138420074_walls.jpg

Wall Street er 40% overpriset

Publisert: 19. september 2009 kl 01.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Når aksjemarkedet stiger på tross av opplysningene om at arbeidsledigheten fortsetter å øke i 27 av 50 stater (eks. Washington, Puerto Rico og Jomfruøyene) og når rekordhøyder i stater som California, Nevada og Michigan med henholdsvis 12,2, 13,2 og 15,2 prosent, samtidig som tilførselen av penger krymper med en årstakt på 16 prosent, er det kanskje ikke rart at mange lurer på om Wall Street er fullstendig koblet fra den virkelige verden.

Global Markets, som er en del av det uavhengige analysebårået Capital Economics, har fredag offentliggjort et analysenotat det de hevder at det amerikanske aksjene er priset 40 prosent høyere enn den reele verdien på selskapene de tilhører.

Notatet er lastet opp på databasen Scribd.

Du kan selv lese notatet ved å klikke på denne linken:
http://www.scribd.com/doc/19895543/Global-Update-Tobins-Q-Sep-09.

40 prosent overpriset

- Ifølge Federal Reserves siste "Flow of Funds"-rapport som ble sendt ut torsdag var markedsverdien av næringslivets aksjer verdt 0,78 prosent av selskapenes netto verdi ved utgangen av andre kvartal. Vi har mistanke om at de siste ukenes oppgang i aksjemarkedet har presset dette forholdstallet, kalt Q, til rundt 0,9 prosent. Det geometriske gjennomsnittet for Q-verdien siden 1900 er 0,64. Aksjemarkedet er derfor om lag 40 prosent overpriset i forhold til den historiske trenden basert på denne tidsrammen, skriver seniorøkonom John Higgins hos Global Markets.

(Q-verdien ble oppfunnet av Nobelsprisvinner i økonomi, James Tobin, for 40 år siden. Tobin er for øvrig mest kjent for sitt omdiskuterte forslag om skatt på valutatransaksjoner).

Saken fortsetter under annonsen

(www.capitaleconomics.com).

Oppturen fortsetter (litt til)

- Selv om både Q-verdien og CAPE (syklust-justert P/E-ratio) antyder at aksjene er overvurdert, har vi mistanke om at aksjemarkedet kan fortsette videre opp frem til midten av 2010 etter hvert som de økonomiske dataene fortsetter å bedres. Den økonomiske bedringen bør støttes i denne perioden med en turnaround i lagersyklusen, finansiell stimulering og en liten økning i næringslivets investeringer. Resultatforventingene og risikoappetitten vil derfor trolig fortsette å være rimelig usenkelig og vi ser S&P's 500 i 1150 poeng innen neste sommer. Men etter det vil trolig veksten smuldre vekk, akkompanjert av fortsatt gjeldsnedbygging blant husholdningene. Følgelig tviler vi på at aksemarkedet ved utgangen av neste år vi ligge høyere enn det gjør nå, avslutter Global Markets.

FED, vekst og volum

Sjeføkonom Albert Edwards advarte i går om den sårbare økonomien som oppstår når de økonomiske stimuleringstiltakene trappes ned.

Oppgangen på over 50 prosent i det amerikanske aksjemarkedet er en direkt følge av Federal Reserve sin såkalte "kvantitative lettelse" (quantitative easing).

18.mars i år startet Bernanke & Co sine oppkjøp i verdipapirmarkedet, først og fremst av amerikanske statsobligasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

Her er effekten i aksjemarkedet:

I tillegg til det avsatte beløpet på 300 millarder dollar, har FED økt sitt "balanse sheet" med 917 milliarder dollar fra mars til august.

Det vil si; sentralbanken har økt sine lån til finansnæringen.

Til hvem, hva og hvor mye vil ikke FED opplyse.

Det pussige er at likviditeten i Standard & Poor's 500-indeksen har økt med ganske nøyaktig like mye i samme periond:

Saken fortsetter under annonsen

Det går itj likar, no nei

Festgleden har avtatt betraktelig på Wall Street de siste to dagene.

S&P's 500 vekslet mellom pluss og minus tre ganger fredag, men greide å avslutte på den grønne siden og ender uken opp 1,7 prosent.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,26 prosent..

Dow Jones er opp 0,37 prosent.

Nasdaq Composite er opp 0,29 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 1,15 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 1,14 prosent.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 1,07 prosent.

Olje og gull

WTI-oljen omsettes for 72,04 dollar fatet - ned 43 cent.

Gull omsettes for 1010,30 dollar per unse - ned 3 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 5,8711 kroner. En euro noteres til 1,4712 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Amerikanske markeder her.

Asiatiske markeder her.