138371806_oljeb.jpg

Aksjer opp med gassen i bånn

Publisert: 6. januar 2009 kl 14.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De europeiske bilaksjene tråkker gassen i bånn og kjører markedet opp etter meldingen om at Porsche vil sikret seg aksjemajoriteten i Volkswagen.
På Frankfurtbørsen freser Volkswagenaksjen opp nesten 10 prosent, mens Porsche er opp nesten 2 prosent.
I London trekker butikk-kjeden Next Plc de engelske aksjene opp med et hopp på 11 prosent etter opplysninger om at selskapet fastholder sitt resultatanslag for 2009, mens gruvekjempen Rio Tinto klatrer 6 prosent på stigende kobberpriser.
I tillegg løfter den stigende oljeprisen de store oljeselskapene med Total og BG Group i spissen.

Obamahåpet

- Aksjemarkedet ser ut som om det er i ferd med å gjenvinne noe av selvtilliten, sier strateg Roger Nightingale hos Pointon York Ltd.
- Det som er viktig er hva Federal Reserve og de andre sentralbankene gjør, og hva de har gjort for å skape likviditet, sier Nightingale til Bloomberg Television.

Dropper depresjons-scenarioet

- Dette er et bjørnerally (bear market rally) og markedet klamrer seg fast til oppgangen vi har hatt de første dagene i 2009, sier strateg Philippe Gijsels hos Fortis Bank.
- Investorene begynner å innse at vi ikke går mot en kraftig resesjon på linje med depresjonen på 30-tallet, men myndighetene fortsetter å kutte i rentene for å lette situasjonen, sier Gijsele til CNBC.
- Markedet ser også frem mot Obamas planer som forventes å bli mer detaljerte i løpet av de neste ukene, legger han til.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures viser en positiv utvikling, og peker mot en god start på Wall Street i ettermiddag.

Oljeglede i Oslo

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs gjør det ekstra bra tirsdag etter et nytt markert hopp i oljeprisen.
- Det er oljeprisen som plutselig bestemmer seg for å gjøre et hopp. Brenten var nede i 47 dollar i går, og i dag er den plutselig oppe i 51,25 dollar fatet. Den tar naturlig nok også med seg WTI-oljen. Det er nok det som er hovedårsaken, sier meglersjef Thomas Lande i RS Platou Markets til DN.no.
Lande bemerker i tillegg at det går svært bra på Frankfurt-børsen i dag.
- Sentimentet virker sterkt for tiden. Jeg har inntrykk av at de som skulle selge gjorde det før romjulen. Det er lite aksjer til salgs, legger han til.

Supertirsdag for oljemygger

Det ser for øvrig ut til å være de små oljeletingsselskapenes dag på Oslo Børs tirsdag.

Eidesvik Offshore flakser opp 30 prosent, Solstad Offshore spretter opp 23 prosent, mens InterOil er opp 19 prosent etter meldingen om at selskapet har ferdigstilt den andre og siste brønnen i boreprogrammet for 2008 i South Mirador-området i Peru. Brønnen produserer 800 fat olje pr dag og blir knyttet til eksisterende produksjonsfasiliteter.

Optimistiske signaler

Det kan også være verdt å merke seg at et av de mest omsatte papirene på Oslo Børs i øyeblikket er derivatet OBX Derivat Bull som gir ekstra gevinst når markedet stiger.
Dette er et tegn på at mange er optimistiske i forhold til utviklingen på Oslo Børs.
Kronekursen styrker seg og signaliserer større vilje til å ta risiko blant investorene.
Og meglerkjempen Morgan Stanley oppgraderer aksjene i Telenor.

Blant tungvekterne på Oslo Børs er StatoilHydro opp 4,38 prosent, mens Yara, REC og SeaDrill er opp henholdsvis 1,40, 0,40 og 5,91 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 3,48 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,75 prosent.

OMX 30 i Stockholm er uforandret.

FTSE 100 i London er opp 1,44 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,57 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,37 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 51,49 dollar fatet - opp 1 dollar og 87 cent.

Gull omsettes for 843,20 dollar per unse - ned 14 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 7,0386 kroner. En euro noteres til 1,3339 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.

Saken fortsetter under annonsen