Aksjemarkedet stuper

Publisert: 22. juni 2009 kl 14.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aksjer og råvarer faller mens dollarkursen styrker seg etter at Verdensbanken mandag har nedjusterer vekstanslaget for den globale økonomien fra minus 1,7 (mars) til minus 2,9 prosent.

Ifølge Verdensbanken vil kapitalflukt fra utviklingslandene øke antall fattige og arbeidsløse.

Fallet fortsetter

Korreksjonen i aksemarkedet startet forrige uke med de store utenlandske børsene ned mellom 2 og 4 prosent.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 5 prosent, med tungvekterne Telenor, Yara, Hydro og DnB NOR ned mellom 8 og 10 prosent.

Mandag fortsetter nedturen med uforminsket styrke. I Oslo stuper StatoilHydro 3,7 prosent, Yara ned 3,3 prosent, REC 6 prosent, TGS-Nopec ned 6,7, PGS ned 7,1 og SeaDrill ned 8,5 prosent.

Rallyet punktert

Orion Securities peker i Dagens Analyse på tre forhold som har ført til at det tre måneders lange aksjerallyet har punktert.

Saken fortsetter under annonsen

• Emisjonsvolumet har vært abnormt høyt de siste ukene. Både i inn- og utland har finansielt pressede selskaper benyttet den økte risikoappetitten til å hente inn kapital i stor skala.

• Entusiasmen over de grønne skuddene synes nå å vike plassen for en større grad av nøkternhet. Markedsaktørene innser at "bedre enn ventede tall" ikke nødvendigvis er "gode tall".

• Vi har ennå ikke sett noen tydelig bedring i inntjeningsestimatene. Med P/E nivåene tilbake på normale nivåer kan neppe multippel-ekspansjon alene drive aksjekursene særlig mye høyere. Resultatutsiktene må bedres før oppgangsmarkedet kan gjenopptas.


Konstruktivt bakteppe

- Mest sannsynlig vil Oslo Børs og de globale aksjemarkedene slå frem og tilbake uten noen klar retning utover sommeren. Gjennom det abnormt kraftige vår-rallyet har aksjemarkedet allerede inndiskontert mye av bedringen som vi venter vil finne sted i verdensøkonomien i månedene fremover. Dette sammen med et høyt emisjonsvolum og en sesongmessig svak periode fra juni til oktober maner til varsomhet, skriver analysesjef Stig Myrseth i Orion.

- Selv om mye av oppsiden synes tatt ut, tviler vi på at nedsiden er stor på Oslo Børs. Årsaken er at det fundamentale bakteppet i hovedsak er konstruktivt, mener meglerhuset.

Saken fortsetter under annonsen

• Nedsmeltingen i verdensøkonomien er arrestert, og de grønne skuddene er reelle. Et moderat konjunkturoppsving er sannsynlig i USA, mens opphentingen i Kina kan bli skarp.

• Selv om vi kun får en moderat bedring i amerikansk økonomi, kan resultatfremgangen bli nokså skarpt. Dette skyldes at amerikanske bedrifter har vært ualminnelig aggressive og tidlig ute med å kutte kostnader og rigge skuten for storm. Dette innebærer at det skal lite salgsfremgang til før inntjeningen skyter i været.

• Pengepolitikken vil forbli maksimalt stimulerende utover sommeren og høsten. En normalisering av rentenivået vil tidligst starte mot slutten av året. Dette innebærer at aksjekursene fortsatt vil understøttes av et eksplosivt likviditetsklima.

• Mens konjunkturomslaget i USA trolig blir moderat kraftig, kan Kina overraske positivt. Her kan nevnes at Verdensbanken i forrige uke oppjusterte anslagene for økonomisk vekst i år fra 6,5 til 7,2 prosent. Fortsetter kinesisk økonomi å gjøre det bedre enn ventet, kan det sende oljeprisen videre opp, noe som vil være godt nytt for Oslo Børs.

Bunner er nære

- Denne og neste uke er det resultatvarselsesong på Wall Street. Vi venter ikke spesielt gode resultater for andre kvartal siden perioden trolig vil markere bunnen i resesjonen, men på den annen side er listen lagt lavt slik at en strøm av dårlige nyheter forhåpentligvis vil unngås, mener Orion Securities.

- På makrokalenderen vil vi særlig henlede oppmerksomheten mot onsdagens rentebeskjed fra Federal Reserve som vi anser som den viktigst begivenheten denne uken.. Det er ikke ventet noen renteendring, men markedet vil fokusere på hva sentralbanken har å si om økonomien og de siste ukers uro i statsobligasjonsmarkedet, avslutter Stig Myrseth & Co.

Saken fortsetter under annonsen

I øyeblikket peker handelen med amerikanske indeksfutures skarpt ned og antyder en stygg åpning på Wall Street i ettermiddag.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 3,22 prosent.

OMX 20 i København er ned 1,94 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,45 prosent.

FTSE 100 i London er ned 1,27 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 1,49 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er ned 1,60 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 68,22 dollar fatet - ned 97 cent.

Gull omsettes for 924,60 dollar per unse - ned 11 dollar og 60 cent.

En dollar noteres til 6,5062 kroner. En euro noteres til 1,3837 dollar.

Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske børser her.