138371353_b__rs.jpg

Aksjemarkedet går sidelengs

Publisert: 11. februar 2009 kl 18.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De ledende europeiske markedene vingler sidelengs onsdag etter det kraftige fallet på Wall Street i går, og fornyet usikkerhet om hva som vil skje med bankvesenet.

I tillegg sender den franske bilprodusenten Peugeot Citroen kuldegysninger nedover ryggen på investorene ved å spå fullstendig kollaps i bilindustrien i 2009.

Peugeot fikk et netto tap på 343 millioner euro i 2008, og forventer et enda større tap i år.

Den franske tungvekteren faller over 3 prosent på børsen i Paris, og bidrar sammen med finanssektoren til at de fleste europeiske aksjeindeksene ligger i minus store deler av dagen.

Skuffet

- Folk ser etter løsninger på problemene og forventningene til Obama-administrasjonen har vært ganske høye, sier analysesjef Gunnar Miller hos RCM.
- Myndighetene vil ikke være for spesifikk, men markedet vil ha spesifikke oppplysninger nå og det får de ikke, sier han til Bloomberg Television.

- Oppfatningen er at det ikke var nok detaljer rundt finansdepartementets planer, sier strateg Bernard McAlinden hos NCB Stockbrokers.
- Det manglet detaljer i forhold til hvordan man skal stoppe fallet i boligprisene og hvordan bankene skal bli kvitt de råtne lånepapirene. Markedet er, med rette, skuffet, sier McAlinden til CNBC.

Saken fortsetter under annonsen

Bremser fall

Fallet på de europeiske børsene begrenses av meldingen om at Aluminium Corp. of China kan tenkes å investere 20 milliarder dollar i den britiske gruvekjempen Rio Tinto.
Rio Tinto er opp nesten 2 prosent på Londonbørsen.

Verdens største stålprodusent, ArcelorMittal, legger frem et kvartalsresultat som er bedre enn forventet. Den Luxembourg-baserte industrikjempen er opp om lag 1,5 prosent.

Frankrikes største legemiddelprodusent, Sanofi-Aventis, klatrer 5 prosent etter å ha presentert en resultatvekst på 14 prosent i siste kvartal.

Wall Street åpner med et rekyl opp etter det voldsomme fallet i går og trekker de fleste europeiske indeksene over på pluss-siden mot slutten av dagen.

Høytflygende i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs ender også i positivt terreng etter å ha åpnet med et fall på rundt 2 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Tre selskaper stod i fokus onsdag: Storebrand som leverer et bedre kvartalsresultat enn forventet, Golden Ocean som overraskende melder at rederiet er i akutt pengenød, og IT-selskapet Birdstep som stiger 100 prosent eller å ha lagt frem et resultat etter skatt på minus 200 millioner kroner for fjerde kvartal.

Men underskuddet skyldes en ekstraordinær nedskrivning på 210 millioner kroner, og de underliggende tallene viser at selskapet faktisk tjener penger for første gang på 12 år.

- Birdstep har en nå en positiv kontantstrøm og er fullfinansiert, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities til E24.
Birdstep var en av aksjene Myrseth anbefalte Økonomisk Rapports aksjekonkurranse "Børsspeilet" i går. Da sto kursen i 1,55 kroner - i dag er den 3,75 kroner.

Tungvekterne redder dagen

Selv om shippingkjempen Golden Ocean faller nesten 30 prosent, klarer de andre tungvekterne på Oslo Børs å dra hovedindeksen over på pluss-siden.

StatoilHydro er opp 0,82 prosent.

REC, Telenor, Yara og Orkla er opp henholdsvis 0,96, 0,93, 0,28 og 0,85 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Fred. Olsen Energy er opp 8,75 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 0,17 prosent.

OMX 20 i København er ned 1,52 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 0,02 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,50 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,54 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

CAC 40 i Paris er opp 0,23 prosent.

Olje og gull opp

Nordsjøolje omsettes for 45,22 dollar fatet - opp 61 cent.

Gull omsettes for 942, 40 dollar per unse - opp 28 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 6,7788 kroner. En euro noteres til 1,2871 dollar.

Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Europeiske børser her.