138379189_stig_.jpg

Sånn bør du investere

Publisert: 11. oktober 2007 kl 10.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Stig Myrseth og Stig Tønder ligger best an blant ekspertene i Økonomisk Rapports aksjekonkurranse Børsspeilet så langt i år, med porteføljevekst på henholdsvis 113 og 38 prosent. Økonomisk Rapport har tatt en prat med Myrseth og Tønder om deres tanker for markedet fremover.

De siste månedene har både Oslo Børs og det globale aksjemarkedet vært turbulent. Etter et rentekutt på 0,5 prosentpoeng fra USAs sentralbanksjef, og forventninger om ytterligere kutt fra den kanten, er det mange som friskmelder markedet, og det er snakk om nye rekordnoteringsmuligheter for Oslo Børs.

- Høsten bringer ofte høststormer, og på et par ukers sikt tror vi børsen like gjerne kan falle som stige. Dels skaper den svake dollaren fare for estimatnedjusteringer. Dernest er det fortsatt usikkerhet i konjunktur- og resultatbildet, og faren for flere negative nyheter kan ikke avskrives. Etter hvert venter vi imidlertid at verdensøkonomien og finansmarkedene kommer inn i smulere farvann. De amerikanske rentekuttene vil avverge en resesjon og forlenge oppgangskonjunkturen, og i så fall vil vekstavhengige aktivaklasser som aksjer også videreføre opptrenden. Selv om vi er usikre på børsutviklingen på en måneds sikt, er vi derfor ganske positive på 6-12 måneders sikt, sier Stig Myrseth.

Overdrevet

Stig Tønder mener subprime-krisen har blitt hausset opp.

- Jeg tror vi skal være forberedt på at svingningene i markedet fortsatt vil være relativt store fremover, men mye av usikkerheten rundt subprime i USA ser ut til å dempe seg, og markedet gjenvinner gradvis tilliten. Vi har hele tiden ment at fokuset rundt subprime har vært blåst for kraftig opp. Man skal imidlertid være vâr for at de fleste finansielle kriser har potensial i seg til å gi makroøkonomiske konsekvenser. Denne krisen vil etter mitt syn ikke få betydelige konsekvenser, sier Tønder.

Forvalteren Tønder mener tiden fremover vil bli preget hovedsakelig av rapporteringen for 3. kvartal.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette kommer til å styre markedene nå. Inntjeningen i selskapene og deres kommentarer rundt utsiktene for sin bransje og sitt selskap vil være det desidert viktigste for den videre utviklingen i aksjemarkedene.

Believe the hype

Myrseth anbefaler å satse på store selskaper som kan hypes.

- Vi tror at miksturen av rentekutt, en moden oppgangskonjunktur og en generelt sterk optimisme i samfunnet vil bidra til et mer spekulasjonsdrevet marked og større deltakelse fra folk flest. I et slikt klima gjør gjerne børslokomotivene det bedre enn de mindre selskapene. Årsaken er at folk flest gjerne satser på store selskaper som de kjenner godt, i stedet for mindre og mer anonyme børsselskaper, sier han.

Med dette som utgangspunkt, spår analysesjefen oljeservice og teknologi som vinnerbransjer. Nøkkelen er å plukke aksjer som ikke er lette å verdsette, du er nemlig ute etter å tjene penger på en hype.

- Selskaper som DnB NOR og Statoil er for enkle å verdsette til at de kan «hypes» i et spekulasjonsdrevet marked. I mange teknologi- og oljeserviceselskaper er det derimot lett å regne seg fram til skyhøye kursmål om man tar på seg solbrillene og kobler sterkstrøm til kalkulatoren. REC er et godt eksempel på et selskap som er nesten umulig å verdsette, og hvor de mest optimistiske analytikerne i dag har kursmål som er nesten tre ganger så høye som de mest pessimistiske, sier Myrseth.