Aksjene felles av oljepris og Hydro

Publisert: 12. januar 2009 kl 14.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Prisen på råolje stuper 6 prosent på råvarebørsen i London mandag, til 38,43 dollar per fat.
- Helsetilstanden i den globale økonomien er den dominerende faktor på kort sikt, og det trekker oljeprisen ned, sier analytiker Harry Tchilingurian hos BNP Paribas.
- OPEC sine produksjonskutt kan komme til å støtte oljeprisen på sikt, men det tar tid før kuttene gir effekt, sier analytikeren til Bloomberg News.

Ifølge Deutsche Bank vil det globale oljeforbruket falle med 1 million fat per dag i 2009.
Samtidig har de amerikanske oljelagrene vokst mer enn forventet.
- Det er fortsatt en krig mellom OPEC og en stadig svakere økonomi, sier økonom James Williams hos WTRG Economics til MarketWatch.com.

Det er først og fremst oljeselskapene som tynger det europeiske markedet, med BP, BG Group og Tullow Oil i spissen.

BP faller over 5 prosent.

Desillusjonerte investorer

Investorene begynner å bli mer og mer skeptisk til resultatsesongen som starter i dag, og frykter tallene vil bli langt dårligere enn forventet.
Aluminiumsgiganten Alcoa er først ut, og levere sin rapport for fjerde kvartal i ettermiddag. Alcoa-aksjen er ned nesten 5 prosent i den elektroniske førhandelen.

De europeiske selskapene som har lagt frem resultater siden november, har meldt om et gjennomsnittlig fall i inntektene på 73 prosent. Det er 77 prosent under analytikernes estimater.
- Vi ser en slags desillusjon i markedet i forhold til resultatsesongen som ligger foran oss, sier seniorøkonom Joerg Rahn hos MM Warburg.
- Det er bekymring for at selskapene resultatutsikter for 2009 og 2010 kan bli verre enn det markedet allerede har priset inn, sier Rahn til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker ned, og varsler en usikker og nervøs start på Wall Street i ettermiddag.

Reiten går - Hydro faller

På Oslo Børs er det mest fokus på den overraskende meldingen om at Hydros konsernsjef de siste årene, Eivind Reiten, går av.
Reiten er svært populær blant aksjonærene i selskapet, og markedet er ikke glad for at han slutter.
Samtidig oppstår det som vanlig spekulasjoner om at selskapet har gått på en smell, når konsernsjefer trekker seg uten noen åpenbar grunn.
- Når toppsjefen går av, oppstår det alltid spekulasjoner om det er skjeletter i skapet. Det tror jeg ikke det er, men det er jo umulig å vite, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til E24.

Hydroaksjen faller 5 prosent.

Frykt for fisk

Fiskeoppdrettsselskapet Cermaq melder at resultatet for fjerde kvartal er svakere enn forventet.
Cermaq stuper 6,27 prosent etter at selskapet varsler om kraftig forverring av sykdomssituasjonen og lavere solgt volum enn guidet.
Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener at dagens melding fra Cermaq nok en gang bekrefter den utfordrende situasjonen for oppdrettsnæringen i Chile.
- Det illustrerer hvor ille det er i Chile, og hvor langt unna en varig løsning vi er. Chile er foreløpig et stor svart hull hvor ingen går fri og alle må ta betydelige tap, sier Giskeødegård til TDN Finans.
Han mener at det ikke er veldig sjokkerende, og viser til at det i høst har kommet flere rapporter som har vist at det har vært en forverring av situasjonen i Chile. Videre viser han til at Marine Harvest har allerede tatt store nedskrivninger i Chile.

Konkursfrykt

Saken fortsetter under annonsen

Oljeselskapet CanArgo opplyser at de ikke lenger klarer å overholde minstekravene til notering på NYSE Alternext-børsen, tidligere American Stock Exchange, og må innen 5. februar legge frem en plan for å rette opp situasjonen.
Ifølge Reuters har den amerikanske børsen påpekt konkursfare i selskapet, og det må nå legge frem en troverdig redningsplan.
CanArgo klasker ned over 10 prosent på Oslo Børs, i løpet av det siste året er selskapets børsverdi redusert med nesten 90 prosent.

Oljeriggoperatørselskapet Nexus er ned over 13 prosent.

StatoilHydro flyter

Børsens supertungvekter StatoilHydro holder hodet over vannet og er opp 0,34 prosent, til tross for fallende oljepris og skivebom med oljeletingen i Barentshavet.
StatoilHydro har avsluttet sin avgrensingsbrønn 7223/5-1 på olje/gassfunnet Obesum. Resultatet blir av Oljedirektoratet kalt "skuffende".
Avgrensingsbrønnen viste ikke spor av olje, slik at størrelsen på oljedelen av funnet anses som minimal. Verken olje- eller gassfunnet i det grunneste nivået anses som kommersielt interessant, skriver Oljedirektoratet i en melding.

Blant de andre tungvekterne er Yara opp 0,47 prosent, mens Telenor og SeaDrill er ned henholdsvis 1,12 og 1,02 prosent.
Golden Ocean ramler 6,73 prosent.
REC er ned 0,27 prosent, Orkla ned 3,57 og DnB NOR er ned 1,13 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 1,45 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 20 i København er ned 0,23 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,80 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,45 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,27 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 0,49 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 42,79 dollar fatet - ned 1 dollar og 63 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 845,70 dollar per unse - ned 9 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,0315 kroner. En euro noteres til 1,3392 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.