138369352_marke.jpg

Aksjer opp på nye nøkkeltall

Publisert: 3. august 2009 kl 12.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den kinesiske PMI indeksen (Purchasing Managers Index) økte fra 51,8 til 52,8 i juli, opplyser CLSA Asia-Pacific Markets mandag.

Økningen i aktiviteten kommer etter en krisepakke på 585 milliarder dollar, samt nye utlån fra kinesiske banker på 1000 milliarder dollar i første halvår i år.

I USA forventer økonomene at den såkalte SMI indeksen (Institute for Supply Managers Index) vil vise 46,5 når den blir offentliggjort senere mandag, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Begge indeksene vil dermed være tilbake på nivåene for om lag ett år siden, og gir et signal om at de økonomiske forholdene kan være i ferd med å bedre seg.

Amerikansk økonomi stabiliseres

Også statistikker offentliggjort på fredag viser at amerikansk økonomi er i ferd med å
stabilisere seg, skriver meglerhuset Orion Securities i Dagens Analyse.

- BNP var så godt som uendret fra første til andre kvartal når lagerendringer holdes utenfor. Dette gir godt håp om at vi vil se ekspansjon fra og med tredje kvartal, skriver Orion-analytikerne.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke bare amerikanske industri som viser tegn til å finne en bunn, mener Stig Myrseth & Co.

- Case-Shiller boligprisindeks ble offentliggjort i forrige uke, og denne viste at boligprisene steg svakt i mai. Dette er den første månedlige oppgangen siden 2006. Dette er godt nytt ettersom en stabilisering i boligmarkedet er avgjørende for å løse bankkrisen, påpekes det.

Men Orion tilføyer:

Litt bekymringsfullt

- På tross av disse grønne skuddene er det for tidlig å slå fast at amerikansk økonomi står foran et bærekraftig konjunkturoppsving. For at et sådan skal materialisere seg, må vi se en innbyrdes selvforsterkende oppgang i privat forbruk og sysselsetting. Foreløpig er vi ikke der, og det er tvert imot litt bekymringsfullt at stemningen blant forbrukerne har svekket seg noe gjennom sommeren.


USA er ikke Norge

Saken fortsetter under annonsen

I USA har over halvparten av S&P 500-selskapene rapportert, og status for resultatsesongen så langt er oppmuntrende.

Inntjeningen er 18,5 prosent bedre enn estimatene, mens omsetningen er 0,1% sterkere. Det er i særlig grad finanssektoren som har overrasket positivt som en følge av store gevinster i investeringsbanker som Goldman Sachs.

Eksklusiv finans faller det positive resultatavviket ned i 8,3 prosent. Utenom finanssektoren er det aggressive kostnadskutt som kan ta æren for fremgangen.

- Mens resultatene har vært en kilde til styrke på Wall Street, kan ikke det samme sies om Oslo Børs, skriver Orion.

- Knapt 20 prosent av selskapene i vårt 145 selskaper store univers har rapportert. Det er under forvetningene i forhold til både omsetning, EBITDA og EPS. Nå er det for tidlig å trekke endelige konklusjoner vedrørende den norske resultatsesongen ettersom kun et mindretall av selskapene har rapportert. Det vil likevel ikke overraske om vår hjemlige resultatsesong blir mindre imponerende den amerikanske. Dette skyldes at driverne som ledet til positive overraskelser i USA, bare i begrenset grad er til stede i Norge, skriver Orion-analytikerne.


- For det første har ikke norske selskaper vært like aggressive med å kutte kostnader som sine amerikanske motparter. Hvis de var det, ville arbeidsløsheten i Norge vært på et helt annet nivå. Dernest er finanssektoren liten på Oslo Børs, og driverne i denne er ganske forskjellige fra USA hvor det var store trading-gevinster og ikke tradisjonell bankvirksomhet som trakk opp, understreker analysesjef Stig Myrseth


Saken fortsetter under annonsen

Talltung uke

Det er duket for en ualminnelig tung makrouke.

Månedens viktigste makrotall, den amerikanske ISM indeksen og den månedlige arbeidsmarkedsrapporten, slippes på henholdsvis mandag og fredag.

Resultatsesongen tar seg også opp etter forrige ukes hvileskjær med tirsdagens StatoilHydro-rapport som høydepuktet.

Oljen driver Oslo opp

Oljeprisen seiler vider opp og nordsjøoljen ligger i øyeblikket over 72 dollar fatet.

Hovedindeksen er igjen kommet over 300 poeng.

Saken fortsetter under annonsen

- Det ser ut til å bli en bra dag. Med sterk oljepris og PMI-indeksen i Kina kom inn bedre enn ventet. Det er det som driver Asia på morgenen, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea til DN.no.

StatoilHydro er opp 1,9 prosent.

Norsk Hydro, PGS, RCCL, Telenor og Yara er opp henholdsvis 2,5, 3,3, 3,1, 2,2 og 2,3 prosent.

Storebrand og Tandberg faller 1,4 og 0,4 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,89 prosent.

OMX 20 i København er opp 1,75 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er opp 0,52 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,26 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,25 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,09 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 72,38 dollar fatet - opp 68 cent.

Gull omsettes for 957,80 dollar per unse -opp 2 dollar.

En dollar noteres til 6,0816 kroner. En euro noteres til 1,4315 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.