Angstfylt på Wall Street
Det er først og fremst spekulasjonene omkring USAs fjerde største investeringsbank, Lehman Brothers , som preger tirsdagens aksjehandel på Wall Street.
The Wall Street Journal skriver at banken kan kommet til å rapportere sitt første kvartalsvise tap noensinne i andre kvartal i år, og at selskapet kan bli tvunget til å reise inntil 4 milliarder dollar i ny kapital for å få balanse i regnskapene igjen.
The Journal viser til anonyme kilder med kjennskap til saken. Lehman Brothers vil ikke kommentere spekulasjonene.
- Ansten er sentrert rundt Lehman Brothers, sier risikoanalytiker Steve Sosnick hos Timber Hill LCC til Bloomberg News.
- Markedet er vettskremt av det de ikke vet, sier han.
Lehman Brothers stuper om lag 12 prosent på Wall Street tirsdag.
Mandag falt aksjen rundt 8 prosent etter at selskapets gjeldspapirer ble nedgradert av ratingbyrået Standard & Poor's.
Wachovia-rykter
Rykter om mulige tap i USAs fjerde største privatbank, Wachovia , er også begynt å svirre etter at den kjente milliardær og investor Michael Price sier i et intervju med The Wall Street Journal at banken trolig må bokføre mye høyere tap på sin beholdning av boliglån med justerbar rente.
Ifølge Price må Wachovia ut i markedet å hente mer kapital, og aksjekursen vil trolig falle.
Wachovia-aksjen ramler 7,2 prosent etter intervjuet med Price.
- Akkurat nå selger folk først, og spør etterpå, sier administrerende dirtektør Michael James hos Wedbuch Morgan Securities til Bloomberg Television.
- Det gjelder ikke bare Lehman, det gjelder finansaksjer generelt, legger han til.
Det meste faller
Oljeprisen er markert ned på råvarebørsen i New York tirsdag. Det sender det store oljeselskapene, med Exxon Mobil og Chevron i spissen, ned.
- Folk selger både finansaksjer og energiaksjer på samme dag, og det er ingen virkelig positiv katalysator i teknologisektoren heller, bemerker sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co. overfor MarketWatch.com.
Ni av de 10 sektorene i S&P's 500 indeksen faller. Indeksen er ned 6,3 prosent så langt i år.
Verden i endring
To av verdens største bilprodusenter melder tirsdag om kraftige fall i bilsalget.
General Motors rapporterer om et fall på 30 prosent i mai. Lastebilsalget er ned 39 prosent, mens salget av personbiler er ned 17 prosent, i forhold til samme periode i fjor.
Ford opplyser at salget falt med 19 prosent forrige måned. Lastebilsalget ned 29 prosent, mens privatbilsalget var ned 1 prosent.
Også Toyota melder om fallende bilsalg i mai.
- Disse høye bensinprisene endrer forbrukernes adferd hurtig, og det har en signifikant innvirkning på slags-miksen i den amerikanske bilindustrien, sier GM-sjefen Rick Wagoner, ifølge CNBC.
- Vi i GM tror ikke dette er en topp, eller et midlertidig fenomen, det er en permanet forandring, sier Wagoner.
GM varsler samtidig at de planlegger å resturkturere selskapet for å produsere mindre og mer energieffektive biler. GM vil lukke fire lastebilfabrikker i Nord-Amerika, samt selge divisjonen som produserer de kjente Hummer-bilene.
Bernanke overrasker
I en satelittoverført tale til The International Monetary Conference i Barcelona tirsdag viet den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke - overraskende - stor oppmerksomhet til den svake dollarkursen.
- Det nedadgående presset mot dollaren har bidratt til en uønsket stigning i importprisene og økt inflasjon for forbrukerne, sa Bernanke.
- Vi er oppmerksom på implikasjonene som forandringer i dollarkursen har for inflasjon og inflasjonsforventninger, og vil fortsette å formulere en politikk som beskytter mot disse risikoene, inkludert risikoen for en erosjon i de langsiktige inflasjonsforventningene, sa den amerikanske sentralbanksjefen.
Bernanke gjorde det eller rimelig klart at FED er ferdig med å kutte i rentene for denne gang.
- Vi er godt posisjonert til i forhold til en økonomi som står foran både prispress og trussel mot vekst, sa Bernanke.
Dollarkursen gjorde et markert hopp etter Bernankes tale.
- Bernanke snakket mer om dollaren i denne talen enn han har gjort i alle sine tidligere taler tilsammen, sier aksjestrateg Peter Boocvar hos Miller Tabak til MarketWatch.com.
- Det er nok å erkjenne at den svake dollaren er en del av inflasjonsproblemet. Han ønsker ikke å si til det amerikanske folket at det er ham selv som er årsaken til at de nå må betale mer for mat og bensin, sier Boockvar om Bernanke og FEDs pengepolitikk.
Stadig liv
Antall nye ordrer til amerikanske fabrikker økte med 1,1 prosent i april, viser reviderte tall fra The Commerce Department.
Det var ventet at ordretilgangen skulle falle med 0,1 prosent.
Økningen i fabrikkordrene skyldes i hovedsak økt etterspørsel etter mat og andre dagligvarer.
Etterspøselen etter varige gode, som biler, møbler og kjøleskap, falt med 0,6 prosent, 0,1 prosentpoeng mer enn forventet.
StatoilHydro er opp 0,6 prosent på NYSE tirsdag, Frontline er opp 2,1 prosent. (I forhold til sluttkursen på Oslo Børs).
Her er kveldens nøkkeltall:
Standard & Poor's 500 er ned 0,58 prosent.
Dow Jones er ned 0,81 prosent.
Nasdaq Composite er ned 0,44 prosent.
Nasdaq Other Financial er opp 0,53 prosent.
Oljeserviceindeksen, OSX , er ned 1,56 prosent.
Volatilitetsindeksen, VIX , er opp ytterligere 2,07 prosent, etter å ha hoppet over 13 prosent i går.
Olje og gull markert ned
WTI-oljen omsettes for 124,37 dollar fatet - ned 3 dollar og 39 cent.
Gull omsettes for 885,50 dollar per unse - ned 11 dollar og 50 cent.
En dollar noteres i øyeblikket for 5,1583 kroner. En euro noteres til 1,5458 dollar.
Følg de amerikanske markedene her.