138369285_oslob.jpg

Aerodynamisk kursoppgang

Publisert: 12. august 2009 kl 16.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den felles europeiske aksjeindeksen Dow Jones Stoxx 600 er opp 0,5 prosent, trukket av de store oljeselskapene som klatrer på en stabil oljepris.

Den tyske energikjempen E.ON gir markedet en ekstra dytt oppover med et overraskende overskudd i første halvår, samt utsikter til mindre fall i inntektene i andre halvår enn tidligere anslått.

Finanssektoren trekker i motsatt retning med nederlandske forsikringstungvekteren ING Groep i spissen etter et halvårsresultat som er langt dårligere enn forventet. ING ramler over 5 prosent.

En rekke europeiske storbanker som HSBC, Barclays, Deutsche Bank og Banco Santander daler ned mellom 0,5 og 1,5 prosent.

Dagens store begivenhet er uten tvil den amerikanske sentralbankens rentekomite (FMOC) som avslutter sitt to dager lange møte i ettermiddag. Det er ingen som tror på noen endring i signalrenten fra Ben Bernanke & Co, men investorer over hele verden holder nærmest pusten i spenning for hva FED vil si om den videre utviklingen.

Håpet - og forventningene - er at FED ikke signaliserer noen endring i den nåværende politikken, og at de pengepolitiske tiltakene videreføres.

Handelen med amerikanske indeksfutures viser en relativ flat utvikling og illustrerer usikkerheten og spenningen i forkant av beskjeden fra Federal Reserve.

Saken fortsetter under annonsen

Bjørnerally

Deutsche Bank mener oppgangen i det europeiske markedet den siste tiden er et såkalt "bear market rall" og anslår at Dow Jones Stoxx 600 vil falle 7,2 prosent i andre halvår.

- Det er absolutt flere bevis på en global økonomisk forbedring og økt tillit til markedet blant investorene. Men det er fremdeles nok risiko til at vi er forsiktig, spesielt i lys av den siste tidens sterke oppgang og den høye verdsettelsen, skriver den tyske analytikeren Jim Reid i rapporten fra Deutsche Bank.

- Etter det kraftige rallyet de siste ukene, oppstår det igjen tvil om veksten er godt nok fundamentert, sier investeringsdirektør Joerg Rahn hos Marcard, Stein & Co til Reuters.
Men også han er positiv til utsiktene for aksjemarkedet fremover.

Optimistisk kvantesprang

The Bloomberg Professional Global Confidence Index spretter opp til det høyeste nivået på 22 måneder, melder Bloomberg News.

Indeksen er opp fra 39,13 til 58,12 i løpet av den siste måneden. Det er første gang denne indeksen er over 50 poeng, noe som indikerer at flertallet av de globale markedsaktørene er optimistiske.

Saken fortsetter under annonsen

Blant de amerikanske aktørene har indeksen hoppet fra 29,5 til 47,3. I USA er altså pessimistene stadig i flertall, men andelen er kraftig redusert i forhold til for en måned siden.

- Det er klart at resesjonen er over og en eller annen form for bedring er underveis, fastslår sjeføkonom Nick Kounis hos Fortis Bank.
- Vi opplever den største globale pengepolitiske og finansielle stimuleringen av økonomien i historien, og vi begynner å se at det virker. Trolig vil den neste debatten dreie seg om hvor sterk og bærekraftig bedringen blir, sier han til Bloomberg News.

Liten Gjedrem-effekt

Dagens rentedom fra Norges Bank var i tråd men markedets forventninger.

Det synes heller ikke som at det kommer som noen overraskelse at sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler at en renteøkning kan komme tidligere enn anslått.

Etter et lite dykk på morgenkvisten har hovedindeksen på Oslo Børs holdt seg i positivt territorium, og er der fremdeles.

Størst fokus har det vært på Orkla og SAS som har kommet med sine kvartalsrapporter i dag.

Saken fortsetter under annonsen

SAS på luftetur

Orkla melder om et overskudd før skatt på 282 millioner kroner og investorene banket umiddelbart aksjekursen ned.

SAS la frem et underskudd på en milliard og markedet sendte flyselskapet jublende opp nesten 10 prosent.

Utover dagen har det imidlertid jevnet seg litt ut; Orkla er ned 0,1 ettersom resultatet faktisk var betydelig svakere enn forventet.

SAS har kommet ned i en mer normal flyhøyde og er i øyeblikket opp 1 prosent. Det kriserammede flyselskapet lover å kutte kostnadene ytterligere, blant annet ved å sparke mellom 1000 og 1500 ansatte og redusere lønnen til dem som er igjen med mellom 10 og 20 prosent.

Oljeprisen holder rimelig stabil. StatoilHydro er opp 0,6 prosent.

DnB NOR og Storebrand er opp henholdsvis 1,1 og 2,9 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Yara, Tandberg, Frontline og Golden Ocean er opp 1,4, 1,5, 1,3 og 3,0 prosent.

Acergy, Fred. Olsen Energy og Norske Skog er ned 2,4, 1,3 og 1,1 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 0,36 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,37 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,73 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,24 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

DAX i Frankfurt er opp 0,62 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,42 prosent.

Olje og gull svakt ned

Nordsjøolje omsettes for 72,28 dollar fatet - ned 18 cent.

Gull omsettes for 945,50 dollar per unse - ned 2 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 6,1405 kroner. En euro noteres til 1,4160 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.