andeler i fondet, skriver DnB NOR Markets.

Sterkere krone

- Den norske kronen styrket seg i går. Først og fremst har nok dette sammenheng med økt vilje blant utlendinger til å ta på flere antatt risikable posisjoner. Oljeprisen steg også kraftig som følge av lave amerikanske lagertall, men kronen hadde i all hovedsak styrket seg en god stund før denne prisoppgangen kom. Det at en eventuell storstreik ble avverget kan også ha vært positivt for den norske valutaen i den grad det fjernet usikkerhet. På den annen side resulterte oppgjørene i en lønnsvekst som er godt i tråd med Norges Banks anslag og peker derfor ikke mot rentehevinger utover det sentralbanken allerede har indikert. Det er også verdt å merke seg at likviditeten i valutamarkedene for tiden er ganske lav. Økt risikoappetitt til tross, sitter nok mange investorer fortsatt på gjerdet. Den lave omsetningen kan føre til relativt store kurssvingninger, så også i det vanligvis så likvide EUR/USD-krysset, skriver Orskaug.

Saken fortsetter under annonsen

Nye nøkkeltall

- I dag får vi viktige norske tall for detaljomsetningen. Et par svake måneder på rad har ført til spekulasjoner om trendomslag i forbruksveksten. Nok et svakt tall i dag vil nok sementere dette ytterligere, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.