138370847_oslob.jpg

Aksjerally på halvannet ben

Publisert: 23. mars 2009 kl 11.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det lyser grønt så å si over hele linjen på de europeiske børsene mandag formiddag, med de ledende indeksene opp mellom 1 og 2 prosent.

Den felles europeiske aksjeindeksen Dow Jones Stoxx 600 er opp 1,12 prosent.

I valutamarkedet svekkes dollarkursen ytterligere, mens japanske yen faller til det laveste nivået mot dollar på fem måneder.

Norske kroner er litt svakere overfor både dollar og euro, og noteres i øyeblikket til henholdsvis 6,30 og 8,62.

Oljeprisen fortsetter oppover mandag - prisen på nordsjøolje nærmer seg 52 dollar fatet.

FED setter tonen

Den amerikanske sentralbanken satte tonen i finansmarkedene i forrige uke da Ben Bernanke overraskende annonserte at den vil kjøpe statsobligasjoner for inntil 300 milliarder dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Dette utløste det kraftigste fallet i dollaren på et kvart århundre.

Alt av råvarer gjorde et skarpt rally drevet av kjøpsinteresse fra investorer som ønsker å gardere seg mot en svak dollar og økt inflasjon.

I obligasjonsmarkedet falt lange statsrenter dramatisk, mens kredittspreadene trakk inn.

Til sammenligning var det nokså rolig i de globale aksjemarkedene som styrket seg med 1 til 3 prosent.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 5,3 prosent etter et turboladet race i oljeprisen på 14 prosent.

Myrseths bønn ble hørt

- Forrige mandag etterlyste vi større aggressivitet fra den amerikanske sentralbanken, og på onsdag ble våre bønner hørt, skriver analysesjef Stig Myrseth og Orion Securities i Dagens Analyse.

Saken fortsetter under annonsen

- Den direkte effekten av dette er at pengemengden ekspanderes ved at Staten finansierer en del av sine utgifter ved å låne av seg selv (sentralbanken). Kvantitative stimulanser er et verktøy som vanligvis kun tas i bruk i ekstreme situasjoner som i krigstid og som må brukes med varsomhet, ettersom det lett kan utløse kapitalflukt og hyperinflasjon, påpeker Orion og tilføyer:

- Dette er imidlertid ikke noe som vi bekymrer oss over nå. USA nyter stor tillit i finansmarkedene, og dette gir myndighetene verdifull handlefrihet til å ta i bruk selv radikale virkemidler som kvantitative stimulanser, mener analytikerne.

Deflasjon eller inflasjon?

- Hovedrisikoen som USA og mange andre land står overfor, er en selvforsterkende deflatorisk implosjon drevet av galopperende utlånstap og tvangssalg forårsaket av fallende priser, verdier og inntekter. Miksturen av nullrenter, økt pengemengde og en fallende dollar betyr at denne faren er avtakende, men den kan fortsatt ikke avskrives. Dette tilkjennegis av miksturen av høy gjeld og stor ledig kapasitet i økonomien, skriver meglerhuset.

- Hva så med inflasjonsfaren? Det er liten tvil om at de kvantitative stimulansene som nå gjennomføres både i USA, Storbritannia, Japan og Sveits øker inflasjonsfaren på lengre sikt. Med betydelig ledig kapasitet både i arbeidsmarkedet og næringslivet er det imidlertid liten grunn til å frykte en lønns- og prisspiral med det første, konkluderes det.

Velfundert børsoppgangen?

- De globale aksjemarkedene har lenge vært modne for et oversolgt-rally, og de siste to ukene har dette materialisert seg. Varighet og størrelse av oppgangen er vanskelig å ha noen klar formening om, ettersom det fundamentale bildet fortsatt er ganske uklart, i alle fall på noen måneders sikt, fortsetter Orion-analytikerne men mener den pågående oppturen synes å være bedre fundert enn tidigere aksjerallyer.

Saken fortsetter under annonsen

Stig Myrseth & Co baserer sin vurdering på følgende faktorer:

• Effekten av de mange stimulansepakkene vil snart begynne å vise seg i realøkonomien.

• De kvantitative stimulansene vil bidra til økt likviditet og redusert fare for en selvforsterkende deflatorisk spiral.

• Den rådende resesjonen har vært ualminnelig skarp og dyp. Oppdemmet behov har blitt bygget raskt opp, og dette kan gi grunnlag for et skarpt omslag så snart stemningen bedrer seg.

• Kinesisk økonomi viser allerede håndfaste tegn til stabilisering. Her kan nevnes at PMI-indeksen har steget kraftig tre måneder på rad, noe som tyder på at kontraksjonen i industrien nærmer seg slutten.

• Flere internasjonale banker har varslet at man har gått med overskudd på driften i januar og februar. Kanskje er den verste delen av bankkrisen over?

Tror nedturen bremser

Saken fortsetter under annonsen

- Vi heller i økende grad mot at kraften i den globale resesjonen er i ferd med å passere sitt maksimum og at tempoet i kontraksjonen vil avta fremover. I så fall kan det være duket for en videre oppgang på børsene, mener Orion Securities, men legger til:

- Det fundamentale bildet er imidlertid på ingen måte entydig, og det er viktig å være fleksibel og reagere raskt på nye hendelser. Uventede negative sjokk vil lett kunne kvele kimen til en stabilisering og sette ny fart i nedgangen. Av potensielle problemområder som kan utløse slike sjokk, kan nevnes både Øst-Europa og amerikansk bilindustri, avslutter Orion-analytikerne.

Vårslepp på Oslo Børs

Det er det reneste vårsleppet på Oslo Børs mandag formiddag, med glade hopp i alle aksjene som utgjør hovedindeksen.

StatoilHyrdro er opp 1,2 prosent, Yara er opp 2,7, Hydro opp 2,7, Telenor opp 3,4 og RES opp 2,5 prosent.

DnB NOR og Storebrand er begge opp rundt 3 prosent.

Golden Ocean og Frontliner er også opp om lag 3 prosent, mens Marine Harvest hopper 4,4 prosent, Sevan Marine 3,8 og Subsea 7 er opp 5,3 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

SAS faller nesten 15 prosent.

I dag begynner salget at tegningsretter i flyselskapet. Prisen på tegningsrettene er 2,63 svenske kroner. En tegningsrett gir rett til å tegne en ny aksje, mens en eksisterende aksje gir 14 tegningsretter.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,70 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,07 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,17 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,23 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,31 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,64 prosent.

Olje opp - gull ned

Nordsjøolje omsettes for 51,90 dollar fatet - opp 68 cent.

Gull omsettes for 955,10 dollar per unse - ned 1 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,3284 kroner. En euro noteres til 1,3637 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.