138371770_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Advarer mot oljeaksjer

Publisert: 12. januar 2009 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Nyttårsrallyet slapp taket i forrige uke. De toneangivende utenlandske børsene svekket seg med 3 til 5 prosent presset av dårlige selskapsnyheter, mens Oslo Børs falt knapt 1 proset.
Brent-olje dalte 5 prosent, mens tendensen var blandet i øvrige råvarer.
I valutamarkedet styrket dollaren seg med 3 prosent mot euro på utsikter til et europeisk rentekutt.
I obligasjonsmarkedet holdt lange statsrenter seg nokså uendret, mens risikopremiene falt.

Oljeprisen bekymrer

Hovedindeksen er opp 27 prosent siden bunnoteringen på 188 i slutten av november.
Faren er imidlertid økende for at nyttårsrallyet er over, skriver Orion Securitues.

• Med få tegn til utbunning i verken amerikansk, europeisk eller kinesisk økonomi frykter vi at de siste ukers rally i oljeprisen vil bli reversert.
• Verdensøkonomien har vært i fritt fall siden konkursen i Lehman Brothers i september. Rapportene for fjerde kvartal vil bære preg av dette og være dyster lesning.
• Inntjeningsestimatene er på full fart nedover, og de vil barberes ytterligere etter Q4-resultatene. Oppsiden er vanligvis begrenset så lenge estimatene faller.

Hovedutfordringen på Oslo Børs er oljeprisen og da særlig StatoilHydro.
StatoilHydro kan leve med en oljepris på 50 dollar per fat, ettersom det impliserer en P/E på 11, men ved lavere priser endrer bildet raskt karakter. Her kan nevnes at våre modeller viser en P/E på henholdsvis 15 og 18 ved en oljepris på 44 (dagens nivå) og 40.
Dette tilkjennegir at inntjeningsstøtten er i ferd med å forsvinne under aksjen, og sklir oljeprisen ned mot 40 eller lavere, kan StatoilHydro fort ramle 10 til 20 prosent, mener Orion-analytikerne.

Obama-pakken kan gi konjukturomslag

Mens oljeprisen kan spenne bein under StatoilHydro og Oslo Børs, er vi ikke like bekymret for de globale aksjemarkedene.
Hovedårsaken til dette er at risikopremiene er på vei ned i obligasjonsmarkedet. Dette er særlig tydelig i pengemarkedet hvor LIBOR-spreadene har trukket betydelig inn. Det er imidlertid også tegn til nedgang i risikopåslagene på lange industriobligasjoner.
En bedring i kredittmarkedet er en viktig forutsetning for en stabilisering i globale konjunkturer. Samtidig skal vi ikke glemme at vi nå ser stimulanser i et omfang som aldri verden har sett maken til. Denne uken vil ECB etter alle solemerker kutte renten videre.
Den desidert viktigste kurstriggeren på noen måneders sikt er imidlertid stimulansepakken fra Obama. Denne ser ut til å bli på 5 til 7 prosent av BNP, og utformet på riktig måte, er det liten tvil om at en så gigantisk pakke kan forårsake et konjunkturomslag.

Saken fortsetter under annonsen

Er du i riktig bransje?

Vi anbefaler å være forsiktig med oljerelaterte aksjer inntil vi ser klarere tegn til en bunn i oljeprisen. Videre er vi avventende til bankaksjer, ettersom tapsbildet er for uoversiktelig.
Shipping er heller ingen uimotståelig fristelse så lenge verdenshandelen er i fritt fall.

Sektormessig vil vi henlede oppmerksomheten mot teknologi, telekom og råvareforbrukere.
Av attraktive selskaper innen disse bransjene kan nevnes REC, Tandberg, Telenor, RCL og Norwegian.
Noen av disse aksjene så som REC og Tandberg er et spill på teknologidrevne megatrender, mens Telenor frister som en følge av lav vurdering og begrenset konjunkturfølsomhet.
I RCL og Norwegian venter vi at sviktende etterspørsel i stor grad vil utlignes av lavere drivstoffutgifter.
Videre vil amerikansk økonomi være blant de første blant de første som bunner ut, og dette gjør
selskaper med USA-eksponering interessante, avslutter meglerhuset sin analyse.

Selg StatoilHydro

Med bakgrunn i analysen, anbefaler Orion Securities å selge StatoilHydro. Oljeprisen er nå så lav at selskapets inntjeningsstøtte er borte, mener analytikerne.


• Brent-olje handles for tiden til 44 dollar per fat. Holder oljeprisen seg på dette nivået fremover, viser våre modeller en P/E på 15. Til sammenligning er gjennomsnittlig historisk P/E på 10-11 i StatoilHydro.
• Med få tegn til utbunning i verken amerikansk, europeisk og kinesisk økonomi frykter vi at oljeprisen vil holde seg lav i månedene fremover og kanskje falle enda mer. Går den ned i 40, vil P/E øke til 18.
• De forannevnte regneeksemplene tilkjennegir at StatoilHydro lever farlig, og vi anbefaler trading-salg av aksjen, i alle fall inntil vi ser klarere tegn til en bunn i oljeprisen og verdensøkonomien.

Følg StatoilHydro på Oslo Børs her.

Saken fortsetter under annonsen

Følg oljeprisen her.

Kjøp "Obama-aksjer"

Når Barack Obama tiltrer som president i USA neste uke vil han lansere en rekke krisetiltak for å skape nye arbeidsplasser. Det er blant annet ventet store investeringer i selskaper som produserer fornybar energi.
Norske REC kan bli et selskap som får nye godt av Obama-effekten, mener Orion.

• Obama tiltrer som president på tirsdag i neste uke, og dette er gledelig nytt for solindustrien.
• I en tale i forrige uke varslet Obama at han vil at USA skal doble sin produksjon av fornybar energi innen tre år. Det er ventet at mye av denne veksten vil komme innen sol og vind.
• Mens de politiske signalene er oppmuntrende, kan ikke det samme sies om nyhetsstrømmen fra bransjen. Fallende priser og lavere etterspørsel har tvunget flere solselskaper til å sende ut resultatvarsel.
• Vi venter ikke at den rådende etterspørselssvikten vil ramme REC i nevneverdig grad. Dette skyldes at storparten av produksjonen er solgt på langsiktige kontrakter.
• REC handles til en P/E på 9,6 for i år fallende til 5,6 neste år. Det er ikke avskrekkende for et selskap med en unik markedsposisjon i en bransje med en unik langsiktig veksthistorie.

Følg REC på Oslo Børs her.