138380423_stig_.jpg

Avblåser resesjonen

Publisert: 19. september 2007 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den siste tunge tiden i aksjemarkedet har fått mange til å snakke om resesjon og til og med muligheten for det enda verre, depresjon i det amerikanske aksjemarkedet.

Begge deler ville fått tunge konsekvenser for norske investorer.

Rentelykke

Gårsdagens rentekutt på 0,5 prosentpoeng fra den amerikanske sentralbanken skal ifølge Stig Myrseth i Orion Securities ha ryddet opp i dette.

- Det aggressive kuttet er et kraftig signal om at sentralbanken vil gjøre det som er nødvendig for å avverge en resesjon og bekjempe uroen i kredittmarkedene, skriver han i dagens rapport.

Det ble en del blest sist uke, da Myrseth fortalte Orapp.no at resesjonsfaren var så stor at han ikke tok sjansen på å kjøpe aksjer i vår konkurranse Børsspeilet.

Analytikeren skriver at rentekuttet gjør at resesjonsfaren har avtatt.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er godt nytt for prosykliske aktiva som aksjer og råvarer. Sannsynligheten for en fortsettelse av oppgangsmarkedet som startet i 2003 har økt vesentlig, skriver Myrseth.

- Trår til

Det er ikke bare Myrseth som tolker kuttet fra Bernanke positivt. Det amerikanske aksjemarkedet steg voldsomt i går kveld, og i dag er det full fest på asiabørsene.

- Det store kuttet viser at Fed nok en gang trår til når det trengs, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Sentralbankens beslutning om ¨senke mer enn det som var ventet, gjør ifølge banken at man vil kunne oppnå større effekt på kort sikt, samtidig som det gir sentralbanken tid til å vurdere situasjonen nærmere utover høsten.

Samtidig, et så stort rentekutt vitner også om alvor.

- På den annen side er det en indikasjon på at Bernanke & Co. har blitt betydelig mer bekymret på kort tid. Det tilsier også at dette kuttet ikke blir det siste. Viser tallene at økonomien svekkes mer utover høsten er Fed rede til å senke renten på nytt, skriver DnB Nor.

Saken fortsetter under annonsen