138425365_miche.jpg

Advarer mot statsgjeld

Publisert: 6. november 2009 kl 17.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Under Imperial Capitals tredje Global Opportunity Conference torsdag ga den anerkjente finanseksperten Mihael Milken investorene råd om hva de bør være forsiktige med i tiden fremover.

Milken poengterte at selv om den amerikanske finanssystemet nærmest imploderte i 2008, hadde som verden som helhet den tredje største verdiskapningen i historien (etter årene 1999 og 2007), skriver The Wall Street Journal.

USA ikke lenger sentrum

- Hvis du ser på Øst-Europa, Sør-Amerika og Asia er det land som hadde en veksttakt på 100 prosent i fjor. Det er ikke rart at disse landene har litt problemer med nyhetsoverkriftene fra Amerika. USA er ikke lenger solen, eller sentrum i solsystemet, vi er kanskje Jupiter, sier Milken.

Men det var ikke USAs posisjon i verdensøkonomien som var budskapet; det var investeringer, lån og kreditt.

Dårlig butikk

Michael Milken mener det i hovedsak er fem forhold i det amerikanske finanssystemet som førte til krisen.

Saken fortsetter under annonsen

- Når jeg var på Wall Street, hadde jeg sjelden en belåningsgrad på mer enn 3 til 1, eller 4 til 1. Jeg hadde aldri hørt om en belåningsgrad (leverage) over 10 til 1. Men i USA er dt selskaper som har en belåningsgrad på 100 til 1. Det er ikke god butikk i mine øyne, understreker Milken.

Boliglån er ikke obligasjoner

- Verdien på eiendom kan stige inntil 70 år, og i perioder falle fem år i strekk. Det har skjedd før. På 80-tallet hadde vi fem, seks smertefulle år som forårsaket konkurser og fusjoner i så å si hver eneste finansinstitusjon i flere stater. I Huston falt boligprisene 40 prosent på fem år.

Milken advarer investorene mot å tro at boliglånsrelaterte verdipapirer, som for eksempel CDO-er (Collateralized Debt Obligation) er det samme som en obligasjon.

- Hvis du er en investor som kjøper eiendomspapirer som er sikret i boliglån og antar at den eneste måten du kan tjene på er hvis boligprisene går opp, er det vanskelig i vite hva slags investeringskategori dette er. Gjelden er avhengig av verdien på eiendommen som selskapet som selger verdipapirene ikke kan garantere, påpeker han.

Renter er uberegnelige

- Jeg har ennå ikke møtt noen av betydelig formue som har tjent penger på å gjette hvilken vei rentene går, forteller han og understreker at renten er både volatil og uberegnelig.

Saken fortsetter under annonsen

Noe som gjøre gjeldspapirer enda mer risikable, er at ratingbyråenes graderinger er villedende.

- Jeg tror ikke det hadde vært noen finanskriser hvis ikke det hadde vært for ratingsystemet, sier Milken og viser til at det i øyeblikket bare er fire selskaper i USA som har AAA kredittrating, (Microsoft, ADP, ExxonMobil og Johnson & Johnson), men at det helt frem til i fjor var 17 000 industrielle obligasjoner som hadde trippel-A rating fra Standard & Poor's.

- Hvordan kan man miste en trippel-A rating? Vel, for det første var ikke disse selskapene trippel-A selskaper. For det andre kan man låne mot disse papirene og skape et nytt verdipapir sikret med en portefølje av boliglån som fremdeles har trippel-A gradering. Det er ikke noe nytt, men hvis du sjekker historien vil du for eksempel se at dobbel-A papirer har en misligholdsgrad som er 200 prosent høyere enn en vanlig industriell B-gradert obligasjon, opplyser Milken.

Statsgjeld er farlig

Det er ikke noen stor diskusjon i markedet i dag, og var heller ikke årsaken til finanskrisen, men statlig gjeld er blant de mest risikable investeringene som finnes, hevder finanseksperten.

- På 80-tallet ble investorene fortalt at ingen noensinne har tapt på å låne penger til en stat. Men USA fikk bare tilbake 30 prosent på et obligasjonslån til Polen. Tapene på investeringer i utenlandske statsobligasjoner var på til sammen 1 000 milliarder dollar i de årene. Men investorer hevder fremdeles at disse papierene ikke er risikable.

- Dette dramatiske eksempelet forteller oss at folkene i ledende posisjoner i dag, som for eksempel dem i Federal Reserve som driver de største bankene, kommer med uttalelser som er 100 prosent falske, styreformannen i Milken Institute.

Saken fortsetter under annonsen


Les hele referatet fra Milkins innlegg på investorkonferansen i New York her.