Positive utsikter

Publisert: 22. oktober 2007 kl 13.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55
Toneangivende utenlandske børser falt kraftig forrige uke. Oslo børs falt bare 1,7 prosent på grunn av at den sterke oljeprisen veide opp for børsfallet ute, skriver Orion Securities i dagens rapport.

- Det fundamentale bakteppet for aksjemarkedene er i utgangspunktet gunstig. Mens økonomien er rødglødende i utviklingsland som Kina og India, er temperaturen avtagende i flere rike land som USA og Japan. Samlet sett er den globale veksten akseptabel samtidig som inflasjonen og rentenivået er avtagende, skriver meglerhuset.

Likevel har resesjonsfrykten tatt seg opp igjen, blant annet på grunn av den rekordsterke oljeprisen. I tillegg har situasjonen i kredittmarkedet igjen forverret seg, og amerikanske subprime-obligasjoner falt kraftig forrige uke, samtidig som interbankrentene trakk opp.

- Kursraset i subprime- obligasjoner kan bety at det er duket for flere dårlige nyheter fra banksektoren og eiendomsmarkedet i det korte perspektivet, og dette kan bidra til en fortsettelse av aksjekorreksjonen. Vårt strategiske veddemål er imidlertid stadig at Federal Reserve vil lykkes i å avverge en resesjon og at oppgangs-konjunkturen vil forlenges, skriver Orion.

Meglerhuset understreker imidlertid at bildet er mer tåkete enn på lenge, og at flere risikofaktorer kan få de positive utsiktene til å endre fortegn. De største potensielle fallgruvene er:

  • Det amerikanske boligmarkedet. Faller bunnen ut av dette, vil en resesjon og bankkrise være uunngåelig.
  • Dollaren. Vil markedsaktørene miste tilliten til den amerikanske valutaen med dollarkrise som resultat?
  • Inflasjon. Vil galopperende råvarepriser og en svak dollar gi økt inflasjonstakt i USA og tvinge Federal Reserve til å øke renten?
Saken fortsetter under annonsen