138370332_b__rs.jpg

Aksjemarkedet i japansk hengemyr?

Publisert: 4. mai 2009 kl 11.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Forrige ukes utvikling i finansmarkedene bar preg av økende risikoappetitt.

Typiske nødhavner som gull, yen og statsobligasjoner falt i kurs, mens aksjer, kredittobligasjoner og råvarer var på offensiven.

De toneangivende utenlandske børsene trosset svineinfluensaen og steg 1 til 3 prosent, mens Oslo Børs klatret 3,4 prosent.

I råvaremarkedet løftet de fleste råvarer seg - med unntak av gull som falt 3 prosent.

I valutamarkedet var det kun små bevegelser med unntak av yen som falt 2 prosent mot både dollar og euro.

Immun mot dårlig nytt

- Det kan virke som om aksjemarkedet har utviklet immunitet mot dårlige nyheter. Både svineinfluensaen og konkursen i Chrysler kunne utløst voldsomme stupdykk, men begge disse begivenhetene forårsaket kun mindre tilbakeslag som raskt ble reversert, skriver Orion Securites i Dagens Analyse.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge meglerhuset skyldes dette en økende tro blant markedsaktørene på at de "grønne skuddene" vil spire, spre seg, og etter hvert slå ut i full blomst.
Orion-analytikerne viser til følgende faktorer:

• Resesjonsbekjempelse står øverst på den politiske agendaen verden over, og spesielt fra andre halvår av vil den fulle effekten av de mange stimulansetiltakene vise seg.

• Historien viser at jo dypere resesjonen er, desto sterkere blir den påfølgende opphentingen. Jo mer oppdemmet behov som har bygget seg opp, desto mer spent blir fjæren og desto sterkere blir konjunkturoppgangen når fjæren utløses.

• De økonomiske rapportene vitner om at det siste halve årets frie fall i økonomien nærmer seg slutten. Her kan nevnes at Federal Reserve i sin pressemelding etter rentemøtet i forrige uke sa at styrken i kontraksjonen synes avtagende.

- Hovedproblemet med å innta et positivt markedssyn nå, er at vi ennå ikke har fått stadfestet et konjunkturoppsving, kun en avmatning i falltakten. Aksjemarkedet er imidlertid en diskonteringsmekanisme som ser forbi de rådende forholdene og i stedet fokuserer på situasjonen seks til tolv måneder frem i tid, påpeker Stig Myrseth & Co og tilføyer:

- Skal man lykkes som investor, må man ta kalkulerte veddemål basert på usikker og ufullstendig informasjon. Dersom man alltid venter på bekreftelse, vil man ofte komme for sent inn og for sent ut. Det er sjelden en vellykket investeringsstrategi.

Japansk hengemyr?

Saken fortsetter under annonsen

- Den forannevnte diskusjonen tilkjennegir at det kritiske spørsmålet som investorer må ta stilling til, er om verdensøkonomien vil følge en bane lik den etter tidligere skarpe tilbakeslag eller om vi befinner oss i en Japan-lignende hengemyr, skriver Orion.

- Det siste kan fort bli tilfelle dersom bankene holder igjen på utlånene, eller om vi raskt beveger oss fra en privat til en offentlig gjeldskrise, lyder advarselen.

Forberedt på store korreksjoner

- Enn så lenge heller vi mot et nøytralt eller positivt markedssyn. Oppsiden er betydelig dersom verdensøkonomien overrasker positivt. Girer derimot falltakten i verdensøkonomien kun ned uten å innlede et oppsving, skal aksjekursene ned, men ikke nødvendigvis all verdens. For det første er prisingen allerede ganske lav. Dernest vil lave renter og en kraftig vekst i pengemengden gi støtte, uansett hva som skjer med økonomien. Dette taler for at risk/reward-forholdet er gunstig og at man ikke bør være undervektet i aksjer, anbefaler meglerhuset.

- Men mangelen på klar støtte fra de fundamentale forholdene tilkjennegir imidlertid at det ikke vil bli noen enveiskjøring oppover og at man bør være forberedt på tidvis dype korreksjoner, avslutter Orion Securities.

Kina fyrer opp

Det europeiske aksjemarkedet åpner opp mandag formiddag etter nye tall som vise at kinesisk produksjon øker for første gang på ni måneder.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg trekker stigende råvarepriser olje- og metallaksjene opp.

- Det vi ser i dag er et enda et steg oppover, sier fondsforvalter Thomas Roming hos Cominvest Asset Management.
- Vi er begynt å dyppe tærne ned i vannet igjen. Selskapene gjør en god jobb med å kutte kostnader etter hvert som salgssiden avtar, sier Roming til Bloomberg Television.


Vekstmarkedene våkner

Ifølge forvalter Mark Mobius hos Tempelton Asset Management er det vekstmarkedene som vil være de første til snu den negative trenden fordi fallende renter og svak inflasjon gjør disse aksjene spesielt attraktive.

- Vi er i en fase der det bygges et fundament for det neste oksemarkedet, sier Mobius.
- Det jeg ser skjer vil kanskje fortsette ut året - og så bryter det ut, sier han til Bloomberg News.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker mot en pen åpning på Wall Street i ettermiddag.

Saken fortsetter under annonsen

Full fyr i oljebørsen

Hovedindeksen på Oslo Børs spretter opp nærmere 4 prosent mandag formiddag, drevet av en markert stigning i oljeprisen siden fredag.

OSEBX er nå over 260 poeng - ny beste intradagnotering for året.

Statoil er opp 3,3 prosent.

Andre olje- og offshorerelaterte aksjer suser også oppover.

Acergy er opp 5,4 prosent, Aker Solutions opp 5,7, Frontline opp 18,9 prosent, Golden Ocean opp 10,1 prosent, PGS opp 6,6, SeaDrill opp 4,6, Subsea 7 opp 5,3 og TGS-Nopec klatrer 4,9 prosent.

Blant tungvekterne er Yara opp 3,1 prosent, Telenor opp 4,4, Hydro opp 3,9 og REC opp 6,5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 3,69 prosent.

OMX 20 i København er opp 3,19 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 1,18 prosent.

FTSE 100 i London er ned 0,01 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,44 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,67 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 53,26 dollar fatet - opp 41 cent.

Gull omsettes for 895,10 dollar per unse - opp 6 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,5520 kroner. En euro noteres til 1,3286 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.