Aksjerallyet fortsetter
I London klatrer Royal Bank of Scotland om lag 3 prosent etter at The Daily Telegraph skriver at private equity selskapet Texas Pacific Group er interessert i å kjøpe bankens forsikringsvirksomhet.
Men ifølge avisen er det ennå ingen formelle samtaler mellom de to partene.
RBS la forsikringsvirksomheten ut for salg i april, og har også annonsert planer om å selge aksjer for nærmere 24 milliarder dollar for å få balanse i regnskapene igjen.
Bankene drar lasset
I Zurich hopper UBS nesten 4 prosent. I Paris er BNP Paribas opp over 3 prosent, mens Societe Generale er opp cirka 2,5 prosent.
Den engelske sentralbanken skriver i en rapport at investorene er blitt for pessimistiske når det gjelder prisene, og at den mest sansynlige veien fremover er at tilliten og risikoappetitten kommer tilbake.
Den amerikanske finansministeren Henry Paulson sa onsdag at kredittkrisen er mer enn havveis over.
- Tilliten tilbake
- Tilliten er på vei tilbake, sier sjefstrateg Mike Lenhoff hos Brewin Dolphin Securities til Bloomberg News.
- Der er definitivt en stor endring i den underliggende tonen i markedene. Synet er at sentralbankene har gjort ganske så mye for å fjerne de destabiliserende elementene i kredittkrisen, sier Lenhoff.
Flyselskaper tar av
Oljeprisen har kommet ned fra rekordnivåene og gjør det lettere for flyselskapene å få luft under vingene.
KLM Group-Air France er er opp nesten 5 prosent i Paris, mens lavprisselskapet Ryanair er opp 4 prosent i London.
SAS er opp 1,7 prosent i Oslo.
Bear market rally?
Men de er stadig dem som stiller spørsmål om den siste tidens børsoppgang er en bæredyktig opptur, eller nok et kortvarig "bear market rally ".
En gruppe analytikere i Credit Suisse har fredag sendt ut et analysenotat til sine kunder hvor de skriver at det er minst seks grunner til å redusere sin aksjebeholdning.
Sterkt stigende råvarepriser, høyere obligasjonsavkastning (yield) og den europeiske sentralbanken som er mer bekymret for inflasjon enn økonomisk vekst, er tre gode grunner til å kvitte seg med aksjer, mener Credit Suisse-analytikerne som ledes av Andrew Garthwaite i London.
Forverrede økonomiske indikatorer utenfor USA, sansynlighet for konkurser, samt ferre innsidehandler, er også faktorer som lover dårlig for aksjemarkedet, ifølge Credit Suisse.
Den sveitsiske storbanken nedjustere sitt estimat for den amerikanske Standard & Poor's 500 indeksen og mener den vil ende på 1.350 poeng i 2008 - 4,2 prosent under sluttnoteringen i går.
Venter på USA
Aktørene i det globale markedet venter nå spent på den siste månedlige arbeidsmarkedsstatistikken fra amerikanske myndigheter.
Analytikerne venter et fall i sysselsettingen for fjerde måned på rad.
Handelen med amerikanske indeksfurures peker forsiktig opp med henblikk på dagens åpning på Wall Street.
Friskt i Oslo
Oljeprisen har duppet litt opp igjen i formiddag og StatoilHydro trekker opp 1,30 prosent.
Blant andre tungvektere er Telenor opp 4,61 prosent, Orkla er opp 2,51 prosent, mens DnB NOR er ned 5,51 prosent og Yara er ned 0,80 prosent.
Eiendomsselskapet Norwegian Property er en av dagens vinnere etter at de har skrevet en intensjonsavtale om salg av hotellselskapet Norgani for 11,2 milliarder kroner.
- Denne transaksjonen løser alle de kortsiktige finansielle utfordringene til Norwegian Property. I tillegg vil kapitalgevinsten og frigjøring av kontanter skape en større finansiell muskel i et market med mange gode investeringsmuligheter, sier administrerende direktør Petter Jansen.
Norwegian Property hopper 8,55 prosent.
97 aksjer stiger i kurs, 67 faller, mens 200 er uendret.
Dagens nøkkeltall:
OSEBX i Oslo er opp 1,53 prosent.
OMX 20 i København er opp 0,93 prosent.
OMX 30 i Stockholm er opp 1,45 prosent.
FTSE 100 i London er opp 0,96 prosent.
DAX i Frankfurt er opp 1,01 prosent.
CAC 40 i Paris er opp 0,89 prosent.
Olje og gull opp
Nordsjøoljen omsettes for 111,18 dollar fatet - opp 68 cent.
Gull omsettes for 854,10 dollar per unse - opp 3 dollar og 20 cent.
En dollar noters i øyeblikket til 5,1326 kroner. En euro noteres til 1,5452 dollar.