138371612_oslob.jpg

Bankrally trekker børsen opp

Publisert: 26. januar 2009 kl 14.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den kriserammede britiske banken, Barclays, opplyser mandag at den ikke trenger å tilføres mer kapital, og at banken har hatt en god start på året.

Barclays suser opp over 80 prosent på Londonbørsen og utløser et rally i finanssektoren som trekker hele markedet opp.

Åpent brev

Barclays styreformann Marcus Agius og konsernsjef John Varley skriver i et åpent brev til myndigheter og markedsaktører at banken har 36 milliarder pund i aksjekapital og reserver, og genererer i øyeblikket gode inntekter.

Ifølge banksjefene oppkjøpet av den nordamerikanske delen Lehman Brothers, som gikk konkurs i september i fjor, gitt Barclays en rekordstor omsetning.

Det opplyses samtidig at banken har skrevet ned verdier for ytterligere 8 milliarder pund knyttet til råtne lån, men understreker at den fremdeles har 17 milliarder pund mer i egenkapital enn det myndighetene krever.

I tillegg skriver Agius og Varley at Barclays vil legge frem et resultat for 2008 9.februar som er godt over analytikernes estimater på 5,3 milliarder pund.

Saken fortsetter under annonsen

Aksjekursen til Barclays har falt 66 prosent i løpet av januar etter spekulasjoner om at banken vil bli satt under offentlig administrasjon på samme måte som Royal Bank of Scotland.

Investorene beroliget

De private investorene som har fryktet at de ville bli skvist ut ved en nasjonalisering av banken, sender i dag aksjekursen opp over 80 prosent.

- Dagens uttalelse fra Barclays demper den verste frykten for et de ikke har nok kapital, sier forvalter Alan Beaney hos Principal Investment Management til Bloomberg News.
- Men inntil vi ser alle tallene for 2008 investerer vi fremdeles i blinde, legger han til.

- Meldingen fra Barclays hjelper åpenbart på sentimentet i markedet, sier porteføljeforvalter Andrew Lynch hos Schroder Investment Management til MarketWatch.com.

- Vi vil argumentere for at den siste tidens kollaps i aksjekursen betyr at risk/return er fullstendig på trynet, og at aksjen har potensiale for en massiv oppside hvis banken unngår trusselen om full nasjonalisering, sier analytiker Bruno Paulson hos Bernstein til CNBC.

Bankrally

Saken fortsetter under annonsen

Meldingen fra den britiske storbanken tilskrives det meste av æren for å ha utløst et rally i den europeiske finanssektoren mandag.

Det hjelper for øvrig også at den nederlandske bankkjempen ING opplyser at vil overføre 80 prosent av sine Alt-A boliglånsrelaterte papirer til myndighetene for å begrense nedskrivningene.

ING, som har røtter tilbake til 1743, opplyser også at de kommer til å redusere bemaningen med 5,4 prosent (om lag 7000 ansatte) for å kutte kostnader.

Selskapet varsler også at de kommer til å legge frem et resultat for fjerde kvartal på minus 3,3 milliarder euro, men aksjekursen hopper 25 prosent på børsen i Amsterdam.
- Vi anser de fleste tiltakene som annonseres som svært positive, skriver analytiker Dirk Peeters hos KBC Securities i et analysenotat.

BNP Paribas legger frem et resultat for siste kvartal som viser et tap på 1,4 milliarder euro, mens Societe Generale og Credit Agricole melder at de vil slå sammen sine fondsforvaltningsenheter i et nytt selskap.

BNP Paribas klatrer 12 prosent på Parisbørsen, mens Credit Suisse er opp nesten 10 prosent i Zürich.

Lloyds, Royal Bank of Scotland er opp henholdsvis 18, 15 og 3 prosent i London.

Saken fortsetter under annonsen

I Madrid er Banco Santander opp over 3 prosent etter at bankens styreformann Emilion Botin lover aksjonærene at resultatet for 2008 vil bli "magnificent".

USA-tall sikrer innspurten

Hovedindeksen på Oslo Børs følger som vanlig oljeprisen og var opp over 1 prosent i formiddag etter at prisen på nordsjøolje begynte å stige betraktelig.

I løpet av ettermiddagen begynte oljeprisen å falle igjen, og aksjekursene fulgte etter.

Men på tampen av dagen kom ferske tall fra det amerikanske boligmarkedet som viser en overraskende økning i boligsalget forrige måned.

Samtidig offentliggjøres den ledende indikator for USA-økonomien som også er bedre enn forventet.

De siste USA-tallene sørger for at både oljeprisen, Oslo Børs og resten av det europeiske markedet får et ekstra løft.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeservicesektoren har en spesielt hyggelig dag, anført av SeaDrill og Acergy som er opp henholdsvis 9,56 og 9,19 prosent.

Oppgangen kommer etter at det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras har offentliggjort fortsatt spenstige investeringsplaner de neste årene.
- Markedet har ventet lenge på Petrobras' femårsplan og når den viser en massiv oppjustering av investeringene er dette klart positivt for norske selskaper som opererer i regionen, sier en analytiker til TDN Finans.

Subsea 7 er opp 11,28 prosent, Aker Solutions er opp 1,89 og Sevan Marine er opp 7,01 prosent.

Nedgradert

StatoilHydro har snudd fra et fall på nesten 2 prosent til en oppgang på 0,41.

Meglergiganten Goldman Sachs har mandag nedgradert StatoilHydro fra "kjøp" til "nøytral".
- Selskapets høye eksponering for oljeprisen, usikkerhet for fremtidig utbytte og høyt investeringsnivå er risiko når vi går inn i en periode med mulig ytterligere oljeprissvekkelse, skriver Goldman i et analysenotat.

Blant de andre tungvekterne er Yara, Hydro, Telenor og REC er opp 2,37, 1,80, 4,29 og 5,61 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

DnB NOR og Storebrand sendes opp 15,21 og 6,51 prosent.

Vinneraksjen er Repant som spretter opp over 45 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 2,88 prosent.

OMX 20 i København er opp 3,62 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 3,29 prosent.

FTSE 100 i London er opp 3,78 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 3,76 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 3,51 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 49,15 dollar fatet - opp 78 cent.

Gull omsettes for 909,40 dollar per unse - opp 13 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,7424 kroner. En euro noteres til 1,3129 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.